cPanel “drama” i alternative

26 августа, 2019
Jelena Opačić

Ako ste na bilo koji način u poslu sa sajtovima i hostingom, verovatno ste u proteklih mesec-dva načuli da cPanel „potresa” hosting industriju iznenadnom i prilično drastičnom izmenom cenovne politike koju su najavili krajem juna, a koja stupa na snagu već od 01. septembra 2019.

Hosting provajderi širom sveta masovno traže alternativu za cPanel (prelaze na druge kontrolne panele, prave svoje i slično), diskutuje se na forumima, društvenim mrežama, pišu se razni apeli i peticije za udruživanje oko izrade novih panela. cPanel je čak trpeo i DDoS napade, pretpostavlja se od strane besnih korisnika, zbog čega forum cPanela nije radio preko 10 sati:

Nedelju dana nakon objave cPanel se ponovo oglasio sa izvinjenjem hosting zajednici i malom korekcijom cena i uslova za partnere. Ali, cene se menjaju i to je konačno.

Zašto je „drama“?

Čak i male domaće firme u Srbiji svoje aplikacije godinama unazad prilagođavaju Cloud based software modelu poslovanja (mnoge koriste mCloud infrastrukturu, pa znamo iz prve ruke). Neverovatno, ali cPanel o tome nije blagovremeno mislio, već sada ističu kako 20 godina nisu menjali cene i način licenciranja, dok se tehnologija menjala – danas hardver koji hosting industrija koristi može da “udomi” mnogo više accounta nego ranije. Sve je to istina, ali suština je da mnogo kasne sa cloud modelom licenciranja i najveći problem shared hosting provajderima i cPanel partnerima je prekratak period između najave novih cena i početka tarifranja po novom modelu – ostavili su jedva dva meseca za adaptaciju i to u sred leta i godišnjih odmora. Neki partneri i korisnici su mnogo ljuti, drugi ih pak brane i kažu da sam cPanel zapravo i nije direktno odgovoran za ovaj haos, već njihov novi vlasnik Oakley Investment (vlasnici i WHMCS, SolusVM i Pleska).

Sve u svemu, mnoge shared hosting kompanije su svoj biznis zasnovale na predvidljivim troškovima i sada su u ozbiljnom problemu, jer u praksi ovaj model tarifranja za neke klijente podrazumeva povećanje troškova od čak 800%.

Šta se tačno, kome i kako menja?

Politika cena se menja tako da od 1. septembra 2019. licence mogu da se plaćaju samo na mesečnom nivou (godišnje plaćanje licenci se ukida) i prema broju accounta koje imate na vašem WHM/cPanelu. Da li to treba vas da brine?

  • Ako koristite običan shared hosting paket, čak i sa mogućnošću hostovanja više sajtova na njemu, ova izmena cenovnika na vas ne utiče (mada će možda neki provajderi malo korigovati cene paketa, jer promena cena utiče na troškove koji oni imaju).
  • Ukoliko imate reseller hosting paket (imate pristup WHM-u) može se očekivati da neki provajderi menjaju uslove: cene i broj uključenih accounta koje reseller paketi uključuju. U ovom slučaju, ako imate neke neaktivne ili test naloge, poželjno je da ih obrišete.
  • Ako pak imate VPS ili dedicated server sa instaliranim WHM/cPanelom, ova izmena cPanel cenovnika će definitivno uticati na vas, jer ste vi praktično shared hosting provajder. Svakako se preporučuje da proverite i obrišete neaktivne ili nepotrebne test naloge, da ne bi plaćali nepotrebno više.

Na primer, do sada se kod nas VPS licenca za cPanel plaćala po serveru 2252 dinara mesečno i podrazumevala je da možete da kreirate neograničen broj naloga. Naš novi cenovnik sada počinje sa cenom od 3000 dinara za cPanel licencu do 5 naloga (sa uračunatim porezima i drugim troškovima), pa dalje raste sa brojem naloga. Korisnici koji su zakupili WHM/cPanel licencu na godišnjem nivou su mirni do isteka zakupljenog perioda, nakon čega automatski prelaze na mesečno plaćanje prema broju aktivnih naloga koje imaju na WHM-u. I ovim korisnicima se preporučuje da blagovremeno obrišu neaktivne ili nepotrebne test naloge, da ne bi plaćali više nego što zaista koriste.

Šta su alternative ako vas ova promena cena zabrinjava?

Ako vas pogađa ovo povećanje cene za WHM/cPanel licence, možemo vam pomoći pri izboru alternativnih kontrolnih panela.

Kada je cela ova “drama” oko cPanel promene cena počela, mCloud je otpočeo sa pripremom Cloud Ready rešenja sa preinstaliranim kontrolnim panelima koje smatramo dobrim alternativama. Na tržištu ih ima puno, ali smo ponudili samo ona rešenja sa kojima imamo pozitivna iskustva. Među njima nije Plesk, iako je po popularnosti kontrolnih panela drugi po upotrebi (isti je vlasnik kao i cPanel), a ni DirectAdmin, koji je odmah posle objave cPanela i sam najavio izmene u cenovniku i ukinuo lifetime licencu za nove korisnike. Ponudili smo vam kod nas neka manje poznata rešenja, a listu nameravamo da proširimo u narednom periodu, slobodno nam pišite u komentarima predloge i zašto mislite da ih treba uvrstiti.

Osim kontrolnih panela, ponudili smo i druga Cloud Ready rešenja, među kojima su Docker, LAMP, LEMP i WordPress – pogledajte ih sve na Cloud Ready stranici.

U nastavku teksta je kratak opis nekoliko komercijalnih i besplatnih kontrolnih panela koje možete koristiti za pokretanje svog hostinga ili za hostovanje web sajtova.

ISPManager

ISPManager je komercijalni panel za kontrolu web hostinga, popularan u Rusiji. Dobra je alternativa cPanel-u, jer je jednostavan za korišćenje i poseduje sve najbitnije servise kao što je web server, dns, email server, mysql baza, php… a cena licence je pristupačna. Možete izabrati verziju PHP koja vam je potrebna za vaš sajt, podržane verzije su od 5.1 do 7.3. Omogućava laku instalaciju WordPress sajta korišćenjem wizarda, a instalacija zahteva manje resursa servera nego WHM/cPanel. Možete početi sa najmanjom konfiguracijom servera (1CPU, 1GB RAM) i po potrebi proširivati resurse.

aaPanel

aaPanel je opensource panel koji je razvio jedan od najvećih kineskih hostera za svoje potrebe. Dostupna fork verzija panela je prevedena na engleski i u aktivnom je razvoju. Panel omogućava da postavite LEMP ili LAMP stek uz slobodu da odaberete verziju pojedinačnih servisa koja vam odgovara. Moguće je instalirati više verzija PHP-a, ali i koristiti verziju po želji na svakom pojedinačnom web sajtu. Idealan je za početnike, entuzijaste koji žele da budu deo ovog Open Source projekta i za sve one koji žele mogućnost da sami pristupe konfiguraciji servera. Trenutno je funkcionalan isključivo na CentOS Linuxu.

Webmin

Webmin je besplatan web panel za kontrolu VPS-a kroz web interfejs. Omogućava kontrolu skoro svakog servisa koji možete da pokrenete na vašoj mašini. Potpuna je zamena za većinu stvari za koje bi inače trebala konzola. Idealan je za korisnike koji nisu vešti sa konzolom. Takođe, vodi računa o update-ima same mašine.

Virtualmin

Virtualmin je dodatak webmin-a koji se koristi za kontrolu virtuelnih hostova. Omogućava da lako dodate novi web sajt koji će odmah biti dostupan. Takođe možete da podešavate verzije koje želite da budu instalirane od ponuđenih servisa.

Razmišljate da koristite server bez panela?

U slučaju da kontrolni panel koristite samo kao opciju da lakše održavate vaš sajt (ne koristite ga za hosting više sajtova), savetujemo vam da razmotrite i opciju da kontrolni panel u potpunosti izbacite iz upotrebe. Naši mCloud admini će biti oduševljeni tom vašom odlukom i rado će vam pomoći da sve potrebno podesite i utegnete na vašem mCloud serveru. Pripremili smo vam i templejte sa preinstaliranim LAMP ili LEMP stekom, prepodešen server sa instaliranim WordPress-om, pa čak i instalaciju za WordPress multisite.

Budite hrabri, mi smo tu da vam pomognemo sve što zatreba 🙂

2 komentara. Ostavi novi

Ljudi da li je moguće da niste pomenuli ISPConfig? Besplatan, open source, ima dosta opcija, stabilan i postoji dugi niz godina.

Одговори

Stižu preinstalirani i ISPConfig i CentOS web panel 🙂 Nismo objavili u prvoj turi jer ih nismo spremili preinstalirane, ali puštamo i njih za neki dan.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.