Webmin

Home » Servisi » Cloud Ready » Webmin

Webmin je besplatan web panel za kontrolu VPS kroz web interfejs i služi za administraciju „UNIXolikih“ operativnih sistema, iako od nedavno pruža podršku i za Windows. Preko njega je moguće konfigurisati opcije operativnog sistema, kao što su korisnici, veličina hard diska, servisi, kao i kontrolisati aplikacije otvorenog koda (Apache webserver, PHP, MySQL i drugo). Potpuna je zamena za većinu stvari za koje bi inače trebala konzola i idealan je za korisnike koji nisu vešti sa istom. Takođe, vodi računa oko update-a same mašine.

Korisnički interfejs je malo zastareo, ali je pod aktivnim razvojem i redovno se održava (update izlazi svakog meseca). Omogućava dobar set funkcija i funkcionalnosti.

Webmin je baziran na Perl-u, pokreće se kao samostalni proces i kao webserver. Podiže se na portu 10000 za komunikaciju i može koristiti SSL sertifikat, ukoliko je “OpenSSL” instaliran kao dodatni modul Perl-a. Modularnost ovog kontrolnog panela je idealna za programere koji žele da napišu nov modul koji će biti prikazan na panelu, ili u desktop varijanti, kao obaveštenje kroz web-browser. Ovaj kontrolni panel dopušta kontrolisanje više mašina kroz jedinstveni interfejs, bile one na istom Webmin hostu, ili na istom subnetu.

Pomoću ovog softverskog rešenja je moguće startovati, podešavati, gasiti razne servise na serveru, pa čak i ugasiti ili restartovati sam server. Veoma je zgodna alatka za kompletnu administraciju ako ne poznajete rad u konzoli. SSH terminal (tzv. Shell) je takođe dostupan u sklopu ovog korisničkog panela, iako je više prilagođen grafičkim prikazima opcija koje se izvršavaju na serveru. Dizajniran je tako da vlasnici server ne oklevaju po konzoli, nego da urade upravo ono šta oni žele.

Modularnost Webmin kontrolnog panela

Webmin kontrolni panel podržava module „Virtualmin“ i „Usermin“ koji služe za upravljanje web-orijentisanim postavkama, koje ne dolaze u sklopu Webmina, nego se posebno instaliraju. Ovaj kontrolni panel nije predviđen za početnike, nego je više za vlasnike servera koji znaju šta i kakvo ponašanje servera da očekuju.

Virtualmin i integracija

Virtualmin modul je predviđen za Web hosting rešenja, zbog čega je orijentisan na podešavanja Web servera i virtualnih hostova, kao i njihovoj organizaciji. U sklopu Webmina postoji mogućnost podešavanja Apache webservera, međutim, ni približno detaljno kao što to radi Virtualmin. Virtualmin je dodatak Webminu koji služi za lakše upravljanje web serverom. Isto kao i Webmin, nudi veliki broj alata koji olakšavaju posao web hosting provajderima, developerima, dizajnerima, ali i krajnjim korisnicima.

Grafički interfejs nudi jednostavno upravljanje i pregled svih sistema/domena/opcija, ali nudi i mogućnost upravljanja celim sistemom preko komandne linije/terminala.

Za koga je Webmin

Webmin kontrolni panel je grafičko rešenje za administratore koji tek počinju i kroz grafičko okruženje mogu da se upoznaju sa radom „Unixolikih“ sistema, te da samostalno podese server po njihovom ukusu. Modularnost panela je dobra zbog mnoštva opcija koje nudi, ali nije najpogodnije rešenje za webhosting, jer postoji velika šansa da se korisnik „izgubi“ u moru opcija koje Webmin poseduje. Preporuka je za korisnike koji žele da se bavi razvojem aplikacija, kao i izučavanjem servera / mreže / administracije.

Kupi odmahserver sa preinstaliranim Webmin panelom već od 1.366,25 RSD/M