Domeni

Home » Servisi » Domeni

Registracija i obnova nacionalnih i internacionalnih domena, sa preko 100 atraktivnih ekstenzija, uz naš servis je brža nego ikada – od ideje do realizacije deli vas samo nekoliko minuta. Ukoliko domen platite karticom, registracija se izvršava automatski i vaš domen možete odmah staviti u upotrebu.

Da li je domen slobodan?

Proverite da li je domen slobodan za registraciju...

Nazivi domena mogu biti znakovni nizovi dužine i do 60 i nešto znakova, uključujući i ekstenzije (.rs, .com, .net, .org, .info, .expert, .me, .solutions, .photography, .company, .trade, .guru, .cool i drugi). Nazivi koriste skup znakova: slova (A-Z), brojeve (0-9) i crticu (-). Zajedničko za sve domene je da nazivi domena ne mogu da počnu niti da se završe crticom. Mala i velika slova su potpuno ravnopravna (mCloud.rs ili mcloud.rs je isto).

Ukoliko niste sigurni za koji domen da se opredelite, pogledajte članak na našem blogu Kako odobrati domen.

Registracija domena se obavlja online – nakon provere domena, ukoliko je slobodan možete odmah nastaviti postupak registracije. Postoje određena pravila i ograničenja pri registraciji, a razlikuju se u zavisnosti od ekstenzije koju birate – odnosno da li želite registraciju nacionalnog ili internacionalnog domena.

rnids-OR-L-M

Nacionalni domeni

Kompanija mCloud je ovlašćeni registar nacionalnih internet domena Srbije – RNIDS.

Iako naziv internet domena može da ima maksimalno 63 znaka, suviše dugačak naziv nije praktičan, jer se teško pamti i velika je verovatnoća da će doći do greške prilikom njegovog unosa. U praksi se smatra da naziv internet domena ne treba da ima više od 20 karaktera.

  • Nazivi .RS domena mogu da sadrže slova engleskog alfabeta (a-z), brojeve (0-9), kao i znak “-”. Naziv domena ne sme da počinje ili da se završava sa “-”, RS-logo-hederSRB-logo-hederniti da ima dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv internet domena može da ima najmanje dva znaka, a maksimalno 63 znaka.
  • Nazivi .СРБ domena, pored 30 slova srpske ćirilice (a-š), mogu da sadrže i brojeve (0-9) i crticu (“-“). Ne smeju da sadrže crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv .СРБ domena može da ima najmanje dva znaka i da sadrži najviše 63 ASCII znaka posle ACE kompatibilne konverzije (pogledati: IDN enkoder).

Za nazive .RS i .СРБ domena, registracija je moguća u okviru sledećih pet domenskih prostora, zavisno od pravnog statusa korisnika:

.RS .СРБ za sve zainteresovane korisnike, bez obzira da li su pravna ili fizička lica, domaća ili strana
.CO.RS .ПР.СРБ za poslovne korisnike, bez obzira da li su domaća ili strana pravna lica i preduzetnici
.ORG.RS .ОРГ.СРБ za poslovne korisnike koji su neprofitne organizacije, bez obzira da li su domaća ili strana pravna lica
.EDU.RS .ОБР.СРБ za poslovne korisnike koji su obrazovne ustanove i organizacije, bez obzira da li su domaća ili strana pravna lica
.IN.RS .ОД.СРБ za fizička lica, bez obzira da li su domaća ili strana

Postoje još dva domenska prostora za .RS i .СРБ domene, ali oni nisu dostupni običnim korisnicima. Naime, .AC.RS i .АК.СРБ su namenjeni akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije, a .GOV.RS i .УПР.СРБ državnim organima Republike Srbije.

Ostale važne informacije:

Kod nacionalnih domena, pored WHOIS zaštite postoje i različiti režimi zaštite o čemu se dodatno možete informisati na našem blogu.

 

Internacionalni domeni

Kod registracije internacionalnih domena nema ograničenja u smislu pravnog statusa (da li ste pravno ili fizičko lice), ali je mnogo teže pronaći odgovarajući slobodan domen. Takođe, kod gTLD domena (pogotovu od novih poput expert, .solutions, .photography, .company, .trade, .guru, .cool i drugi), postoje i određene kategorije koje se nazivaju „Premium domeni“ (uglavnom popularni termini na engleskom) za koje novi gTLD traže posebnu doplatu. Cena registracije takavih domena može da se razlikuje u odnosu na cenu koja je prikazana na našem sajtu, ali ako domen koji želite spada u tu kategoriju, neće biti automatski registrovan i vama naplaćen po premium ceni, već ćemo vas naknadno kontaktirati i obavestiti o uslovima registracije.

Broj karaktera kod internacionalnih domena može biti do 67 znakova uključujući i ekstenziju izabranog domena.