cpanel alternativa

Niste vični radu u konzoli, a ne želite da plaćate cPanel? Evo besplatnih cPanel alternativa!

9 јула, 2014
Ivan Minić

Jedan od najvećih problema korisnika koji prelaze sa shared hostinga na zaseban server, je činjenica da server treba znati i održavati. Znanje koje se može steći na kursevima u Admin Training Centru je više nego dovoljno za rad iz konzole, ali i pored toga ostaje deo menadžmenta servera i kontrole servisa za koje postoje brojni hosting paneli koji olakšavaju rad sa relativno jednostavnim stvarima poput dodavanja domena, e-mail naloga, redirekcija, podešavanja veličine sandučića i sličnih stvari. Najrasprostranjeniji među njima je cPanel kontrolni panel, ali je problem to što  licenca za cPanel košta malo preko 20 dolara mesečno, što je često značajni iznos u odnosu na cenu samih resursa koje virtuelni server koristi. Za taj novac, ovaj software zaista daje dosta onima koji nisu vični radu u konzoli, ali, nekada je taj dodatni trošak upravo razlog da se odustane od unapređenja hosting platforme. Ovom prilikom, ukratko ćemo predstaviti nekoliko besplatnih alternativa za cPanel, odnosno panela koje možete koristiti, a uz pomoć kojih možete obaviti sve što vam je potrebno bez dodatnih troškova. Odluku koji panel izabrati treba doneti prema potrebama da li je više namenjen lakšoj administraciji zakupljenog virtuelnog servera ili za „reselling“ („minijaturni hosting“).

sentora interface

Sentora

Najnoviji sa spiska, i jedan od najozbiljnijih. Opensource kontrolni panel sa podrškom za Linux, Unix i BSD bazirane sisteme. Iako mlad, ima odličnu zajednicu i dobro je dokumentovan, a sve je više dodatnih modula. Odabrali smo upravo ovaj sistem kao rešenje za mHosting korisnike.

Podrška: CentOS i Ubuntu, ali radi i na drugim Linuxima. Zvanični sajt: Ovde

ehcp interface

kloxo interface

Kloxo

Verovatno najpoznatiji besplatni kontrolni panel. Razvija se već jako dugo i ima vrlo jaku zajednicu developera koji pomažu razvoj. Poseduje veliki broj opcija, a gotovo sve ono na šta ste navikli na cPanelu našlo se i ovde.

Interfejs je malo drugačiji od onoga na šta ste navikli, ali uz malo truda, navićićete se i na njega.

Podrška: CentOS i RHEL. Zvanični sajt: Ovde

 

Easy Hosting Control Panel

Hosting panel sa relativno skromnim opcijama, kreiran pre svega za korisnike koji vode računa o većem broju sajtova (kao minijaturni hosting provajderi). U zavisnosti od vaših potreba može biti zanimljivo rešenje, a ako vam izgleda adekvatno predlažemo da pratite razvoj jer se na njemu stalno i dosta aktivno radi.

Podrška: Ubuntu i Debian. Zvanični sajt: Ovde

froxlor interface

Froxlor

Iako nije preterano poznat, deluje kao vrlo kvalitetno rešenje za korisnike kojima je potrebno jednostavno i brzo rešenje za menadžment resursa i servisa na serveru.

Podrška: Debian i Gentoo. Zvanični sajt: Ovde

open panel interface

OpenPanel

Ono što karakteriše ovaj panel je upeglan interfejs. Najvažnije funkcionalnosti su lepo razvijene i dokumentovane, a tu su i posebni setovi podešavanja za većinu najpopularnijih platformi koje možete direktno preuzeti sa sajta.

Podrška: Debian i Ubuntu. Zvanični sajt: Ovde

virtualmin

Webmin i Virtualmin

Webmin i njegove varijacije su verovatno najzastupljeniji sistem ove vrste kod malo naprednijih korisnika. Karakteriše ih odlična podrška za veliki broj Unix baziranih sistema i funkcionalnosti izvedene kroz pluginove, tako da čak iako možda nema neke opcije koju želite, verovatno se može naknadno aktivirati. Nije previše user friendly, ali ima vrlo bogatu dokumentaciju. Namenjen je primarno za admnistraciju same virtuelne mašine.

Podrška: CentOS, RHEL, Scientific Linux, Debian, Ubuntu, Amazon Linux*, FreeBSD*, Solaris*, Open Solaris* Zvanični sajt: Ovde i Ovde. * Može biti manjih problema prilikom instalacije i rada.

vestacp interface

Vesta

Nov proizvod, ali zaista izuzetan. Vrlo lepo organizovan i optimizovan za upotrebu, sa veoma preglednim i prijatnim interfejsom. Naprednim korisnicima će se učiniti da ne ide dovoljno „duboko“ u konfiguraciju servera i servisa, ali obični korisnici biće oduševljeni lakoćom sa kojom postižu ono što im je potrebno.

Podrška: RHEL, CentOS, Debian, Ubuntu. Zvanični sajt: Ovde

ajenti interface

Ajenti

Minimalistički interfejs prilagođen je potrebama ne naročito zahtevnih korisnika, ali zapravo kada zakopate malo ispod površine, videćete da je moguće vrlo detaljno podesiti svaku opciju u konfiguraciji. Vrlo dobar proizvod!

Podrška: RHEL, CentOS, Debian, Ubuntu, FreeBSD Zvanični sajt: Ovde

zpanel interface

ZPanel

Za kraj, proizvod koji je verovatno najsličniji onome od čega smo počeli – cPanel-u. Razvija se već više od 10 godina i radovno izlaze nove verzije. Dugi niz godina predstavljao je najčešći izbor ljudi koji su su tražili besplatno rešenje za menadžment servera. Danas postoji više kvalitetnih alternativa, ali je njegovo mesto i dalje u samom vrhu. Preporučuje se za korisnike koji žele da rade „resailing“ („minijaturni hosting“) i uključuje mail servise (Postfix, Dovecot, RoundCube) kao i DNS (Bind) .

Podrška: CentOS, Debian, Microsoft Windows, MacOSX i drugi. Zvanični sajt: Ovde

ispconfig interface

ISPConfig

Vrlo popularna platforma koju mesečno preuzme više od 40.000 ljudi. Redovan update, veoma dobro zaokružen proizvod, open source, jaka zajednica. Jednom rečju, odličan izbor!

Podrška: Debian, Ubuntu, CentOS, Fedora, OpenSuSE. Zvanični sajt: Ovde

I na kraju, preporučujemo da panel (cPanel alternativa) birate na osnovu ličnih afiniteta i platforme koju koristite, kao i u skladu sa potrebnom namenom. Verovatno nema idealnog rešenja i u svim slučajevima se može naići na probleme koji će zahtevati manji ili veći uloženi trud kako bi isti rešili. Neophodno da budete „proaktivni“ kad je vaš server u pitanju i da budete svesni da se mora pratiti razvoj izabranog panela, redovno raditi update i slično. Srećom, većina panela ima odgovarajuću dokumentaciju tako da setup možete izvršiti i sami, a ako budete imali problema, naša podrška je tu da vam pomogne 🙂

Ukoliko imate praktičnog iskustva u radu sa nekim od ovih panela ili preporučujete možda neke druge, dopunite putem komentara naše predloge.

Slični postovi:

cPanel “drama” i alternative

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.