SSL sertifikati

Home » Servisi » SSL sertifikati

SSL (Secure Sockets Layer) predstavlja sigurnosni protokol komunikacije na internetu koji funkcioniše po klijent-server modelu. Klijent je strana koja inicira sigurnu komunikaciju, dok server odgovara na zahtev klijenta. Svrha je da omogući šifrovanu komunikaciju direktno između korisnika i verifikovane lokacije, što prenos osetljivih informacija čini bezbednim, bez prisluškivanja, ometanja ili falsifikovanja. Najčešći primer korišćenja SSL protokola je https koji predstavlja sigurnu verziju http-a (secure http) i koristi se za uspostavu zaštićene veze sa nekim web serverom, najčešće za potrebe elektronskog plaćanja. U tom slučaju, web pretraživač predstavlja SSL klijenta, a web server, odnosno sajt kome se pristupa, je SSL server. Više informacija o SSL sertifikatima i čemu služe možete pročitati na našem blogu.

U našoj ponudi se nalaze najpopularniji SSL sertifikati poput Thawte, Trustwave, VeriSign (Symantec) i GeoTrusta. Među njima se nalazi više tipova sertifikata koji se u osnovi razlikuju u sledećem:

  • Instant sertifikati koji štite jedan domen ili poddomen koji nije rizičan za phishing ili prevaru te ne zahtevaju posebne provere i može biti izdat istog dana (npr. Thawte SSL123).
  • Full organization validation sertifikati koji se koriste najčešće za zaštitu komunikacije između 2 servera. Prilikom izdavanja se proverava organizacija (klikom na sertifikat posetiocu se pojavljuje ime vaše organizacije i pokazuje mu da ste verifikovali identitet sajta) i izdaje za 2-3 poslovna dana.
  • EV sertifikati (Extended Validation) koji podrazumevaju rigorozniju proveru kompanije pre izdavanja sertifikata (domain ownership confirmed, organization validated, plus additional verifications performed using validation criteria established by CA/Browser Forum), čime se krajnjem korisniku uliva veći nivo poverenja (nekada je bio poznat kao Green Address Bar), a postupak izdavanja može da traje i preko 10 dana.
  • Wildcard – zaštita više poddomena u okviru jednog top-level domena (npr *.domen.rs, ali se ne odnosi i na sam domen) čime se može značajno uštedeti ako je kompaniji potrebna nabavka više SSL sertifikata za poddomene. Ovaj sertifikat uglavnom ne podrazumeva posebne provere i izdaje se 2-3 poslovna dana.

Tokom porudžbine možete odmah uneti CSR (zahtev za sertifikaciju koju šalje podnosilac sertifikacionom telu radi dobijanja digitalnog identifikacionog sertifikata). CSR sadrži informacije koje će biti uključene u vaš sertifikat (i vidljive krajnjim korisnicima). Na primer:

  • Naziv organizacije
  • Ime domena
  • Sedište
  • Država

Kod nabavki SSL sertifikata  approver email ne može da bude bilo koja email adresa, već samo jedna od navedenih: admin, administrator, postmaster, hostmaster, webmaster,  koja mora da budu definisana u okviru domena za koji se kupuje SSL sertifikat.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, pomoć prilikom generisanja CSR-a ili pak neki specifičan SSL sertifikat koji nije u našoj ponudi, javite nam se radi dogovora.

Pogledajte cene SSL sertifikata i izaberite odgovarajući po najpovoljnijim cenama