Top 5 razloga da koristite Cloud Server

Jelena Opačić

O tome zašto treba koristiti Cloud Server a ne običan virtuelni server (VPS) i/ili druge servise koji nisu zasnovani na Cloud platformi, pisali smo mnogo puta na našem blogu, a i objašnjavali u raznim intervjuima. No, kako smo malo unapredili mCloud ponudu, nije na odmet podsetiti i napisati još jednom.

Šta je Cloud Server i/ili VPS (Virtual private server)

VPS podrazumeva virtuelni privatni server, koji možete napraviti na vašoj infrastrukturi ili iznajmiti kod provajdera. Hosting provajderi ovu uslugu najčeće realizuju na dva načina, na namenski odabranom serveru za tu namenu (koji se izdeli na više virtuelnih mašina) ili na Cloud infrastrukturi, odnosno “farmi” umreženih servera koji čine jedan sistem. Kada se VPS iznajmljuje na Cloud infrastrukturi/plaftormi, takav VPS zovemo Cloud Server.

Zajedničke karakteristike Cloud Servera i VPS servera (bez obzira na platformu) su što dolaze kao zasebna mašina sa svojim operativnim sistemom, svojim resursima i sa jedinstvenom IP adresom. Ovakav tip servisa omogućava korišćenje specifičnih instalacija softvera i mogućnost korišćenja jačih resursa i veće kontrole nad hosting rešenjem (dobija se pun pristup).

Prednosti Cloud Servera

1) Visoka dostupnost Cloud Servera

Cloud Server obezbeđuje veću dostupnost jer ne zavisi od jednog fizičkog servera. Ako jedan od servera (hipervizor) koji je deo Cloud platforme ima problem u radu, virtuelne mašine koje se u tom trenutku nalaze na njemu taj problem neće ni osetiti. mCloud platforma je napravljena tako da sistem sam sebe proverava i ako otkrije da deo infrastrukture ne radi, automatski pomera VM-ove (virtuelne mašine) i raspoređuje ih na ostatak zdrave infrastukture. Na taj način, može se garantovati visoka dostupnost platforme od 99,99% SLA.

Kod tradicionalnog pružanja VPS servisa, koji nije na Cloud infrastukturi, ako server na kome su VPS-ovi ima problem, sve VM bivaju nedostupne dok se server na kome se nalaze ne osposobi. Zato, uvek dajte prednost Cloud Serveru

2) Proširivost Cloud Servera u svakom trenutku

Cloud Server posebno karakteriše to što nije ograničen resursima jednog fizičkog servera koji je podeljen na više VM jedinica. Cloud Server možete zakupiti u npr. osnovnoj, najmanjoj konfiguraciji (npr. 1CPU, 1GB RAM, 20GB SSD disk) i onda u bilo kom trenutku putem panela možete proširiti bilo koji resurs, nezavisno od ostalih – samo onaj koji vam je potreban ili sve). Obzirom da ga opslužuje farma servera, praktično nema ograničenja kod standardnih potreba. Takođe, za povećanje resursa uopšte ne morate da se dopisujete sa provajderom (osim ako želite) da vam daje ponudu i da čekate na implementaciju rešenja, možete samostalno da povećavate ili smanjujete resurse kada god vam odgovara, ako želite i više puta u toku dana, automatski će se primeniti željena konfiguracija kada platite karticom ili iz deponovanih sredstava. Možete platiti i preko računa, čim se poveže uplata i sama izmena će se odraziti. 

Osim izmene same konfiguracije Cloud Servera, samostalno možete postavljati bezbednosna pravila, raditi reboot, birati OS i dodatni preinstaliran sofver, podešavati različite parametare, upravljati domenima, DNS rekordima, nabavljati potrebne licence i drugo, sve što vam je potrebno za rad sa serverom.

3) Top of the class infrastruktura za Cloud Servere

Kao što smo na početku teksta rekli, nedavno smo malo i unapređivali ponudu, sa akcentom na maksimalne performanse i kvalitet.  mCloud platformu je oduvek karakterisalo to što koristimo top-of-the-class rešenja, pa u cilju performance max odlika, od skoro smo dodali i najnoviju seriju servera sa Intel Xeon Gold procesorima koji “kidaju” kada je brzina u pitanju. Sva oprema se nalazi u Srbiji, u data centru koji ispunjava visoke, Tier 3 zahteve sigurnosti, uz konekciju na domaću tačku za razmenu internet saobraćaja – Serbian Open Exchange, čime osiguravamo izuzetno jaku i redundantnu infrastrukturu namenjenu isključivo pružanju najkvalitetnijih Cloud hosting usluga. 

4) Raznovrsnost ponude Cloud Servera

Pored standardnih opcija izbora operativnog sistema kod Cloud Servera (Unix/Linux – CentOS, Ubuntu, Debian, Rocky, Alma ili Microsoft Windows servera), u ponudi je i izbor najčešće traženog sofvera, pa imamo preinstalirana rešenja poput LAMPLEMPWordPress, DockerKubernetesLiteSpeed  web servera, NextCloud, OpenVPN i raznih kontrolnih panela osim WHM/cPanel-a (ISPManager, Fastpanel, Webmin, Virtualmin, ISPconfig, Centos Web Panel – CWP).

Za klijente koji se bave razvojem ili implementacijom nekog sofvera, nudimo custom templejte i instalacione recepte za potrebno preinstalirano okruženje za hosting njihovih aplikacija. Mnogi naši partneri se oslanjaju na ovakva rešenja kako ne bi nepotrebno gubili vreme za podizanje VM za svoje klijente. Možemo i vama napraviti, javite nam se radi dogovora.

5) Omiljena mCloud podrška

Brojni komentari naših zadovoljnih klijenata, koji posebno hvale našu podršku, govore nam da smo na pravom putu u pogledu pružanja naših Cloud usluga. Iako su naši Cloud Serveri po defaultu “unmanaged” (osim ako se ne zakupi dodatna usluga održavanja, monitoring i dr), naša podrška izuzetno brzo rešava sve probleme kao da ste VIP klijent, bez obzira na vašu “veličinu”. Iako su članovi tima podrške pretežno sve sistem administratori, često izlaze iz svoje “zone komfora” pa pružamo mnogo više nego što “zvanično obećavamo”. 

No, da ne hvalimo sami sebe, evo nasumično izabranih google recenzija, iz različitih perioda:

 

 

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *