web hosting usluge

Najčešći tipovi web hosting usluga

Ivan Minić

U ovom tekstu možete naći osnovne informacije o tome gde možete hostovati svoj websajt, internet prodavnicu ili internet servis. Pisan je sa ciljem da vam demistifikuje osnovne pojmove koji se tiču web hosting industrije. Zato ćemo vam u ovom tekstu predstaviti koji su to najčešći tipovi web hosting usluga.

Kada pričamo o web hostingu on predstavlja uslugu pomoću koje vaš sajt postavljate na server koji je povezan na Internet i na taj način se vaš sajt postaje dostupan sa Interneta. Serveri su računari vrhunskih performansi koji se nalaze u prostorijama sa kontrolisanim uslovima, stalnom temperaturom, obezbeđenim stalnim i stabilnim protokom Interneta, kao i sigurnim i neprekidnim snabdevanjem električnom energijom (UPS).

Web hosting kao uslugu ćete najčešće sresti u jednom od ova tri pojavna oblika:

Deljeni hosting tj. shared hosting:

shared hosting

Najčešći i najmasovniji oblik hostinga. Radi ga veliki broj Internet provajdera, a postoje i firme koje se specijalizovano bave. On vam omogućava da za relativno skromnu količinu novca (nekoliko desetina do nekoliko stotina eura godišnje) obezbedite svom sajtu dom. Najpopularniji je upravo jer je i koncipiran kao masovna stvar – velika većina sajtova koji postoje su mali, slabo posećeni i njima nije potrebno mnogo resursa za rad. Zbog toga kompanija koja se bavi time smešta veliki broj sajtova na jedan server gde oni dele resurse. Resursi koje vi kupujete (prostor, protok, broj domena) često su naizgled dovoljno veliki i za velike sajtove, ali pravilo kojim se kompanije koje pružaju ovu uslugu vode je zakon velikih brojeva – računajući da velika većina korisnika neće koristiti ni 10-20% kupljenih resursa. I u pravu su. Problem je što kada postoji nekoliko stotina sajtova na jednom serveru, dovoljno je da jedan napravi problem, a da ga svi osećaju, jer resurse dele po principu – ko pre devojci. Usko grlo najčešće nisu protok i prostor, već procesorska snaga, memorija i brzina diskova. Ovakav hosting idealan je za lične sajtove, za testiranje, i za projekte kod kojih nekoliko sati ili dan ili dva nedostupnosti ne prave veliki problem.

Virtual private server:

vps

Naredni oblik hostinga na koji su upućeni svi oni koji prevaziđu mogućnosti deljenog hosting, ili oni kojima je generalno bitno da im sajt bude brz i dostupan. Osnovna razlika u odnosu na deljeni hosting je u tome što u ovom slučaju, kroz servis koji košta nešto više imate zagarantovane resurse. Dakle ovde iako je više virtuelnih servera na jednom fizičkom serveru, svako od njih ima resurse koji su mu zagarantovani i dokle god ih ne istroši sve će raditi brzo i stabilno. Kada vlasnik sajta primeti da resursi koje je zakupio nisu odgovarajući, može ih proširiti ili suziti, automatizovano (kao na mCloud sistemu) ili ručno kroz dogovor sa tehničkom podrškom. Usko grlo ovog sistema je hardware. Ako dođe do problema sa serverom, ni jedna virtuelna mašina neće raditi. Ova usluga je prethodnih godina evoluirala u Cloud hosting, hosting fleksibilnih resursa koji nije organičen na jednu hardversku mašinu već kroz virtuelizaciju može deliti resurse više njih, a u slučaju bilo kakvog problema, automatski se prebacuje sa resursa jedne mašine na drugu.  Uz jedva primetnu nedostupnost na ovaj način vaš sajt je siguran. mCloud je prvi ovakav servis na području Srbije.

Dedicated server:

dedicated server

Dedicated server predstavlja server koji je u potpunosti pod vašom kontrolom. Mašina koja služi samo za ono za šta je vi koristite gde su vam zagarantovani hardverski resursi upravo oni koje u svom kućištu ima mašina koju koristite. U zavisnosti od provajdera, moguće je proširivati do maksimalnih kapaciteta koje ploča podržava, moguće je više servera povezivati u klaster, i slično. Ove napredne opcije najčešće su dostupne samo kod najkvalitetnijih provajdera, a kod onih jeftinijih dobijate mašine koje nije moguće modifikovati ni na koji način.

Održavanje ovakvih sistema obično zahteva napredno tehničko znanje i zato ovako nešto možete dobiti u varijanti da samostalno održavate servere, ili da to radi, za neki dodatni novac, kompanija kod koje ih rentirate.

Cloud hosting je i u ovaj segment uneo mnoge inovacije, a kompanija mCloud nudi napredni managed hosting za klijente koji žele da brigu o svojim sajtovima u potpunosti prepuste profesionalcima.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *