litespeed server

Litespeed server – prednosti i mane

Dragutin Cirkovic

Kada pričamo o web serverima često pomislimo prvo na Apache koji je odavno postao standard. Međutim, u poslednje vreme primat preuzimaju drugi web serveri koji su efikasniji u isporuci saobraćaja. Jedan od njih je i Litespeed server.

Kako je web servis rastao i razvijao se, tako su rasle i potrebe. U današnje vreme skoro svaki sajt je dinamičan, ima skriptu na serveru kao i bazu, pa su potrebni i značajniji resursi servera za isporuku web sadržaja. Broj zahteva prilikom otvaranja svake stranice se velikoj meri povećao pa tako sada na jednoj stranici možemo imati i stotine zahteva zbog čega nam je potrebna što efikasnija isporuka kako server ne bi bio prezagušen zahtevima. Ovde pogotovo već legacy Apache zaostaje poprilično za konkurencijom jer kod zahtevnog sadržaja i povećane posete počinje da se guši pa posetioci sajta počinju da traže alternative.

Litespeed kao konkurent je namenjen da bude „drop-in“ zamena, misleći pri tome na zamenu tako što bi deinstalirali apache i instalirali litespeed. Nikakva dodatna podešavanja nisu potrebna. Ovo nije slučaj ukoliko prelazite na nginx jer .htaccess pravila morate prepisati u nginx config format koji je potpuno drugačiji. Litespeed ovo rešava tako što može da čita Apache konfiguracione fajlove kao i .htaccess fajlove gde se nalaze i da ih primenjuje.

Za vas smo testirali NGINX i Litespeed servise paralelno, evo kako su se pokazali. 

Oba servisa su bila hostovana na mcloud.rs sa konfiguracijom 4 CPU i 4GB RAM. Svaki servis je pokrenut u posebnom kontejneru da ne bi dolazili u sukob. Litespeed je pokretao PHP7.4.6 a nginx 7.4.10. Litespeed je koristio LSPHP dok je nginx koristio PHP-FPM sa soketom. Nginx je 19.0 dok je Litespeed 1.6.13.

Pokušali smo da podesimo ove servise najbolje moguće kako bi oba imali maksimalno dobre rezultate:
– SSL keširanje sesija
– Dinamičko keširanje isključeno
– 2GB memorije za PHP
– Keepalive
– GZip

Litespeed i nginx, hello world php skripta

Hello world skripta je vrlo jednostavna skripta koja instancira jednu klasu i poziva metodu sa dva pomoćna metoda da ispiše „Hello World“. Predstavlja benchmark koji prikazuje isporuku dinamičkog saobraćaja male zahtevnosti (na primer možda kao neki AJAX zahtev na sajtu).

Litespeed i nginx, php bench skripta

Bench skripta je php benchmark koji se izvršava oko jednu sekundu na serveru. Ovde rezultat više zavisi od samog PHP-a nego od isporuke saobraćaja ali je značajno jer Litespeed server ima svoj PHP koji dolazi kompajliran sa njim.

Litespeed i nginx, image.jpg

Isporuka prosečne slike od 11kb predstavlja ovaj prikaz.

Litespeed i nginx, mali fajl

Small je vrlo mali fajl, veličine svega 10 bajtova. Predstavlja prikaz brzine veoma malih fajlova kao što može biti CSS ili JS.

Litespeed i nginx, veliki fajl

Big je veliki fajl od 1MB i može predstavljati sadržaj kao što je velika slika ili neki download, možda PDF ili ZIP. Ovde do izražaja dolazi sam mrežni protok i efikasnost isporuke samog OS-a.

Kao što i sami vidite razlike u brzini nisu velike. Kao dodatni bonus smo testirali i .htaccess pravila i razliku u brzini ukoliko ona postoje a kod Apache-a je ovde razlika velika. Nekog posebnog pada performansi nije bilo, možda oko 2% što smatramo da je sasvim prihvatljivo.

Još treba napomenuti da Litespeed server dolazi sa veoma dobrim web admin panelom na kome možete da podešavate sve vezano za server. Ovde postoji i dashboard koji prikazuje realtime informacije o saobraćaju ka i od servera pored raynih drugih pa vam nije potreban poseban servis da pratite informacije u ovakvom prikazu.

open litespeed
Pored toga moguće je lako sajt sa Litspeed serverom prebaciti na njihov CDN. Takođe postoji mogućnost izuzetno dobrog keširanja dinamičkih sadržaja, HTTP/3, Geolookup, Recaptcha  i ostalo.

Značajno je pomenuti da pored svega što ima zauzima vrlo malo resursa mašine pogotovo memorije.

Ukoliko želite da koristite Docker za ovaj server imate već oficijelni image koji se zove „litespeedtech/openlitespeed“. Mi smo koristili ovaj image za testiranje, evo Dockerfile definicije:

litespeed:
hostname: litespeed
container_name: litespeed
image: litespeedtech/openlitespeed:${OLS_VERSION}-${PHP_VERSION}
env_file:
– .env
volumes:
– ./lsws/conf:/usr/local/lsws/conf
– ./lsws/admin-conf:/usr/local/lsws/admin/conf
– ./bin/container:/usr/local/bin
– ./web:/usr/local/lsws/Example/html
– ./acme:/root/.acme.sh/
– ./logs:/usr/local/lsws/logs/
– /etc/letsencrypt:/etc/letsencrypt
ports:
– 80:80
– 443:443
– 443:443/udp
– 7080:7080
restart: always
environment:
TZ: ${TimeZone}

Detaljnije možete pogledati ovde: https://github.com/litespeedtech/ols-docker-env.

Ukoliko želite da testirate performanse, možemo vam omogućiti besplatan test period za VPS sa preinstaliranim Nginx ili LiteSpeed web serverom – dovoljno je samo da nam se javite.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *