litespeed web server

6 razloga da razmotrite LiteSpeed Web Server

Svi znamo da je dobar hosting broj jedan kada je potrebno obezbediti pouzdanost rada veb-sajta. Pored pouzdanosti potrebno je obezbediti i brzinu, a tada na scenu stupaju kvalitet i brzina vašeg veb-servera. Dugo vremena je ovo mesto bilo rezervisano za dva najpopularnija veb-servera: Apache i Nginx, koji zajedno pokreću preko 50% Interneta.

Onda se negde 2003. na sceni pojavio LiteSpeed Web Server koji nije odmah postao popularan, ali vremenom je postao dostojna zamena za sve ono što Apache i Nginx mogu da ponude. Danas on pokreće nešto preko 6% veb-sajtova i nalazi se na 5. mestu najpopularnijih veb-servera.

LiteSpeed Web Server (LSWS)  je veb server sa visokim performansama i malom potrošnjom memorije. Kao veb-server dizajniran je da bude skalabilan i kao takav je zasnovan na dobroj praksi, koristeći prednosti i Apache i NGINX servera.

Kompatibilan je sa najčešće korištenim Apache funkcijama, uključujući mod_rewrite, .htaccess i mod_security. Može direktno učitavati konfiguracionog fajla Apache i u tom smislu može biti  zamena za Apache, a takođe se u potpunosti integriše sa popularnim kontrolnim panelima kao što su cPanel, DirectAdmin i Plesk. Svi navedeni paneli su podržavaju Litespeed kroz dodatak koji se može koristiti za lakše upravljanje LiteSpeed Web Server-om putem grafičkog interfejsa.

Pored toga, nudi optimizaciju za najpopularnije veb i e-commerce platforme kao što su WordPress, Magento, Drupal, Joomla, i sl. Dakle, pred vama je jedno multifunkcionalno i sveobuhvatno rešenje za vaše poslovanje.

Pritom, u pitanju je veoma brz veb-server. Brzina LiteSpeed-a varira od nekoliko puta do čak i deset puta više od Apache veb servera, slično NGINX veb serveru.

LiteSpeed ima brojne prednosti, a evo naših 6 razloga zašto bi trebalo da razmotrite korišćenje LiteSpeed Web Servera:

1. Kompatibilan sa Apache veb-serverom

Ako već koristite Apache servere i želite da ih ubrzate, sa LightSpeed web server-om to neće biti problem. Drugim rečima, 100% je kompatibilan sa Apache veb serverom. To znači da će sve što radi pod Apache-om raditi i pod LiteSpeed-om. Prelazak je jednostavan i lak. Vaš kod u .htaccess fajlu i dalje će raditi kao što radi i pod Apache-om. Vaš httpd.conf fajl će nastaviti da radi na isti način kao i pre. Ako koristite cPanel postoji besplatan dodatak koji možete koristiti za administraciju LiteSpeed-a iz grafičkog interfejsa. Ovo je takođe važno i zbog korisnika koji su navikli na korišćenje grafičkog interfejsa za upravljanje svojim hosting nalozima. To znači da i nakon prelaska na LiteSpeed vaši klijenti neće imati problem da se zbog toga prilagođavaju nekom novom interfejsu.

2. Poboljšane performanse veb-sajta

LiteSpeed se posebno dobro snalazi prilikom opsluživanja sajtova koji imaju veliku posećenost gde se ova razlika najviše i vidi. Značajno je vidljiva upotreba hardverskih resursa, odnosno RAM memorije i procesora servera. Litespeed poslužuje statički sadržaj dosta brzo, što posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju veliki i glomazni sajtovi sa dosta medijskog sadržaja, a “lekovit” je  za e-commerce platforme kao što je npr. Magento. U nekim slučajevima ova razlika zna da bude prilično očigledna, što u krajnjoj instanci znači bolje korisničko iskustvo za vaše klijente.

3. Povećana bezbednost

Imajući u vidu da je LiteSpeed 100% kompatibilan sa Apache-om (takozvani drop-in replacement), možete koristiti isti mod_security modul koji već koristite da blokirate većinu poznatih veb napada. Ista pravila mod_security koja koristite za Apache će raditi i za LiteSpeed. Nije potrebno neko posebno i dodatno podešavanje. Povrh toga, LiteSpeed ima sopstvene bezbednosne funkcije koje će biti itekako korisne u slučaju da veb-sajt bude žrtva DoS ili DDoS napada. Imajući u vidu da su ovakvi napadi prilično popularni ovih dana i da se veoma često dešavaju, ovo je svakako plus za LiteSpeed. Dakle, u jednom paketu u okviru postojeće konfiguracije dobijate i bolju bezbednost.

4. Manji resursi = manji troškovi

Osim što donosi benefite kao što su dodatna bezbednost i brzina, LiteSpeed web Server istovremeno može da umanji i vaše troškove za resurse koje koristite. Kao što smo već pomenuli cPanel podržava LiteSpeed, pa nije neophodna promena grafičkog okruženja za vaše korisnike, ako hostujete sajtove klijenata. Takođe, svojim naprednijim korišćenjem resursa, LiteSpeed će zadržati anagažovanje i opterećenje vašeg VPS servera na optimalno niskom nivou.

5. Grafički interfejs

Pored standardne konfiguracije sa konzole Litespeed ima i web grafičko okruženje preko koga možete promeniti konfiguraciju servera, videti grafikon serviranja web saobraćaja, podesiti virtuelni host, kompajlirati verziju PHP ili pregledati logove. Nije potreban dodatan panel za operacije sa serverom, sam on je već okruženje koji možete koristiti za konfigurisanje.

6. Bolji poslovni rezultati

Prekidi u radu veb-servera i nestabilan i usporen rad veb-sajta loše utiču na vaše poslovanje, a na kraju krajeva i na vaš profit. Ukoliko recimo imate e-commerce sajt, izuzetno je važno da on besprekorno funkcioniše i da može da prihvati veliki broj posetilaca i zahteva za obavljanje transakcija. Ukoliko na takvom sajtu postoji neki problem, za vas će to značiti izgubljene klijente i propuštenu priliku za zaradu. LiteSpeed će povećati performanse i efikasnost vašeg veb-sajta, tako da će moći da servisira veliki broj korisnika i podrži zahteve za transakcijama. Ovo se pogotovo vidi u situacijama kada imate nagli skok posetilaca, na primer zbog promocije proizvoda ili reklamiranja. Uvek gledajte da imate dovoljno resursa za ovakve skokove iako se naizgled čini da nepotrebno plaćate resurse koje ne koristite.

Sve u svemu, u pitanju je jedna odlična zamena za Apache veb-server kojoj bez problema možete poveriti rad vašeg veb-servera i tako jednostavno unaprediti svoje poslovanje.

Ukoliko želite da testirate performanse, možemo vam omogućiti besplatan test period za VPS sa preinstaliranim LiteSpeed web serverom – dovoljno je samo da nam se javite.

Slični postovi:

Saveti kako ubrzati WordPress sajt
Popularni CDN servisi
Kako da instalirate Nginx na Linux-u

2 komentara. Ostavi novi

Shared LiteSpeed Web Server bolja opcija nego VPS….

Одговори

U većini slučejeva je tako, ali sve zavisi od potreba klijenta. Ovaj tekst je namenjen baš klijentima koji imaju potrebu da imaju VPS.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *