cloud vs vps

Cloud hosting vs VPS hosting

Ako tražite pouzdan hosting za vašu kompaniju, važni je da znate da napravite razliku između Cloud i VPS hostinga. Ovo bi vam moglo uštedeti novac i vreme, i pomoći vam da odlučite koje rešenje više odgovara vašim potrebama.

Imajte u vidu da se u današnje vreme pojam cloud-a ponekad koristi i u marketinške svrhe, iako na kraju umesto cloud-a zapravo dobijate tradicionalan VPS. Da biste mogli da sami napravite razliku, hajde da krenemo od osnova, odnosno o pojma virtuelizacije.

Šta je virtuelizacija servera?

Kada se prvi put upoznajemo sa pojmovima Cloud ili VPS hosting, važno je da se ujedno upoznamo i sa pojmom virtuelizacije. Virtuelizacija servera je proces razbijanja fizičkog servera na brojne manje servere pomoću softvera za virtuelizaciju, kao što je hipervizor. Ovi particionisani serveri su virtuelni po prirodi i svaki od njih funkcioniše kao zaseban entitet sa sopstvenim skupom resursa.

U stvari, kada odlučite da hostujete svoj web sajt na VPS serveru, plaćate samo deo servera, a ne ceo server. Kao rezultat toga, virtuelizacija štedi hardverske resurse, smanjuje troškove održavanja i smanjuje količinu električne energije koja je potrebna za pokretanje fizičke infrastrukture.

Virtuelizacija se koristi i u Cloud hostingu i u VPS (Virtual Private Server) hostingu, gde svaki server izgleda kao jedna namenska (dedicated) mašina, ali je zapravo virtuelni server. Uprkos činjenici da cloud i VPS imaju neke zajedničke tačke, postoji i nekoliko stvari koje ih u potpunosti razdvajaju.

Šta je VPS hosting?

vps hosting

VPS hosting je usluga hostinga koja podrazumeva iznajmljivanje virtuelnog privatnog servera, koji može da bude postavljen na nekom deljenom namenskom serveru (Dedicated server hosting) ili u okviru Cloud hostinga, kada je na više povezanih servera.

Kod tradicionalnog VPS hostinga resursi jednog snažnog servera se dele na više korisnika, tako da svakako dobija virtuelni server koji se ponaša kao zasebna mašina sa svojim operativnim sistemom i svojim resursima. To je generalno dobra opcija za klijente kojima su potrebni jači resursi, jedinstvena IP adresa i veća kontrola nad hostingom, kao i specifični softver instalacije.

Naslednik VPS hostinga je Cloud VPS, koji je zasnovan na Cloud hostingu i obezbeđuje veću dostupnost jer ne zavisi od jednog fizičkog servera.

Prednosti i nedostaci VPS hostinga

Imate potpuni root pristup svom serveru, slično kao i kod Dedicated Hosting-a. Kao rezultat toga, možete da prilagodite okruženje servera vašim specifičnim zahtevima, kao što je npr. instaliranje bilo kog programa.

Vaši resursi se ne dele, a vi dobijate prednosti i funkcionalnosti dedicated servera sa VPS hostingom. Međutim, pošto delite fizički server sa drugim korisnicima i cena ovakvog hostinga je pristupačnija od dedicated servera.

Svaki VPS ima svoj operativni sistem (OS) i koristi unapred definisane resurse posvećene samo tom VPS-u. Virtuelni serveri u toj mašini rade nezavisno, ne ometaju jedan drugog i mogu se ponovo pokrenuti odvojeno.

Resursi ne-cloud VPSa su ograničeni. To je zato što je kapacitet jednog fizičkog servera možda podeljen prevelikom broju klijenata. Moguće je da će to izazvati probleme sa serverom koji onda utiču na sve druge sajtove na tom hostu. Iz tog razloga bi bilo dobro da znate koliko virtuelnih naloga je trenutno hostovano na vašem serveru.

Tradicionalni VPS nije skalabilan. U smislu obima koji vam je na raspolaganju, resursi koji su vam dostupni sa VPS servera nisu neograničeni. VPS je u svakom slučaju idealan za korisnike koji tek počinju, ali je važno pratiti potrebe za resursima. Ako te potrebe premaše kapacitet servera koji im je dodeljen, sistem će se srušiti.

Cloud hosting, sa svojim praktično neograničenim brojem servera, je fleksibilniji i može poboljšati pouzdanost i uptime svakog VPSa i cele mreže.

Šta je Cloud hosting?

cloud hosting

Cloud hosting je usluga hostinga koja podrazumeva potpuno virtuelizovanu infrastrukturu na principima računarstva u oblaku (Cloud computing). Uključuje upravljanje resursima, poput radne memorije (RAM), procesorske snage (CPU), mesta na disku za skladištenje podataka (HDD, SSD), i njihovo raspoređivanje i upravljanje virtuelnim mašinama, što u krajnjoj instanci sve čini računarski oblak (cloud).

Cloud hosting korisnicima omogućava laku skalabilnost i zakup resursa prema potrebama, pa ne traži izgradnju i održavanje sopstvene računarske infrastrukture, a plaća se samo ono što je realno potrebno.

Resursi koji se koriste raspoređeni su na farmi servera (više servera), čime se obezbeđuje neprekidan rad hostovanim aplikacijama, za razliku od standardnog okruženja (ne-cloud), kod koga bi usled kvara na fizičkom serveru došlo do prekida. Kod cloud hostinga kvar na fizičkom serveru ne prouzrokuje prekid, jer sve nastavlja da radi sa ispravnog dela infrastrukture (drugi serveri koji čine računarski oblak).

Na Cloud hostingu se mogu ponuditi različiti tipovi usluga hostinga: Shared hosting, Cloud Server (Cloud VPS), Cloud Data Centar, Cloud Ready i App hosting i drugo, a koje na ovaj način obezbeđuju i garantuju veću dostupnost jer ne zavise od jednog fizičkog servera.

Za razliku od tradicionalnog hostinga, Cloud Hosting distribuira resurse kao što su RAM, CPU i prostor na disku između mašina. Kao rezultat toga, nema kašnjenja u isporuci CPU snage ili dostupnosti RAM-a.

Cloud hosting obuhvata ne samo snabdevanje web sajtova i veb aplikacija, već i skladištenje. Veoma je koristan i tamo gde postoje zahtevi za vrhunskom bezbednošću, gde je potreban root pristup i sl.

Prednosti i nedostaci Cloud hostinga

Bolje performanse. Pošto su zahtevi ravnomerno raspoređeni među serverima povezanim na mrežu, to poboljšava performanse web sajtova i web aplikacija. Pošto cloud hosting ne zavisi od jednog fizičkog servera kao što je to slučaj kod tradicionalnog hostinga, dostupnost resursa je takođe visoka.

Povećana skalabilnost. Cloud hosting omogućava laku i trenutnu nadogradnju CPU-a i RAM-a, poboljšavajući skalabilnost paralalno sa tim kako raste saobraćaj na vašem web sajtu.

Bezbednost podataka. Preslikavanje podataka (data mirroring) je karakteristika cloud hostinga koja vam pomaže da zaštitite svoje podatke. Podaci se repliciraju na različitim uređajima na različitim diskovima, osiguravajući da nećete izgubiti svoje podatke u slučaju hardverskog kvara. Ovo čini bekapovanje i povratak podataka lakim.

Ušteda troškova. Iako se Cloud Hosting na prvi pogled može činiti skupljim, kada pogledate mogućnosti koje nudi, cena postaje daleko pristupačnija. Takođe ćete možda morati da platite samo za resurse koje koristite u nekim okolnostima.

Dobra stabilnost. Kao rezultat preslikavanja, podaci imaju redundantnost. Zbog toga je cloud hosting pouzdan. Ovo osigurava da su vaši podaci u cloud-u bezbedni i ujedno olakšava oporavak podataka u slučaju kvara servera.

Fleksibilnost. Prilagođavanje konfiguracije u „hodu“, odnosno u bilo kom trenutku, pomoći će klijentu da prilagodi hardverske potrebe u skladu sa rastom svog poslovanja. Od ovoga posebno imaju koristi kompanije koja se bave sezonskim poslom, koje periodično imaju značajno povećan saobraćaj. Korisnici cloud-a mogu da isključe resurse koje trenutno ne koriste i da tako plate manje onda kada im ti resursi nisu potrebni.

Zaključak

Kao što smo videli, Cloud i VPS hosting se međusobno ne isključuju. Vaš VPS može biti hostovan u Cloud hosting okruženju i to je najispravniji način.

Kada uporedimo Cloud i VPS hosting, vidimo da je cloud server skalabilnija, redundantnija i optimizovanija verzija VPS servera, bez ograničenja. Ukoliko želite pouzdanost i moćne funkcionalnosti, onda je svakako Cloud hosting bolje rešenje.

Naša preporuka je da isprobate naša Cloud hosting rešenja, bez obzira da li vam je potreban premium tip shared web hostinga, skalabilan Cloud Server (Cloud VPS), cela Cloud Data Centar infrastruktura, ili neka od preinstaliranih aplikacija iz Cloud Ready i App hosting ponude. Ako vam je potreban savet ili konsultacija, pozovite nas na 011/ 411-88-55 ili nam pišite na podrska@mcloud.rs.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.