kontrolni paneli

Kontrolni paneli za VPS servere

Da biste imali punu kontrolu nad svojim VPS serverom, potrebno je da znate da radite u konzoli i koristite komandnu liniju. Međutim, ako VPS server planirate da koristite za hosting sajtova i emailova, u ovom poslu vam značajno može pomoći korišćenje nekog kontrolnog panela. Kontrolni panel je aplikacija koja omogućava da lako upravljate funkcionalnostima i podešavanjima vašeg VPS servera.

Najrasprostranjeniji i najkorišćeniji kontrolni panel je cPanel, ali je upravo zbog toga cena WHM/cPanel licence skuplja u odnosu na druga komercijalna rešenja. A ima i veoma dobrih besplatnih rešenja. Bez obzira da li želite VPS server sa cPanelom ili nekim drugim rešenjem, mCloud vam može pomoći u izboru. Pripremili smo Cloud Ready rešenja sa preinstaliranim raznim kontrolnim panelima koje smatramo dobrim alternativama. Na tržištu ih ima puno, ali smo ponudili samo ona rešenja sa kojima imamo pozitivna iskustva.

Zašto vam je potreban Kontrolni panel?

Kontrolni panel vam omogućava da putem grafičkog interfejsa upravljate i vršite sva osnovna i napredna podešavanja na vašem VPS serveru. Dizajniran je imajući na umu prosečnog korisnika, pa je gotovo svaki Kontrolni panel jednostavan za rad. Drugim rečima, sa Kontrolnim panelom ne morate da posedujete neka napredna znanja rada sa serverom, a istovremeno možete lako raditi sva neophodna podešavanja, kao što su:

  • kreiranje novih email naloga
  • upravljanje fajlovima i folderima
  • upravljanje domenima i poddomenima
  • podešavanje DNS zona i zapisa
  • upravljanje SSL sertifikatima
  • rad sa SQL bazama
  • kreiranje novih korisnika
  • provera serverskih logova
  • uvid u razne statističke podatke i drugo.

Najbolji Kontrolni paneli za VPS server

Izbor Kontrolnog panela treba da bude pre svega prilagođen vašim potrebama i konkretnom projektu. Zato je važno da se upoznate sa svim Panelima u našoj ponudi i odlučite koji najviše odgovara vašim potrebama.

ISP Manager panel za VPS server

isp manager

ISPManager je komercijalni panel za kontrolu web hostinga. Alternativa je cPanel-u, jednostavan je za korišćenje i poseduje sve najbitnije servise kao što je web server, dns, email server, mysql baza, php.

Možete izabrati verziju PHP koja vam je potrebna za vaš sajt, podržane verzije su od 5.1 do 7.3. Omogućava laku instalaciju WordPress sajta korišćenjem wizarda i uzima manje resursa servera nego WHM/cPanel.

Možete početi sa najmanjom konfiguracijom servera i po potrebi proširivati resurse.

Postoji nekoliko verzija licence, Lite, Pro i Host i razlikuju se u broju domena. Glavna prednost ISP Manager Lite verzije je u tome da je jako mali potrošač resursa (i u odnosu na cPanel) jer zahteva samo 1 procesorsko jezgro, minimum 768 MB RAM-a i 10 GB prostora na hard disku.

FastPanel za VPS server

fastpanel

Fastpanel je moćan, a jednostavan i besplatan panel za server.

Možete kreirati sajtove u nekoliko klikova, upravljati e-mail-ovima, bazama podataka, rezervnim kopijama, lako planirati zadatke i analizirati saobraćaj. Takođe, podesite i konfigurišite prava pristupa kako želite.

Za veću bezbednost svog naloga, možete da aktivirate dvofaktorsku autentifikaciju direktno iz Fastpanel kontrolnog panela.

aaPanel za VPS server

aaPanel je opensource panel koji je razvio jedan od najvećih kineskih hostera za svoje potrebe. Dostupna fork verzija panela je prevedena na engleski i u aktivnom je razvoju.

Panel omogućava da postavite LEMP ili LAMP stek uz slobodu da odaberete verziju pojedinačnih servisa koja vam odgovara. Moguće je instalirati više verzija PHP-a, ali i koristiti verziju po želji na svakom pojedinačnom web sajtu.

Idealan je za početnike, entuzijaste koji žele da budu deo ovog Open Source projekta i za sve one koji žele mogućnost da sami pristupe konfiguraciji servera.

Panel donosi relativno bogat set funkcija i omogućava lako upravljanje sajtovima i serverom za ono što bi se smatralo uobičajenom upotrebom za većinu korisnika.

Webmin panel za VPS Server

Webmin je besplatan web panel za kontrolu VPS kroz web interfejs. Omogućava kontrolu skoro svakog servisa koji možete da pokrenete na vašoj mašini. Potpuna je zamena za većinu stvari za koje bi inače trebala konzola. Idealan je za korisnike koji nisu vešti sa konzolom. Takođe, vodi računa oko update-a same mašine.

Za ovaj panel ne pružamo podršku, ali vam omogućavamo jednostavnu instalaciju za početak rada.

Pomoću ovog softverskog rešenja je moguće startovati, podešavati, gasiti razne servise na serveru, pa čak i ugasiti ili restartovati sam server. Veoma je zgodna alatka za kompletnu administraciju ako ne poznajete rad u konzoli.

SSH terminal (tzv. Shell) je takođe dostupan u sklopu ovog korisničkog panela, iako je više prilagođen grafičkim prikazima opcija koje se izvršavaju na serveru.

Dizajniran je tako da vlasnici servera ne oklevaju po konzoli, nego da urade upravo ono šta oni žele.

Virtualmin za VPS server

Virtualmin je dodatak webmin-a koji se koristi za kontrolu virtuelnih hostova. Omogućava da lako možete da dodate novi web sajt koji će odmah biti dostupan. Takođe možete da podešavate verzije koje želite da budu instalirane od ponuđenih servisa.

Za ovaj panel ne pružamo podršku, ali vam omogućavamo jednostavnu instalaciju za početak rada.

Brzo i jednostavno dodavanje korisnickih naloga/sajtova (virtuelnih servera), sa kojima se dalje jednostavno upravlja, menjaju podešavanja, IP adrese, klonira virtualni server, upravlja DNS zapisima, podešava SSL, menja verzija PHP-a…i mnoge druge funkcionalnosti, koje mogu biti korisne.

ISPConfig panel za VPS server

ISPConfig je jedan od popularnijih Open Source Hosting Control Panela za Linux servere, koji omogućava administratorima da upravljaju web sajtovima, e-mailovima, MySQL/MariaDB bazama, FTP accountima, Shell accountima i DNS zapisima putem web interfejsa. Podržava Apache i Nginx web servere i obezbeđuje različite nivoe pristupa: administrator, reseller, client i e-mail user. Pogodan za administraciju jednog ili više servera iz jednog kotrolnog panela

CentOS Webpanel za VPS server

CentOS Webpanel je besplatan kontrolni panel za server, dizajniran za brz i lak menadžment dedicated/VPS servera bez potrebe za koršćenjem konzole svaki put kada je potrebno nešto izmeniti. Dolazi sa preinstaliranim LAMP-om i nudi brojne opcije i karakteristike za menadžment servera. Tu su CSF Firewall-a, Backup-ova, File system lock-a, DNS menadžment, podrška za verzije php-a, Varnish cache servera itd.

Zaključak

Odabir dobrog hosting plana i Kontrolnog panela su ključni za performanse vašeg web sajta. Zato pažljivo birajte i budite slobodni da po potrebi zatražite i savet naše tehničke podrške. Tu smo za vas, da pojasnimo sve što može da pomogne da donesete ispravnu odluku.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.