nextcloud servis

5 korisnih aplikacija za Nextcloud

19 августа, 2020

U prethodna dva teksta na temu Nextcloud-a smo pisali o tome kako podesiti Nextcloud (Nextcloud servis i Nextcloud – podešavanja u admin sekciji) u ovom tekstu ćemo videti koje su to korisne aplikacije koje dodatno proširuju njegove inače bogate funkcionalnosti.

Rekli smo da postoji veliki broj ekstenzija, odnosno aplikacija koje se nalaze u okviru korisničkog interfejsa Nextcloud-a i kojima se lako može pristupiti i odatle ih instalirati kao dodatak glavnoj aplikaciji.

Od vas zavisi da li ćete želeti da ih instalirate, a mi ćemo samo dati predlog za instalaciju nekih od njih koje nam se čine kao korisne u svakodnevnom radu sa Nextcloud-om.

Svim aplikacijama pristupate klikom na krug u gornjem desnom uglu ekrana i zatim odabirom opcije Aplikacije iz padajućeg menija.

Odmah po kliku na opciju Aplikacije otvoriće vam se ovakav ekran.

nextcloud

Sa leve strane ćete videti listu svih aplikacija po njihovim kategorijama, dok vam se pri vrhu ekrana sa leve strane nudi prikaz samo aktivnih, odnosno isključenih aplikacija.

U zavisnosti od vaših potreba, možete odabrati da pregledate raspoložive aplikacije po njihovim kategorijama.

S obzirom da bi predstavljanje svih, ili bar većine korisnih aplikacija oduzelo previše vremena, mi smo za danas odabrali 5 aplikacija koje nam se čine najzanimljivijim i koje vam mogu biti potrebne u svakodnevnom radu sa Nextcloud-om.

Pošto je u radu sa cloud aplikacijama bezbednost uvek na prvom mestu, počećemo odatle.

Passwords

passwwords

Kada su u pitanju lozinke slobodno možemo reći da tu nema kompromisa. One moraju biti pre svega samo u vašem posedu, ali takođe moraju biti nekako uređene, jer ćete ih u suprotnom kad tad zaboraviti ili izgubiti. Iz tog razloga su i nastale aplikacije koje se bave upravljanjem loznikama – tzv. password managers.

Osim klasičnim funkcionalnostima Password Manager-a, aplikacija Passwords u okviru Nextcloud-se odlikuje i opcijom za enkripciju sadržaja, razmenu lozinki i tzv. password security monitor-om. Ne radi se o aplikaciji koja je pisana isključivo za Nextcloud, ali je našla svoju primenu i ovde. Inače je dostupna i kao ekstenzija/dodatak za Forefox i Chrome pretraživače.

Važno je napomenuti da se nakon preuzimanja i instalacije aplikacija odmah i automatski aktivira.

Collabora Online

collabora

Postoji nekoliko načina da aktivirate neki od Office paketa koji su na raspolaganju u okviru Nextcloud-a. Jedan od njih je i Collabora Online aplikacija koja je po nama favorit u ovom trenutku.

Ova aplikacije se inače vodi u Nextcloud-u kao preporučena, pa je i zbog toga naš izbor pao na nju. U ovom paketu, kao i kod većine sličnih aplikacija, dobijate aplikaciju za rad sa tabelama, word procesor i aplikaciju za prezentacije (slično MS excel-u, word-u i Poweroint-u). Ono što je posebno dobro jeste što Collabora Online omogućava intergraciju sa drugim WOPI sličnim aplikacijama (Web Aplication Open Platform Interface). Na taj način manipulacija Office aplikacijama postaje laka i jednostavna, kao i deljenje istih sa drugim članovima vašeg tima.


AppOrder

apporder

Ova aplikacije je pre svega namenjena uređivanju vaših fajlova i direktorijuma u okviru Nextcloud-a. Ovde možete podesiti aplikacije/fajlove koje češće koristite da budu pod jednom kategorijom, a sve ostale u drugoj kategoriji.

U principu nema nekog posebnog predstavljanja ove aplikacije, jer je manipulacija direktorijumima i fajlovima postala imperativ, pa manje više svakog dana koristimo neku aplikaciju koje je već integrisana u operativni sistem na našem računaru.

 

 

Deck

deck

U pitanju je aplikacija uz pomoć koje ćete lakše planirati i organizovati svoje aktivnosti i projekte. U principu se radi o aplikaciji sličnoj klasičnom to-do organizeru, s tim da nudi neke naprednije opcije, a pre svega mogućnost deljenja informacija, taskova i time-line-ova sa vašim timom.

Takođe, možete jednostavno označavati određene taskove, kako biste ih lakše personalizovali i snabdeli ih dodatnim informacijama koje su od značaja za taj konkretni task .Veoma korisna za svakodnevnu upotrebu u timskom okruženju, pa je zato rado i preporučujemo.

 


Draw.io

draw

Ako vaš svakodnevni posao zahteva crtanje dijagrama, tabela i dijagrama toka, onda je naša preporuka da instalirate Draw.io. U pitanju je veoma popularna web-based aplikacija koja služi za lako kreiranje dijagrama i njihovo deljenje sa drugim online korisnicima i članovima vašeg tima.

Veoma intitivan za korišćenje, Draw.io sa pravom zaslužuje da bude vaš prvi izbor kada je u pitanju izvršavanje pomenutih zadataka u okviru Nextcloud-a.

Zahvaljujući velikim bibliotekama objekata i različitim elementima koji su vam na raspolaganju, bićete u mogućnosti da kreirate veoma napredne i profesionalne dijagrame, pa je naša preporuka da ga svakao instalirate i probate njegove funkcionalnosti. Mogu vam zatrebati u različitim prilikama.

Ono što je važno napomenuti za sve aplikacije, jeste da se one mogu instalirati po grupama korisnika, što je veoma korisnika kada je u pitanju timski rad, pa je dobra ideja iskoristiti ovu opciju ukoliko radite na taj način.

Naravno, ovo je naš kratki spisak aplikacija koje nam se čine kao korisne za svakoga ko radi sa NextCloud-om, ali njihov broj je daleko veći i možete bukvalno birati koju ćete od ponuđenih aplikacija instalirati i koristiti.

Na kraju imajte na umu da je umerenost uvek vrlina, pa čak i kada se radi o broju instaliranih aplikacija. Nema potrebe da svoj server dodatno opterećujete aplikacijama koje možda nikada nećete koristiti. Izbor je zaista veliki i možete zalutati u nepotrebno eksperimentisanje sa velikim brojem aplikacija.

Mi smo se zato potrudili da vam ovim tekstom olakšamo izbor i odaberemo samo one aplikacije koje vam mogu biti od koristi svakog dana. To je samo naša preporuka, a vi slobodno testirajte i sami ono što vam se čini kao prava aplikacija za vas.

Slični postovi:

Kako podesiti Nextcloud
Nextcloud Desktop Client 3.0 sa E2E enkripcijom
Nextcloud servis

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.