vscode

Popularne VSCode ekstenzije

Visual Studio Code (VSCode) spada u najpopularnije tekst editore, pa nije ni čudo što za njega postoji ogroman broj ekstenzija koje mogu unaprediti vaš svakodnevni rad, kao developera.

U ovom tekstu ćemo predstaviti neke popularne ekstenzije za Visual Studio Code. Veći broj njih je namenjen prevashodno web developerima, ali ima i nekih koji imaju opštu primenu za developere uopšte.

Verujemo da neke već uveliko koristite u svom VSCode-e, ali možda ima i onih koje do sada niste koristili, a mogu biti korisne za neki od vaših narednih projekata.

Live Server

Kao što i samo ime kaže, ova ekstenzija simulira localhost server, pri čemu se automatski ažurira svaki put kada unesete neku izmenu. Ovo važi i za statičke i za dinamičke stranice.

Svaki put kada unesete neku izmenu u VSCode, automatski ćete je videti u svom browseru. To vam omogućava brži rad i manje izgubljenog vremena na pokretanju live server funkcionalnosti preko Node-a, što sve zajedno doprinosi većoj produktivnosti.

Prettier

Prettier je napredni formater koda koji prilikom svakog čuvanja vašeg koda u VSCode-u formatira kod tako da on bude pregledniji.

Na taj način vaš kod ima standardizovan izgled, što je posebno važno ukoliko radite na nekom timskom projektu, gde je potrebno da se držite jedinstvenog formata koda.

Auto Rename Tag

Kao što znate, VSCode automatski označava otvarajuće i zatvarajuće tagove i automatski dodaje zatvarajući tag kada god ispišete otvarajući tag.

Auto Rename Tag automatski menja tagove koje naknadno promenite, što je vrlo korisna opcija prilikom rada.

Ova ekstenzija radi sa HTML-om, XML-om, PHP-om i JavaScript-om.

CSS Peek

Ova ekstenzija je veoma popularna među front-end developerima. Inspirisana sličnom funkcionalnošću iz Brackets-a, CSS Peek vam omogućava da proširite svoj HTML i ejs fajl da biste videli CSS/SCSS/LESS kod zajedno sa izvornim kodom.

Takođe, ova ekstenzija omogućava da brzo vidite odgovarajući CSS kod ukoliko znate naziv klase ili ID.

JavaScript Code Snippets

Iako VSCode ima ugrađen JS IntelliSense, ekstenzija JS Code Snippets unapređuje to iskustvo dodavanjem velikog broja import/export trigger-a, class helper-a i metod trigger-a.

Ekstenzija podržava JavaScript, TypeScript, JS React, TS React, HTML i Vue.

Regex Previewer

Regularni izrazi (RegEx) mogu biti zahtevni za potpuno razumevanje. Zato je tu Regex Previewer koji vam prikazuje dokument koji se odnosi na vaše regex-e.

Ova ekstenzija daje nekoliko primera koji odgovaraju, pa postaje mnogo lakše da brzo i tačno napišete regex za različite namene.

GitHub Copilot

Ova korisna ekstenzija koja je trenirana na GPT-3 predlaže nastavak koda, radi auto-complete koda i čak vam pomaže da napišete kod za koji ste prethodno napisali komentar na govornom jeziku.

Neki je smatraju revolucionarnim izumom, što može ili ne mora biti istina. U svakom slučaju, dobro je imati ovakvog AI pomoćnika prilikom pisanja koda.

GitLens

GitLens zaista unapređuje mogućnosti VSCode-a. U pitanju je moćna ekstenzija koja vam između ostalog omogućava da vidite ko, zašto i na koji način je menjao linije koda tokom vremena.

U pitanju je ekstenzija koju možete na mnogo načina prilagoditi svojim potrebama.

Git History

Slično GitLens-u, Git History je ekstenzija koja daje vizuelni pregled git loga. Sa ovom ekstenzijom nema potrebe da gledate git log u terminalu.

Takođe, omogućava vam da uporedite grane, komite i fajlove u komitima.

Bookmarks

Iako VSCode ima brojeve linija, Bookmarks ekstenzija vam omogućava da dodate bookmark vašem kodu. Na taj način možete brzo i lako da skačete napred nazad unutar vašeg koda.

Dodatno, omogućava vam da izaberete delove koda između onih koje ste bookmark-ovali, što je takođe veoma zgodna opcija za analizu log fajla.

Koje vi VSCode ekstenzije koristite? Koje su vaše omiljene?

Pišite nam u komentarima.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *