nextcloud

Kako podesiti Nextcloud

12 августа, 2020

Ako niste pročitali naš prošli tekst na temu Nextcloud servisa, predlažemo da to učinite pre nego dalje nastavite sa čitanjem. U ovom tekstu ćemo objasniti kako podesiti Nextcloud u sekciji pod nazivom Administracija.

administracija

Pregled

Prilikom startovanja opcije Pregled aplikacija će prikazati bezbednosne postavke vašeg servera i ujedno dati neke osnovne preporuke za poboljšanje. Pored preporuka na raspolaganju su i linkovi ka tehničkoj dokumentaciji na ovu temu. Moramo da primetimo da su preporuke prilično detaljne i da je u većini slučajeva dovoljno da sledite njihova upustva da izvučete maksimum sigurnosti za vaš server.

Pored toga, Nextcloud vam nudi i opciju da skenirate vaš server na bezbednosne propuste, što preporučujemo da povremeno i uradite.

Pod opcijom Pregled nalazi se i informacija o verziji vaše Nextcloud aplikacije. Na ovom mestu ujedno možete ažurirati svoju postojeću verziju na noviju. S obzirom da možete da odaberete na koju verziju aplikacije želite da ažurirate, naš predlog je da uvek odaberete stabilnu verziju. Za potrebe eventualnih testiranja uvek možete odabrati i beta verziju, ali ne preporučujemo da je koristite za svakodnevni rad.

Na istom mestu se nalazi i opcija da izaberete koje članove vašeg tima će aplikacija obavestiti da postoji nova verzija, pa ukoliko želite možete i to podesiti. Podrazumevano, ovo obaveštenje dobija administrator.

Osnovne postavke

U ovoj opciji po potrebi možete podesiti neke pozadinske džobove koje želite da Nextcloud izvršava automatski. Na raspolaganju su Ajax, Webcron i Cron. Ukoliko želite detaljnije instrukcije možete pogledati raspoloživu dokumentaciju.

osnovne postavke

Sledeća opcija pod Osnovnim postavkama je podešavanje email servera za slanje obaveštenja ili reseta lozinke korisnicima servera, odnosno članovima vašeg tima. Takođe, moguće je i podešavanje slanja obaveštenja sa informacijama vezanim za Nextcloud.

Podrška

U opciji Podrška se nalazi nekoliko veoma korisnih načina za povezivanje korisnika sa Nextcloud zajednicom preko Foruma, GitHub-a i Chat-a. Naša topla preporuka je da se svakako registrujete na nekom od raspoloživih kanala i po potrebi razmenite iskustva sa prilično velikom Nextcloud zajednicom.

podrška

Ako vam ne bude potrebna pomoć, onda ćete svakako naučiti mnogo toga novog i korisnog što vam može pomoći u vašem radu sa Nextcloud-om.

Deljenja

Opcija Deljenja nudi mnoštvo opcija za fino podešavanje deljenja između korisnika unutar Nextcloud okruženja. Od toga šta ćete i na koji način deliti, do određenih dozvola, odnosno restrikcija za određene korisnike ili fajlove/direktorijume.

deljenja

U pitanju je veliki broj opcija, ali interfejs je prilično intuitivan pa verujemo da vam neće biti problem da se snađete i podesite opcije deljenja prema svojim potrebama. Nije loše da ponovimo da za gotovo svaku ozbiljniju opciju Nextcloud ima odličnu i obimnu dokumentaciju kojoj možete pristupiti direktno iz aplikacije. Tako da sve što zatreba, možete lako i jednostavno naći u dokumentaciji.

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj opciji je mogućnost jednostavnog dodavanja servera od poverenja. To znači da nema potrebe za komplikovanim sigurnosnim podešavanjima, već jednostavno dodajte server i posao je završen. Na taj način ćete biti u mogućnosti da sa lakoćom radite na serveru koji ste dodali, koristeći pun potencijal vašeg admin naloga.

Bezbednost

Ovde u nekoliko jednostavnih koraka možete podesiti bezbednosne postavke vašeg servera. Od 2F autentifikacije, preko enkripcije na serverskoj strani, pa sve do podešavanja pravila za kreiranje lozinki.

podešavanje bezbednosnih parametara

Ono što bismo ovde izdvojili kao zanimljivo jeste da Nextcloud u definisanju lozinki pomaže da korisnici unesu što je moguće bolju lozniku. Ukoliko čekirate opciju za proveru lozinke na listi najčešće provaljivanih lozinki, Nextcloud će proveriti pravi hash i poslati prvih 5 karaktera na haveibeenpwned.com. Na ovom linku će se proveriti da li nova lozinka korisnika odgovara možda nekoj od već provaljenih lozinki, a onda će proveriti i hash na strani servera. Na taj način Nextcloud štiti korisnika od potencijalno loše definisanih lozniki, koje mogu biti relativno lako provaljene.

Izgled

Na ovom mestu definišete neke osnovne postavke vezano za izgled vašeg Nextcloud-a. Kao i za dosta drugih opcija u Nexcloud-u, postoji mogućnost nadogradnje ovog modula ekstenzijom pod nazivom Imagemagik.

izgled

Naravno, ukoliko kojim slučajem postoji problem sa razumevanjem šta i na koji način možete podesiti od izgleda, na raspolaganju vam je dokumentacija i za to.

Radni timovi

Opcija Radni timovi pre svega sadrži u sebi opciju pod nazivom Kalendar servera.

radni timovi

Ovaj kalendar funkcioniše slično kao i velika većina sličnih aplikacija, odnosno nudi mogućnost jednostavne sinhronizacije događaja i jednostavnu brigu o rasporedu, ali ga možete podesiti i tako da šalje pozivnice učesnicima, kao i slanje obaveštenja o događaju.

Aktivnosti

Ovde možete definisati aktivnosti za koje želite da vas Nextcloud obavesti o njima. Naravno, naša preporuka je da svakako imate podešenu ovu opciju.

aktivnosti

Ukoliko vam to odgovara, preporuka je i da podesite da vam stižu email obaveštenja o svim aktivnostima koje želite da pratite.

Ispitivanje o korišćenju

Imajući u vidu da je Nextcloud open-source projekat, verujemo da nećete imati problem da ne podelite sa njima svoje postavke i podešavanja, kao i detaljnije tehničke detalje o vašem serveru. Da biste deljenje ovih informacija imali pod kontrolom, Nextcloud vam nudi opciju i da po želji obrišete sve podatke koje ste im poslali, a koji se u nekom trenutku nalaze na njihovom serveru. Čak vam nudi i kratko uputstvo kako to da uradite.

ispitivanje o korišćenju

Iako po nama nema razloga da ove informacije ne podelite sa njima, ipak je vrlo transparentno ostavljeno da vi birate da li to želite ili ne.

Upisivanje u dnevnik

Na ovom mestu Nextcloud beleži sve događaje koji su od značaja za sistem.

upisivanje u dnevnik

Postoji i opcija preuzimanja logova za potrebe analize u izvornom ili formatiranom obliku.

Sistem

Na kraju, tu je i uvid u rad komponenti vašeg servera, uključujući i raspoložive hardverske resurse i verzije softvera. Korisne informacije koje mogu da budu interesantne ukoliko server dosta opterećujete, pa je bitno znati koliko je resursa u kom slučaju na rapolaganju.

nextcloud sistem

Objašnjenjem kako podesiti Nextcloud smo ujedno i završili drugi deo teksta na temu Nextcloud servisa.

Ako želite da saznate više o aplikacijama / ekstenzijama za NextCloud kojima možete proširiti funkcionalnosti vašeg servera i učiniti ga bezbednijim i efikasnijim u izvršavanju svakodnevnih zadataka, pogledajte naš izbor 5 korisnih aplikacija za Nextcloud.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.