Popularne Docker ekstenzije

Popularne Docker ekstenzije

Svet razvoja softvera se menja brže nego ikad. Potreba za bržim ciklusom objavljivanja novih verzija aplikacija dovela je do rasta tehnologija virtualizacije. Virtuelne mašine su prisutne već godinama, ali su ih odnedavno zamenili kontejneri. Sa rastom popularnosti mikroservisa, kontejneri su se pojavili kao kao odlična alternativa za razvoj, testiranje i pokretanje aplikacija u nezahtevnom okruženju.

Tu se pojavljuje Docker, tehnologija otvorenog koda koja koristi Linux kontejnere da virtuelizuje aplikacije i druge softverske procese, tako da oni mogu da rade nezavisno i sigurnije u drugom kontejneru, kao da su u pitanju odvojeni računarski programi na istom uređaju. Docker pakuje softverske aplikacije u virtuelne kontejnere tako da one mogu biti isporučene, postavljene i da rade brzo i efikasno.

U ovom tekstu ćemo predstaviti neke Docker ekstenzije koje preporučujemo da probate u svom svakodnevnom radu, a ukoliko želite odmah da ih testirate sa preinstaliranim Docker VPS serverom, možemo vam omogućiti besplatan test period  – dovoljno je samo da nam se javite.

Docker ekstenzije

Docker ekstenzije

Docker ekstenzije su nove, predstavljene su u maju ove godine (2022). Ideja Docker ekstenzija je da pomognu developerima da prošire svoje mogućnosti korišćenjem third-party alata, onako kako to rade plugini. One su dostupne u extensions tab-u na Docker desktopu i jednostavno se se mogu aktivirati jednim klikom. Generalno gledano, ove ekstenzije poboljšavaju produktivnost developera i unapređuju njihov workflow, a developerima su lako dostupne na jednom mestu.

Pre nego što predstavimo nekoliko interesantnih ekstenzija, otvorite svoj Docker desktop i pod opcijom Preferencies – Extensions čekirajte opciju Enable Docker Extensions, da biste omogućili ekstenzije.

Drone CI

Drone CI Docker ekstenzija omogućava da radite kontinuiranu integraciju (eng Continuous Integration – CI) sa više strana. Ukoliko niste čuli za CI, u pitanju je praksa automatizovanja integracije od strane više developera koji rade na jednom projektu. Kada developeri pišu kod, oni ga čuvaju u source control management alatu kao što je Git. Zatim taj kod testiraju i rade na kodu pomoću CI alata.

Drone CI Docker ekstenzija

Drone CI je CI alat otvorenog koda koji je veoma lak za podešavanje i rad. Sa ovom ekstenzijom će biti moguće da koristite CI i sa svog laptopa. Samo vam je potreban yml fajl da biste definisali svoje korake i možete da radite.

Disk Usage

Disk Usage je Docker ekstenzija koja može da pomogne developerima da prate korišćenje diska na računaru, tokom rada aplikacije. Kada se aktivira, ova ekstenzija analizira i kategorizuje prostor na disku koji se koristi od strane različitih entiteta.

Disk Usage Docker ekstenzija

Ova ekstenzija vam daje opciju da oslobodite prostor na svom disku tako što ćete obrisati nekorišćene objekte. Optimizacija vašeg diska čišćenjem nepotrebnih fajlova je neophodna kako biste obezbedili dovoljno prostora za važne objekte.

I ova ekstenzija je dostupna iz taba pod nazivom Docker Extensions-a.

Kliknite na Install da bi ste instalirali ekstenziju. Instalacija se obavlja veoma brzo. Samo otvorite ekstenziju i trebalo bi da odmah vidite dashboard kao na slici ispod.

Docker Extensions dashboard

Možete da vidite izlistane objekte i veličinu koju svaki od njih zauzima. Klikom na Reclaim space, moćićete da vidite sve opcije da ih obrišete i povratite svoj slobodan prostor.

delete objects to reclaim space

Zatim možete obrisati objekte koji vam nisu važni i na taj način osloboditi slobodan prostor.

vcluster

Rad sa Kubernetima može da bude dosta naporan, s obzirom da je potrebno neko vreme da naučite ovu tehnologiju. Naravno, time ćete samo dobiti nove veštine i naučiti nešto što vam je danas standard u razvoju aplikacija. Uz to je veliki plus kada imate dodatne alate koji mogu da vam pomognu da budete produktivniji u radu sa Kubernetima.

kubernetes

vclusters je jedan od onih alata sa kojim možete kreirate virtuelne klastere na svakom Kubernetes klasteru. Umesto kreiranja full-klastera koji mogu samo da vam donesu visoke račune, vclusters je jeftinija varijanta.

Pre svega, u opciji Preferences unutar Docker desktop-a čekirajte polje Enable Kubernetes.

Ekstenzija vcluster se instalira jednim klikom iz extensions tab-a

Ekstenzija vcluster

Kada se ekstenzija instalira, videćete jednostavan dashboard za kreiranje virtuelnog klastera.

dashboard za kreiranje virtuelnog klastera.

Sada kliknite na Create new cluster. Nazovite svoj klaster kako želite, popunite neophodna polja i kliknite na Create.

Create new cluster

Kada ste popunili tražena polja, trebalo bi da vidite kako se kreira vaš klaster. Nakon nekog vremena trebalo bi da vidite kako je aktivan.

kreiranje klastera

Microcks

Microcks je platforma otvorenog koda za testiranje API-ja i mikroservisa. Od nedavno je dostupan i kao Docker ekstenzija. Microcks je dostupan u Docker desktopu i može biti jednostavno instaliran samo jednim klikom.

Microcks

Kliknite na Launch Microcks

Launch Microcks

Microcs će se pokrenuti, a vi ćete moći na lokalnom računaru da testirate API-je.

testiranje API-ja

Sada kliknite na API / Services tab.

API / Services tab

Izaberite REST API i kliknite Next

choose your API type

Dajte naziv svom API-ju, upišite verziju i resurs i zatim kliknite na Next.

add a new direct API

Dodajte dummy JSON Reference Payload kao na slici ispod i kliknite na Next.

API reference resource

Sada bi trebalo da vidite izlistane vaše API-je koje ste kreirali / ili jedan koji ste upravo kreirali.

APIS and services

Kliknite na API da biste videli izlistane CRUD operacije sa endpoint-ima. Možete da ih testirate pomoću Get.

GET/order

Kopirajte link i otvorite endpoint u lokalnom browser-u i trebalo bi da vidite nešto slično slici ispod.

localhost:8080

OpenShift

Developeri često traže načine da postave svoje aplikacije na visoko skalabilne platforme kao što su Kubernetes ili OpenShift. OpenShift omogućava developerima da lako postave svoje kopije i aplikacije. Sada, sa predstavljanjem OpenShift Docker ekstenzije, možete lako da postavite lokalne kontejnere ne udaljena OpenShift okruženja ili Kubernetes klastere, pomoću samo jednog klika. Ova ekstenzija pomaže developerima da postave svoje aplikacije na okruženja koja su drugačija od njihovog lokalnog okruženja i lako testiraju svoje aplikacije.

RedHat OpenShift

Kada instalirate OpenShift ekstenziju ona će automatski detektovati Kubernetes. Takođe, možete da prelazite sa jednog na drugi klaster. Izaberite iz drop-down menija svoje kontejnere koje želite da postavite i kliknite Deploy.

Portainer

Portainer je poznata platforma za upravljanje kontejnerima, koja developerima olakšava svakodnevni rad u upravljanju kontejnerima. Pomoću Portainera možete lako upravljati hostovima kontejnera, Docker Swarm klasterima i Kubernetes klasterima, na mnogo jednostavnijih načina. Jednistvena osobina Portainera je to što je on aktivan lokalno, obezbeđujući jednistven UI za izradu, objavljivanje imidža kontejnera i upravljanje aplikacijama – sve sa jednog mesta.

Portainer dashboard

Kao i sve ostale ekstenzije, Portainer ekstenziju možete instalirati lako iz Docker desktopa, iz Extensions taba.

Kada je instaliran, kroz dashboard možete videti listu imidža, kontejnere, stekove i aplikacije koje su aktivne u vašem lokalnom okruženju.

Snyk

Bezbednost je jedan od ključnih elemenata uspešnog DevOps pristupa. Svaki developer bi trebalo da vodi računa o bezbednosti i obezbedi da aplikacije i imidži koji su gurnuti na kontejner, nemaju kritične ranjivosti. Dobra vest je da Snyk Docker ekstenzija može da reši problem sa tim.

Snyk je bezbednosni alat za developere koji pomaže developerima da otkriju ranjivosti u njihovim imidžima i upozore ih na eventualne rizike koje detektovane ranjivosti nose sa sobom. Možete lako selektovati svoje imidže i lista ranjivosti će biti prikazana u Snyk dashboard-u.

Sa Snyk Docker ekstenzijom postaje lako da se radi sa kontejnerizovanim aplikacijama i skeniraju imidži ranije u procesu pre nego što dođu do produkcione faze. Snyk ekstenzija skenira i popravlja kontejnerske probleme.

Kao i sve druge ekstenzije koje smo predstavili u ovom tekstu, i Snyk možete jednostavno instalirati iz Docker desktop extension taba. Kada je instalirate možete selektovati imidže i proveriti njihove ranjivosti.

Snyk Docker ekstenzija

Možete odabrati neki imidž koji želite da skenirate.

snyk

JFrog Xray Scan

JFrog Xray Scan omogućavate da skenirate svoje imidže na ranjivosti.Ova ekstenzija će vam izlistati sve moguće ranjivosti koje se odnose na vaše Docker imidže. JFrog ekstenzija je dostupna u extensions marketplace-u i može se instalirati samo jednim klikom.

Nakon instalacije potrebno je da se ulogujete na svoj JFrog nalog i od tog momenta dostupan vam je dashboard gde možete izabrati imidže koje želite da skenirate.

JFrog Xray Scan

Kada izaberete imidž, JFrog će početi da ga analizira i pokazati sve ranjivosti koje se odnose na taj imidž.

JFrog

Na kraju, nakon što je skeniranje završeno JFrog će prikazati sve ranjivosti zajedno sa potencijalnim rizicima.

JFrog Xray Scan

Ako kliknete na neki od tih imidža, JFrog će pokazati detaljnu analizu ranjivosti.

JFrog detaljna analizu ranjivosti

Okteto

Okteto je odličan alat koji developerima nudi prekonfiigurisana okruženja, tako da oni mogu odmah raditi na razvoju svoje aplikacije umesto da gube vreme u ručnom podešavanju okruženja. Ovo može značajno ubrzati razvoj aplikacija, posebno u kombinaciji sa odgovorajućom CI/D platformom.

Dodatno, sa ovim alatom imate mogućnost da podesite okruženja da budu slična vašim testnim i razvojnim okruženjima, gde možete da se igrate i proverite sve neophodne elemente pre nego što gurnete finalne izmene na produkciono okruženje.

Ova ekstenzija je takođe odmah dostupna u Docker desktop extension marketplace-u i može biti instalirana samo jednim klikom.

Okteto alat

Nakon što instalirate Okteto, biće vam ponuđeno da lansirate remote okruženje. Da bi ste izvukli maksimum iz onoga što Okteto nudi, potrebno je da imate konfigurisan Okteto manifest. Da biste ga podesili potražite zvaničnu dokumentaciju na njihovom zvaničnom sajtu. Ova dokumentacija će vam pomoći da naučite kako da pomoću oktetovog razvojnog okruženja uklonite bug u vašem razvojnom okruženju.

Ukoliko želite da testirate VPS server sa preinstaliranim Dockerom, možemo vam omogućiti besplatan test period  – dovoljno je samo da nam se javite.

Slični postovi:

5 korisnih aplikacija za Nextcloud
Popularne VSCode ekstenzije
Docker – novi servis u mCloud ponudi

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *