prodaja domena

Kako odrediti cenu domena i zaraditi od prodaje?

Ivan Minić

Prodaja domena zvuči kao prilično lep i lak način da se brzo zaradi novac, ali u realnosti to obično nije tako, naročito ako u ovaj biznis želite da uđete tek sada. Razlog za to leži u činjenici da su danas, gotovo 30 godina od kada je registrovan prvi .com domen (Symbolics.com, 1985. godina), gotovo sve interesantne fraze i reči registrovane. Morate biti mnogo kreativniji, ili se okrenuti drugim TLD i ccTLD domenima, a njihova vrednost, često je mnogostruko niža nego u slučaju .com.

Ono što je jako bitno u startu naglasiti je da, iako možda zvuči primamljivo, pokušajom prodaje domena koji sadrže zaštićene reči i fraze, gotovo sigurno nećete postići ništa dobro, a ako se nosioci prava jave, gotovo sigurno ćete izgubiti domen.

Inače, brojni kriterijumi utiču na potencijalnu vrednost domena, a evo nekih od njih:

  1. Da li je u pitanju .com? Kao što smo prethodno rekli, najpoželjniji domeni su upravo .com domeni, i oni imaju najvišu vrednost. Ako je u pitanju neki drugi domenski prostor, recimo .rs ili .net, ili .co i takav domen može biti interesantan, ali uglavnom nešto manjem broju ljudi.
  2. Kakvo je značenje domena? Obično je u pitanju neka reč ili fraza na engleskom ili nekom od svetskih jezika. Takodje, ako je naziv lako komercijalizovati on može biti lakši za prodaju.
  3. Koliko je domen star? Google više veruje starijim domenima (ako nemaju spornu prošlost), i samim tim su oni i poželjniji.
  4. Koliko je dug naziv domena? Dugi domeni imaju možda neke prednosti, ali se jako teško pamte, a ako su predugi ni Google ih ne voli. Generalno, što kraći smislen domen, to bolje.
  5. Kako domen zvuči? Jedna od bitnih karakteristika domena, kada je biznis upotreba u pitanju, je da se može jasno izgovoriti i da ne dovodi u zabludu.
  6. Da li sadrži crtice i brojeve? Generalno, domeni sa crticama i brojevima imaju nižu vrednost od „čistih“ slovnih domena.
  7. Posećenost ili broj pretraga na Google? Ako postoji na domenu sajt, vrlo je dobro ako pratite u analitici kako se kotira na pretraživačima i koliko ljudi dolazi na sajt sa njih. Takodje, ako vam analiza ključnih reči vezanih za sam sajt pokaže da ima dosta interesovanja, to može dodatno povisiti vrednost domena.

Mnogi domeni koji nam se možda čine cool ili simpatičnim ne vrede ništa, ili vrede tek nekoliko desetina dolara. Zatim postoje domeni koji vrede nekoliko stotina dolara, i naravno oni čija je vrednost nekoliko hiljada dolara i više. Pogledajte recimo zanimljivu statistiku poslednjih prodaja .com domena koje je zabeležio Domain tools. Možete pogledati i spisak najskupljih domena svih vremena. I u našoj zemlji bilo je nekoliko prodaja atraktivnih domena, ali su cifre bile značajno skromnije. Uvek možete pokušati da zaradite nešto sajtom, ili recimo, napravite dogovor sa nekim ko pravi niche sajtove, da iskoristi vaše domene, a da novac podelite. Ipak, ako u svom posedu imate domene koje želite da prodate, evo nekoliko saveta kako da pristupite tom poslu.

  1. Razmislite da postavite na domen sajt. Ako je u pitanju nešto u šta se razumete, nije loše da postavite na domen relevantan sadržaj ne bi li se on lepo pozicionirao na pretraživačima i time podigao svoju vrednost. Ako ga želite prodati, na sajtu postavite obaveštenje o tome. Ako i nemate drugog sadržaja, postavite jednu stranicu sa kontakt formularom za javljanje i informacijom da je domen na prodaju.
  2. Prijavite svoj domen za poznate berze domena. Neke od njih su Sedo, Flippa, GoDaddy Auctions, AfterNic, i druge. Ukoliko je domen globalnog karaktera, možete razmisliti da ga ponudite i na eBay, a ako je lokalni, nije loše pogledati domaće forume koji se bave ovom tematikom – DevProTalk, eLitesecurity i sl.
  3. Kontaktirajte direktno potencijalne zainteresovane. Uvek je korektno da ponudite prvo onima kojima to može biti interesantno. Ne budite agresivni i dosadni, i nerealni sa procenama vrednosti.

Važna napomena za kraj: Ako do šanse za prodaju dođe, insistirajte na korišćenju nekog od sigurnih sistema kakvi su dostupni na većini sajtova za prodaju, ili radite sa nekim nezavisnim escrow provajderom!

Kod nas možete registrovati vrlo povoljno .rs, .срб, .com, .net. org kao mnoštvo novih TLD domena.

Tags:

1 komentar. Ostavi novi

„Da li sadrži crtice i brojeve?“
hypen je bolje seo resenje a u većini slučajeva i za pamćenje…

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *