cPanel & WHM Cloud Server

Home » Servisi » Cloud Ready » cPanel & WHM Cloud Server

cPanel / WHM je najpoznatija i najpopularnija platforma za upravljanje serverima i sajtovima, dostupna preko 20 godina. Najčešće se podrazumeva uz termin „web hosting“, jer ko je ikada postavljao i održavao web sajt kod nekog hosting provajdera, susreo se sa cPanelom preko koga je dobio pristup za upravljanje email adresama, fajlovima i drugo.

Pozadinski deo cPanela je Web Hosting Manager (WHM) namenjen administratorima. WHM omogućava kompetnu administraciju servera, poput dodavanja, brisanja ili promene korisničkih cPanel naloga, upravljanja email nalozima, upravljanja DNS-om, promenama PHP verzija… Kako je u pitanju komercijalan softver, ukoliko imate svoj Cloud VPS server i želite da koristite cPanel, neophodno je da se zakupi WHM cPanel licenca, a sama cena licence zavisi od broja cPanel naloga koje želite da imate.

Sugestije za konfiguraciju cPanel i WHM Cloud VPS Servera

  • cPanel / WHM je sam po sebi kompleksan i funkcijama bogat sofver, pa inicijalno zahteva i nešto jače resurse servera. Najminimalnija konfiguracija servera je 2CPU, 2GB RAM, 20GB SSD diska, 1 IP adresa. Sam cPanel preporučuje 4GB RAM, 40GB diska i poseban server za cPanel DNSOnly za administraciju sopstvenih name servera, ali ako to previše opterećuje vaš budžet, možete inicijalno početi i sa minimalnom.
  • Ukoliko ne planirate da zakupite zaseban cPanel DNSOnly server kako cPanel preporučuje, a nameravate da koristite sopstvene name servere, preporučljivo je da se uz server zakupi i dodatna IP adresa (da ih bude ukupno dve) kako bi svaki DNS name server bio na zasebnoj IP adresi (na primer ns1.vasdomen.co.rs  i ns2.vasdomen.co.rs).
  • Nemojte koristiti vaš osnovni domen koji je u upotrebi za hostname i za name servere. Za name servere zakupite zaseban domen za tu namenu (na primer vasdomen.co.rs, dnsimefirme,rs i slično, nešto nezavisno u odnosu na glavni domen koji je u upotrebi) kako bi mogli bez problema da sve konfigurišete na njemu: name servere (na primer ns1.vasdomen.co.rs  i ns2.vasdomen.co.rs), hostname servera (server.vasdomen.co.rs) i ostale važne DNS zapise. Taj domen će u DNS zapisima koristiti svi cPanel nalozi i domeni koje u budućnosti budete dodavali na vaš cPanel & WHM.

Funkcije cPanel / WHM Cloud VPS Servera

cPanel je sa razlogom najpopularniji i najrasprotranjeniji kontrolni panel, jer pruža moćan skup alata za automatizaciju svih web hosting procesa koji vam u radu mogu zatrebati, a sve to na lak i jasan način upotrebom web interfejsa:


 

Upustvo za korišćenje cPanel / WHM Cloud VPS Servera

Zakupom cPanel / WHM Cloud VPS Servera dobijate prenistaliran cPanel / WHM koji je potrebno dodatno konfigurisati. Konfiguraciju samog cPanel / WHM Cloud VPS Servera možemo uraditi mi za vas ili vi prateći uputstva koja ćemo vam dostaviti.

Saznajte više o cPanel / WHM panelu na sledećim stranicama:

Kupi odmah server sa preinstaliranim cPanel / WHM-om već od 2.400,90 RSD/M