Popularni backend programski jezici

Verovatno već znate da se web development može klasifikovati u dve osnovne kategorije: frontend development i backend development. Obe kategorije imaju svoje alate i tehnologije. Kada pričamo o frontend development-u tu uvek najčešće pominjemo HTM5, CSS3 i JavaScript, kao i veliki broj frontend framework-ova, koje u ovom tekstu nećemo posebno pominjati. Kada pričamo o backend development-u, tu je izbor nešto drugačiji, pa tako odabir određenog alata zavisi dosta od toga na kakvom konkretno projektu radite.

U ovom tekstu ćemo predstaviti neke od najpopularnijih programskih jezika za backend development. Uzeli smo u obzir sve bitne karakteristike određenog jezika, uključujući njegove performanse, pouzdanost, ali i njegovu krivu učenja (learning curve). Ukoliko ste početnik u svetu web programiranja, ovo vam ujedno može biti dobra osnova da donesete odluku koji backend programski jezik da odaberete za učenje.

JavaScript

Kada uopšteno pričamo o web development-u, JavaScript je zasigurno jedan od najpopularnijih programskih jezika. Razlog tome je što je pre svega to jezik koji se podrazumevano koristi u frontend-u, ali isto tako se veoma uspešno i sve češće koristi i u backend-u. 

Tako je zahvaljujući Node.js-u (JavaScript runtime environment), koji omogućava da se JavaScript koristi i na backend-u, popularnost Javascript-a kao programskoj jezika za backend, naglo porasla poslednjih godina. 

Isto tako, JavaScript je jezik koji se zbog svih svojih karakteristika podjednako dobro primenjuje i u backend-u i sigurno će se ovaj uzlazni trend nastaviti i u narednim godinama. 

Neke od najvećih globalnih kompanija: Amazon, Netflix, eBay, Reddit, LinkedIn, Tumblr, and PayPal, koriste upravo Node.js (odnosno JavaScript) kao backend rešenje.

Python

Iako je Python u poslednje vreme stekao popularnost kao programski jezik izbora kada su u pitanju napredne tehnologije poput machine learning-a, Internet of Things (IoT), data science-a, on je pre svega backend programski jezik koji takođe može biti korišćen za različite druge projekte. 

Jedna od prednosti korišćenja Python-a za backend web development je njegova ogromna kolekcija standardnih biblioteka, koja developerima značajno olakšava rad. 

Takođe, Python je poznat po tome da se njegov kod lako piše i čita, pa je to ujedno i razlog zašto se preporučuje početnicima koji tek uče programiranje.

Python takođe omogućava lakšu integraciju sa drugim programskm jezicima, kao i podršku za GUI programiranje.

Neke od kompanija koje koriste Python su Uber, Goldman Sachs, PayPal i Google.

PHP

PHP je pravi veteran među backend programskim jezicima. U pitanju je takozvani interpretirani scripting jezik, za koji nije potreban kompajler i koji može da radi na gotovo svakom operativnom sistemu (Windows, Linux, macOS, Unix … itd).

Kada su u pitanju prednosti PHP-a, tu treba pomenutu da je relativno lak za učenje, kompatibilnost sa različitim platformama, podrška za različite standardne baze podataka i aplikacije poput MySQL, SQLite i sl.

Pored toga, PHP ima ogromnu zajednicu koja je veoma otvorena za pomoć, pa je odličan izbor ukoliko tek učite backend web development.

U novijim verzijama ovog programskoj jezika su značajno poboljšane bezbednost i brzina, pa je tim ujedno i osigurano da će PHP i u budućnosti biti veoma čest izbor kada je u pitanju backend web development.

Iako je globalno gledano, PHP najviše zastupljen kod malih biznisa (primatno zahvaljujući WordPress-u koji je i napravljen na PHP-u), neke od velikih kompanija koje koriste PHP su Facebook, Wikipedia, Tumblr, Slack, MailChimp, Etsy….

Java

Java je još jedan programski jezik za backend web development. Ovaj objektno orijentisani programski jezik ima veliku primenu u razvoju web aplikacija na nivou preduzeća zajedno sa razvojem android aplikacija, desktop aplikacija, naučnih aplikacija, itd. 

Osnovna prednost korišćenja Jave je ta što radi na principu Write Once Run Anywhere, tj. ,kompajlirani Java kod se može izvršiti na bilo kojoj platformi koja podržava Javu bez potrebe za ponovnom kompilacijom. Konkretnije rečeno, Java kod se prvo kompajlira u bajt kod koji je nezavisan od mašine, a zatim se ovaj bajt kod pokreće na JVM-u bez obzira na osnovnu arhitekturu. 

Osim toga, Java podržava multithreading koji omogućava istovremeno izvršavanje dve ili više niti radi maksimalnog korišćenja CPU-a. Ostale dodatne karakteristike Jave su to što je  nezavisna od platforme, prati OOP koncepte, ima bogate biblioteke otvorenog koda, vrši automatsku alokaciju memorije i sakupljanje smeća, prenosivost, itd.

Neke od velikih kompanija koje koriste Java-u su AirBnB, TripAdvisor, Intel…

Ruby

 

Rubi je interpretirani programski jezik opšte namene, koji podržava različite paradigme programiranja kao što su proceduralno, funkcionalno i objektno orijentisano programiranje. 

Ovaj programski jezik se naširoko koristi za web developemnt širom sveta i veoma često se preporučuje početnicima koji tek uče web programiranje, jer je relativno lak za učenje. Slično Python-u, Ruby se fokusira na povećanje produktivnosti programera što na kraju ubrzava proces web razvoja. 

Podržava skoro svaki od velikih operativnih sistema (Windows, Linux, MacOS).

Bitno je napomenuti da je Ruby u velikoj meri zasnovan na mnogim drugim programskim jezicima kao što su Perl, Lisp, Eiffel, Ada, itd. 

Neke od najznačajnijih karakteristika Ruby-a su dynamic typing, duck typing, automatsko sakupljanje smeća, velika standardna biblioteka, fleksibilnost i skalabilnost, centralizovano upravljanje paketima preko RubyGems-a.

Neke od poznatih kompanija koje koriste Ruby su Stripe, Shopify, GitHub, GitLab…

Golang

Ukoliko ste pomislili da Go nije popularan među developerima, imajte u vidu da je prema prošlogodišnjem izveštaju StackOverflow-a, Go jedan od 5 najpopularnijih programskih jezika među developerima širom sveta.

U pitanju je programski jezik koji je dizajniran od strane Google-a, a snitaksa mu je slična onoj kod C programskog jezika.

Ovaj programski jezik omogućava developerima da efikasnije kreiraju skalabilne i bezbedne web aplikacije. Jedna od velikih prednosti korišćenja Go programskog jezika je to što on ima odličnu podršku za multithreading. Pored toga ima i kolektor otpada (garbage collector) za automatsko upravljanje memorijom.

Neke od značajnijih karakteristika ovog programskog jezika su da je lak za učenje, čitljiv kod, podržan je od strane Google-a, kompajliran jezik, package management, moćna standardna biblioteka, visoke performanse i još mnogo toga.

Neke od poznatih kompanija koje koriste Golang su Google, Uber, Twitch, Dailymotion, SendGrid, Dropbox, SoundCloud.

C#

C# je jedan od programskih jezika koji se stalno nalaze među 5 najpopularnijih programskih jezika.Iako je prvobitno razvijen od strane Microsoft-a, primarno za .Net framework, C# je vremenom našao primenu u različitim oblastima. kao što je razvoj Windows aplikacija, game development itd. 

Sam jezik dolazi sa bogatim setom biblioteka koje pomažu developerima u bržem i efikasnijem razvoju aplikacija. Ukoliko ste u potrazi za programskim jezikom za beckend web development, možete probati i sa C#.

Zaključak

U ovom tekstu smo pomenuli programske jezike za backend web development koji se najviše preporučuju i koje možete razmotriti da naučite. Ipak, da podsetimo, pre nego što izaberete bilo koji od navedenih programskih jezika, poželjno je da razmotrite različite individualne aspekte kao što su vaši ciljevi, zahtevi projekta, kriva učenja itd.

Slični postovi:

JSON vs XML
Kako da optimizujete svoje Laravel aplikacije
Laravel vs Node

2 komentara. Ostavi novi

Koji god da se od pomenutih zna, sigrurno je jako korisno, ali ipak mislim da u 2022. Python predjaci

Одговори

Hvala, Lea. Svaki programski jezik ima svoje prednosti i mane. Python je svakako trenutno jedan od najpopularnijih programskih jezika, prevashodno kada su u pitanju data i AI projekti.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *