Da li brzina učitavanja stranice utiče na bounce rate?

22 фебруара, 2018
Ivan Minić

Vreme učitavanja je sve važnije, naročito od kada ga Google koristi kao jedan od kriterijuma u rangiranju. Sa povećanjem brzine širokopojasnog interneta i sami sadržaji koje konzumiramo su sve obimniji. Za samo godinu dana, od 2016. do 2017. veličina prosečne stranice porasla je za 900 kB. Najzaslužniji za ovu razliku je video – koji je u proseku porastao preko 300%. Prosečna veličina stranice je 3422 kB.

Po preporukama George Muellera iz kompanije Google, idealno bi bilo da se svaka stranica učita za 2 sekunde ili manje. Prema rezultatima istraživanja kompanije Pingdom, i njihovih alata za merenje performansi sajtova, prosečno vreme učitavanja je 3.21 sekundu.

Na uzorku testiranih sajtova po zemljama, prosečna vremena učitavanja za Srbiju, na uzorku od oko 1200 testiranih stranica je sjajnih 1.7 sekundi. Najsporije se učitavaju sajtovi nekoliko afričkih zemalja, a po Evropi su rezultati: Nemačka 2.0, Francuska 2.0, Italija 1.8, Rusija 2.4, UK 1.6, Španija 2.5, pored toga SAD 2.0, Kanada 3.0, Brazil 2.6, Australija 3.2, Indija 2.6, Kina 1.5 itd.

Poseban aspekt svega ovoga je broj otvorenih strana – ljudi otvore mnogo tranica više ako je vreme učitavanja kraće. Na uzorku od 100.000 rezultata, broj otvorenih stranica ako se sajt učitava za 2 sekunde je 8.9 stranica po poseti, a ako je vreme učitavanja 7 sekundi – 3.7 stranica, jer se nezadovoljstvo akumulira.

Kako se to odražava na konverzije? Sean Work iz Kissmetrics kaže – Ako ecommerce sajt zarađuje $100.000 dnevno, 1 sekund sporije učitavanje može godišnje koštati i do $2.500.000 u izgubljenim potencijalnim prodajama.

Zato je važno da optimizujete fontove, slike, video, kompresujete CSS/JS, pripremite adekvatne veličine slika za različite layoute, podesite keširanje. I naravno, da koristite dobar hosting i brze servere locirane u Srbiji. Imajte na umu da svaki deseti deo sekunde pravi razliku 😉

Šta ste vi uradili da ubrzate svoj sajt?

p.s. Saveti kako da ubrzate svoj WordPress

Izvor podataka Pingdom, Section.io

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.