naziv domena

Naziv domena i brend – ima neka tajna veza

Kao što znate, prisustvo na Internetu je ključno za uspešno brendiranje i promociju. Pod tim ne mislimo da samo treba da imate domen i sajt (što se već podrazumeva), već da treba budete lako uočljivi, odnosno da klijenti mogu lako da vas pronađu u pretrazi.

Statistike pokazuju da se gotovo 98% pretraga u Srbiji obavlja upravo preko Google-a. To znači da će vaš brend biti vidljiv onoliko koliko ga Google “vidi“. Ovde u prvi plan dolazi uloga domena, jer pravilan izbor domena može značajno uticati na pozicioniranje i vidljivost brenda u ovom search engine-u.

Zato ćemo se u ovom tekstu pozabaviti vezom između brenda i naziva domena.

Brend i brendiranje

Brend predstavlja jedinstveni identitet i reputaciju vašeg proizvoda, usluge, ili kompanije. To je način na koji se vaša kompanija razlikuje od konkurencije i kako je percipirana od strane ciljne publike.

Brendiranje je proces kreiranja i razvijanja tog identiteta kako bi se stvorila pozitivna slika brenda u umovima potrošača. Brendiranje na internetu igra ključnu ulogu u današnjem poslovnom svetu, gde sve više ljudi koristi Internet za traženje proizvoda i usluga.

Ovde ne treba mešati pojmove brenda i prozvoda, jer proizvod se vremenom uglavnom menja, dok bi brend uvek trebalo da zadrži svoj identitet i kupcima uvek daje ono po čemu je on vremenom i postao poznat.

Kako do uspešnog brendiranja na Internetu?

Prisustvo na internetu sve više postaje ključni faktor u postavljanju i promociji brenda, posebno kada je reč o Google-u. Kako smo u uvodu naveli čak 98% pretraga u Srbiji se obavlja putem Google-a.

U procesu brendiranja, ključno je uspostaviti određene asocijacije sa brendom. Kada se radi o brendu na internetu, te asocijacije najčešće predstavljaju ključne reči. Zato je posebno važno da određene ključne reči, koje su relevantne za vaš brend, budu povezane sa vašom internet adresom, odnosno vašim nazivom domena.

Kada korisnici unesu te ključne reči u pretragu, Google će kao rezultat prikazati linkove ka brendovima koje povezuje sa tim pojmovima. Prvi korak koji Google preduzima da pronađe te ključne reči vezane za vaš brend jeste da ih potraži upravo u vašem nazivu domena.

To naravno ne znači da naziv vašeg domena obavezno mora sadržati i ključnu reč/reči za koje postoji pretpostavka da će kupci pretraživati po njima, ali svakako to treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o nazivu domena i njegovoj registraciji.

U prilog tome govori i činjenica da ogroman broj Internet domena u svom nazivu ne sadrži ključnu reč, s tim da najveći broj tih domena pripada već poznatijim brendovima.

Zato, ukoliko prvi put kreirate brend i registrujete naziv za svoj domen, razmislite da u njega uključite i ključnu reč.

Eksperimentišite malo, jer ne postoji zlatno pravilo. Brend ipak nije samo naziv Internet domena i biće vam potrebno mnogo više od toga da ga učinite uspešnim.

.COM, .ORG, .NET ili .RS domen?

Postoji predrasuda među nekim internet korisnicima u Srbiji da Google favorizuje generičke domene poput .COM, .ORG, .NET i sličnih. No, ova tvrdnja nije tačna već dugi niz godina.

Google se zapravo sve više fokusira na lokalne pretrage i preferira nacionalne domene. Nacionalni domeni, kao što su .RS u Srbiji, .FR u Francuskoj, .DE u Nemačkoj i slični, imaju bolju vidljivost u lokalnim pretragama, dok se izvan nacionalne teritorije tretiraju slično kao i generički domeni.

Samo po sebi, generički domen nema nikakvu prednost u pretragama u odnosu na nacionalne domene.

Ove činjenice su dobro poznate i najvećim svetskim brendovima koji posluju u Srbiji. Oni su svesni značaja lokalnih domena i stoga imaju svoje web sajtove na .RS domenu, sa lokalizovanim sadržajem, na lokalnom jeziku i pismu, sa cenama izraženim u lokalnoj valuti

Čak i Google ima prisustvo na .RS domenu i sprovodi pretrage lokalnih sadržaja.

Izbor između nacionalnih i globalnih domena (npr. .rs za Srbiju ili .com za komercijalne svrhe) zavisi od vaših specifičnih potreba i ciljeva.

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja:

 • Geografska usmerenost: Ako je vaša ciljna publika pretežno lokalna, nacionalni domen (u našem slučaju .rs) je od velike važnosti jer jasno komunicira da ste prisutni u toj zemlji i može pomoći u izgradnji poverenja kod lokalne publike.
 • Globalno prisustvo: Ako planirate da poslujete globalno ili želite da privučete publiku iz različitih zemalja, globalni domen kao što je .com može biti bolji izbor jer je prepoznatljiv širom sveta. Međutim, savetujemo da uvek zaštitite naziv i u nacionalnom domenu.
 • SEO: Nacionalni domeni vam mogu pomoći da se bolje rangirate u lokalnim pretragama. Ako je većina vašeg sadržaja i poslovanja usmerena na određenu zemlju, nacionalni domen će imati prednost u smislu optimizacije za search engine.
 • Dostupnost: Popularni globalni domeni, kao što su .com, .net i slični, mogu biti veoma konkurentni i teško je pronaći željeni naziv domena koji nije već zauzet. Nacionalni domeni mogu imati veću dostupnost željenih naziva.
 • Reputacija: Globalni domeni, posebno .com, često se percipiraju kao ozbiljniji i etabliraniji. Međutim, to nije tačno jer ako poslujete u Srbiji, mnogo veću reputaciju i poverenje pruža upravo .rs domen, jer internet korisniku je omogućeno da proveri ko stoji iza njega. Ako je u pitanju poslovni sajt i naziv domena je registrovan na firmu, putem Whois servisa se mogu dobiti informacije o toj firmi. Dalje, njena verodostojnost, podaci o vlasniku firme i adresi poslovanja, kao i finansijski izveštaji, mogu da se provere na sajtu APRa, što korisniku pruža određeni nivo sigurnosti. To sa najčešće korišćenim generičkim domenima nije moguće, jer WHOIS servis ne prikazuje podatke o firmama na koje su registrovani nazivi takvih domena.

Konačan izbor naravno zavisi od vaših ciljeva i strategije poslovanja. U nekim slučajevima, kompanije koristiti oba tipa domena, sa nacionalnim domenom za lokalne aktivnosti i globalnim domenom za globalno prisustvo.

Naziv domena i uspešno online brendiranje

Iako na prvi pogled možda ne postoji jaka veza između naziva domena i uspešne brending strategije, ona je itekako prisutna. Ne samo u smislu kreiranja dobrog naziva domena koji odgovara poruci koju nosi vaš brend, već i u kompletnom životnom veku vašeg brenda.

Evo nekoliko saveta koje treba da razmotrite prilikom kreiranja naziva domena za svoj biznis.

 • Prepoznatljivost i pamtljivost: Naziv domena koji je lako izgovoriti, napisati i zapamtiti olakšava ljudima da ga se sete nakon što ga jednom čuju ili vide. Kada korisnici lako zapamte naziv vašeg domena, to povećava šansu da će vas ponovo posetiti.
 • Prvi utisak: Naziv vašeg domena je prvi element koji korisnici vide kada posete vaš web sajt. On odražava vaš identitet i odmah stvara utisak o tome šta vaš brend predstavlja. Ako je naziv domena u skladu sa vašim vrednostima i misijom, on će brže uspostaviti emocionalnu vezu sa korisnicima.
 • Doslednost: Doslednost u imenu domena i nazivu brenda stvara harmoniju između vašeg online prisustva i osnovnih karakteristika i poruke vašeg brenda. Kada koristite slične ili identične elemente u nazivu domena i brenda, to pomaže da brže postanete prepoznatljivi i stvorite stabilan identitet koji korisnici mogu povezati sa vašim proizvodima ili uslugama.
 • SEO: Kako smo već naveli, ključne reči u nazivu domena mogu poboljšati vašu poziciju u rezultatima pretrage. Ako je naziv domena relevantan za sadržaj na vašem sajtu i ujedno sadrži ključne reči koje korisnici traže, to olakšava pretraživačima da prepoznaju i rangiraju vaš web sajt kao relevantan.
 • Brending: Naziv domena postaje sastavni deo vašeg brendiranja. Kroz marketinške kampanje, oglašavanje i komunikaciju sa korisnicima, koristite naziv domena da biste jačali prepoznatljivost brenda. Time se pomaže korisnicima da brže i lakše povežu vaš naziv domena sa vašim proizvodima, uslugama i vrednostima.
 • Različitost i unikatnost: Originalan naziv domena pomaže da vas korisnici lakše identifikuju. Kroz kreativnost i inovativnost u izboru imena, možete se izdvojiti od konkurencije i stvoriti prepoznatljivost koja se ne zaboravlja.
 • Lokalna Prisutnost: Ako je naziv domena prilagođen specifičnoj regiji ili ciljnom tržištu (u našem slučaju srpskom tržištu), to naglašava vašu lokalnu prisutnost i ukazuje korisnicima da ste relevantni za njihovu lokalnu zajednicu. To je posebno važno za lokalne biznise.
 • Produžetak vašeg benda: Kada koristite naziv domena koji je vezan za vaš brend, stvarate dosledan i koherentan identitet koji korisnici lako prepoznaju. Zamislite da imate brend pod nazivom „ABCD“, a naziv vašeg domena je „abcd.rs“.

Ovaj naziv domena jasno ukazuje na to ko ste i čime se bavite, što pomaže korisnicima da shvate vašu brend poruku još pre nego što posete vaš web sajt.

Osim toga, kada korisnici čuju ili vide vaš brend naziv u različitim kontekstima, kao što su reklame, društvene mreže ili preporuke, brže će se setiti vašeg naziva domena. To olakšava proces povezivanja između vašeg brenda i vašeg web sajta, čineći korisničko iskustvo doslednim i prijatnim.

Na kraju, produžetak vašeg benda kroz naziv domena je još jedan način da se učvrsti vaš identitet i osigura da korisnici lako prepoznaju i povezuju vašu brend poruku sa vašim online prisustvom.

Ukratko, naziv domena je ključna tačka online brendiranja. On je vaša digitalna vizit karta i prvi utisak koji ostavljate na korisnike. Pravilan izbor naziva domena može pomoći da se stvori prepoznatljivost, povežete sa ciljnom publikom i izgradite dosledan online identitet za vaš brend.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *