Zajednica programera na trećem Developers’ mDay okupljanju posvećenom novim veb tehnologijama

8 децембра, 2016

Kada dogurate do organizovanja treće konferencije već može da se kaže da ste postavili temelje jedne nove tradicije. Još kada okupite par stotina ljudi na jednom mestu onda znate da je u pitanju kvalitetna i korisna tradicija. Developer’s mDay ove godine je organizovan po treći put i mada kompanija Mainstream nema strogo zacrtan datum i lokaciju njenog održavanja i ovog puta je okupila zaista relevantne govornike i brojnu publiku, prevashodno iz sfere web razvoja.

_DSC4863

Treći mDay je održan 3. decembra u Beogradu, u inspirativnom – neki bi rekli hipsterskom 🙂 – prostoru Dorćol Platz-a u Dobračinoj ulici. S obzirom da je prvi održan u KC Grad, pa je prošlogodišnji “preseljen” u Heineken pivaru u Novom Sadu, očigledno postaje tradicija i da se ova godišnja okupljanja programera održavaju na zanimljivim mestima, daleko od kolotečine standardnih konferencijskih prostora. I definitivno je to bio pun pogodak s obzirom na dobru, opuštenu atmosferu koja je vladala tokom celog dana dok su se ređala predavanja – neka i veoma kompleksna – posvećena novim tehnologijama.

_DSC5183

Zajednica developera (ili ako više volite programera) iz godine u godinu je sve veća i to je neupitno danas jedno od najprivlačnijih zanimanja u Srbiji. Ali često se zaboravlja koliko je biti developer zahtevna stvar. Neophodno je stalno ići u korak sa novim tehnologijama, a one se produkuju brže nego što stižemo da ih i konstatujemo, a kamoli usvojimo. Cilj organizatora mDay-a i ovog puta je bio da veb developeri dobiju informacije iz prve ruke o aktuelnim trendovima u projektovanju veb sistema i to kroz tehnička predavanja vodećih stručnjaka – njihovih kolega uključenih u “borbu na prvim linijama fronta”. Naravno, predavanja ne bi bila ni približno uspešna da na kraju svakog nisu sledila pitanja publike, a koliko su okupljeni developeri bili zainteresovani za ovogodišnje teme svedoči i to što su u pojedinim slučajevima Q&A sesije debelo probijale termine konferencije. Stručna predavanja bila su miksovana i sa malo manje “teškim” temama tako da je celodnevni program, uz adekvatne pauze za osveženje i “minglovanje” bio lepo izbalansiran.

_DSC4897

Nakon podužeg uvoda red je da se osvrnemo i na sam sadržaj konferencije. Domaćin, odnosno domaćica, ove godine je bila Jelena Opačić, direktorka prodaje i marketinga u Mainstream-u, firmi koja se, kao što verovatno i sami znate, bavi pružanjem naprednih hosting usluga. Jelena je okupljene ukratko upoznala sa kompanijom i podsetila na to koliko Mainstrem blisko sarađuje sa veb developerima u svom svakodnevnom radu, pa iz toga logično proizilazi potreba da se s vremena na vreme organizuju i ovaki susreti.

_DSC4914

Nakon tog uvoda krenula su i predavanja. Prvi je na “scenu” izašao Bogdan Kecman iz Oracle-a koji je zvanični deo konferencije otvorio predavanjem o MySQL grupnoj replikaciji. U pitanju je zgodan plugin za MySQL bazu podataka. Group Replication ili grupna replikacija dostupna je već neko vreme, ali njena upotreba nije toliko raširena. Plugin je namenjen standardnim MySQL 5.7 serverima i omogućava praktično sinhronizovanu replikaciju tako da od samostalne instance servera sa jednom kritičnom tačkom naravite pravi distribuirani sistem visokodostupnih MySQL servisa. Bogdan je pored teorijske priče o ovom pluginu izneo i niz primera kada je zgodno da se upotrebi i kako da se iskoristi na najbolji način.

_DSC4979

Vedran Križek, tehnički direktor kompanije Trikoder, se u svom predavanju fokusirao na strategije keširanja kod sistema sa veliki protokom podataka i visokim performansama, kakvi su recimo portali za vesti. Takvi sistemi praktično ne bi mogli ni da funkcionišu bez nekog vida keširanja podataka. U ovom konkretnom slučaju Vedran je detaljno izložio kako da se postigne superioran korisnički doživljaj (UX) sa kombinacijom PHP-a, Varnish-a i novih vmod-ova ili (kako je jezgrovito objasnio u podnaslovu) kako servirati 500 pregleda stranice u sekundi na raspalom prenosnom računaru. Posebno je bilo zanimljivo to što nismo slušalu samo teoriju, već se Vedran potrudio da prikaže jednu studiju slučaja iz sopstvene prakse, sa svim problemima od kojih se krenulo i koji su rešeni dobro isplaniranom strategijom keširanja i upotrebom Varnish-a i odgovarajućeg seta modula. Prisutni su tako imali priliku da saznaju na koji način se HTTP keširanje može podesiti na jednostavan način pri čemu je i čitaocima i novinarima koji uređuju portal za vesti omogućeno vrhunsko korisničko iskustvo.

_DSC5015

Prvi blok predavanja zatvoren je jednim zanimljivim osvrtom na framework-e i rad u PHP-u. Miloš Jovanov, PHP developer iz kompanije Ringier, podelio je sa prisutnima svoje bogato iskustvo tokom kojeg se susreo sa različitim tipovima framework-a, sa svim njihovim prednostima i manama, olakšanjima koje su donosili u radu, ali i ograničenjima sa kojima se developer pre ili kasnije susretne i zbog kojih se preorjentiše na neki drugi framework. S obzirom da framework-e treba stalno koristiti, praviti i adaptirati, Miloševa poruka je da svako treba da zna da sastavi udoban i produktivan framework za svaki dati problem.

_DSC5053

Nakon kratke pauze za osveženje krenuo je drugi blok predavanja i to jednim “živim” demoom. Marko Uskoković iz Mainstream-a nas je već navikao na opsežne prikaze korišćenja novih alata u praksi, pa ni ovog puta nije razočarao publiku. Svoju priču je posvetio jednom zgodnom alatu za automatizovanje konfigurisanja, održavanja i upravljanja serverima. U pitanju je Ansible, relativno mlad alat za automatizaciju. Alat je otvorenog koda, sponzoriše ga Red Hat i dobro se uklapa u Unix filozofiju gde jedna alatka radi jedan posao i dobro se uklapa sa drugim alatkama. Pored priče o tome šta je Ansible i kako radi, Marko se potrudio da Ansible približi i programerima tako što je kroz različite praktične primere pokazao kako se primenom ovog alata lako automatizuje konfigurisanje.

_DSC5160

Mala rokada u nastavku programa dovela je zatim pred publiku dvojac iz RNIDS-a. Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom i Jelena Ožegović, saradnica za marketing i komunikacije održali su mini panel u okviru kojeg su predstavili rezultate nedavno sprovedenog istraživanja “Programiraj mi taj domen”. Rezultatima istraživanja prethodio je kratak uvod posvećen upoznavanju sa radom RNIDS-a i osnovnim temama vezanim za naša dva nacionalna domena o kojima se ova organizacija stara. Samo istraživanje, odnosno anketa, je obuhvatila više od 280 učesnika koji su odgovarali na brojna pitanja, a sa ciljem da se istraži kakav je odnos developera, web dizajnera i uopšte IT zajednice prema domenima, kako oni savetuju svoje klijente u vezi sa registracijom domena i šta vide kao probleme i izazove.

_DSC5240

Po programu drugi u drugom bloku, a u praksi treći i sa teškim zadatkom da zainteresuje publiku spremnu da se “baci” na ručak, bio je Ivan Rečević, vlasnik firme Gaia Consulting. Kao što dobro znamo džaba razvijate super proizvod (recimo veb sajt) ako nemate dobar marketing plan. A uz dobar marketing plan treba vam i pravi alat za praćenje rezultata vaših napora da privučete klijente. Ivan je dao sadržajan osvrt na dataLayer koji, po njemu, predstavlja osnovu digitalnog marketinga. Iako je u pitanju “običan” Java script objekat, dataLayer otvara izuzetne mogućnosti za marketing, analitiku i merenje. Kako reče Ivan u uvodu svoje prezentacije: “Ključ uspeha je da se nađete u preseku dve discipline. U mom slučaju presek disciplina je marketing i tehnologije.” Od te osnove on je gradio celu prezentaciju sa jasnom porukom da pored brige o tehnologiji, razvoj proizvoda mora da uključi i planiranje marketinga.

Ko nije došao na treći mDay osim korisnih predavanja propustio je i fenomenalan ručak.

_DSC5208

U svakom slučaju nije bilo lako vratiti se stručnim predavanjima, ali je publika za taj trud u nastavku zvaničnog programa nagrađena još nekim zanimljivim uvidima u tehnološki razvoj.

_DSC5295

Ivan Jelić, tehnički urednik za veb u B92 je otvorio program u nastavku konferencije i to jednim ne toliko tehničkim, koliko predavanjem koje je naginjalo ka nekom sociološkom pogledu na tehnologiju. U predavanju naslovljenom “Slobodan softver za slobodne greške” Ivan je želeo da ukaže na sve one prednosti koje donosi upotreba softvera otvorenog koda, softvera o kojem se brine velika zajednica – koja ga koristi, proučava, deli i unapređuje. Osim lakšeg reševanja problema i pronalaženja grešaka Ivan je istakao i da su dve ključne stvari koje daje slobodni softver: transparentnost i jednakost.

_DSC5326

Filip Danić iz firme SpiceFactory upoznao je okupljene sa sve prisutnijim trendom upotrebe botova za četovanje. On je podsetio da ovakav tip botova nije tolika novost, jer su bili u primeni i ranije, ali je zbog tehničkih ograničenja njihova upotrebna vrednost bila mala. Razvoj tehnologije, sve moćniji računari i softver, ali i sve veća komunikacija na različitim Internet platformama ponovo su u fokus dovele upotrebu botova za četovanje. Po nekoj opštoj definiciji čet botovi su konverzacioni agenti sa kojima će korisnici, u nekoj bližoj budućnosti, moći da komuniciraju kao sa drugim ljudima. Filip je u svom predavanju preneo iskustva koja je sa kolegama prikupio tokom eksperimenta koji su sproveli kako bi proverili mogućnosti koje ova tehnologija trenutno pruža.

_DSC5368

Treći blok predavanja zatvorili su Zoran Trandafilović i Branko Riznić, programeri iz Cofa Games studija. Oni su kroz priču o razvoju multiplejer igre Awekening of Heroes prikazali koji su to sve izazovi i kakva rešenja postoje kod razvoja jednog ovako kompleksnog sistema koji obuhvata širok spektar softverskih platformi. Jedna od osnovnih karakteristika ove igre je mogućnost da zajedno igraju igrači koji je pokreću na različitim uređajima, ali pri tome imaju isti korisnički ugođaj – igra je inače u ovom trenutku dostupna na Steam, Android i iOS platfromama. Ivan i Branko su nakon predstavljanja same igre, prešli na analizu dostupnih tehnologija koje omogućavaju nesmetano igranje mečeva u kojima može učestvovati i do deset igrača – dva tima sa po pet igrača.

_DSC5438

Panel diskusija naslovljena “Jačanje IT sfere uz pomoć IT zajednice” zatvorila je treći po redu Developers’ mDay. Nenad Lasković iz Agile Coaching Serbia, Miloš Mihaljević iz WP Serbia, Igor Spasić iz Heap Space-a, Milan Popović iz PHP Srbija i moderator panela, Nemanja Čedomirović imali su ni malo lak zadatak da odgovore na pitanje da li i koliko IT zajednice utiču na razvoj celokupne IT sfere u Srbiji. Činjenica je da se programeri kotiraju visoko na listi traženih zanimanja i da je poslednjih godina nastao čitav niz novih zajednica koje bi treblo da pomognu mladim ljudima da se lakše snađu u IT-u, a pre svega kao developeri. Učesnici panela, a na kraju i sama publika, imali su puno toga da kažu na ovu temu, ali kao zaključak se nametnula konstatacija da je poenta ovih zajednica deljenje i da samo kroz razmenu informacija njihovi članovi mogu da napreduju, a samim tim da napreduje i čitava IT sfera u Srbiji.

_DSC5420

Eto to bi bio neki pregled ovogodišnje Developers’ mDay konferencije, a za sve one koji nisu bili u prilici da dođu u Dorćol Platz ili jednostavno žele da utvrde gradivo, dobra vest je da snimke svih predavnja možete naći na ovom linku. Takođe, tu je i prilog sa događaja: Razvoj kroz saradnju.

Autor svih fotografija koje su ispratile ovaj tekst je Denis Daničić. Album sa svim fotografijama je dostupan na našoj Facebook stranici.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *