mCloud nagrada – najbolje na domaćem netu

8 фебруара, 2018
Jelena Opačić

Zapravo, radi se o dve nagrade u okviru PC Press TOP 50 – najbolje onlajn stvari 2017.

Jednu smo dobili za sajt mCloud.rs u kategoriji poslovni servisi. Ova nominacija nas je zaista iznenadila, nismo se sami kandidovali, niti znamo ko je. U svakom slučaju, baš zato sto je bila neočekivana nam puno znači. Zahvaljujemo se osobi koja nas je nominovala, kao i kompanijama PC Press, AIK Banka i stručnom žiriju koji je, osim urednika PC Press-a, bio u sastavu Dragana Đermanović, Dragan Varagić i Voja Žanetić.

Možda nas čak i više od same nagrade za mCloud.rs sajt, raduje druga nagrada. Radi se o uvođenju specijalne mCloud top50 nagrade i mogućnosti da je mi dodelimo zajednici.

Na svim događajima gde se dele nagrade za najbolje sajtove i online stvari, iste preuzimaju urednici tih sajtova, agencije, direktori, marketing menadžeri. A da li su samo oni zaslužni za uspeh nekog sajta? Da se podsetimo – svaki sajt zapravo čine najmanje 3 elementa (ima ih više, ali nećemo u detalje) bez kojih ne može da se očekuje uspeh:

  1. sam sajt – ideja, sadržaj, dizajn i drugo,
  2. hosting, koji obezbeđuje uslugu da sajt bude uvek dostupan, i
  3. programeri, koji su taj sajt napravili da bude funkcionalan.

Vlasnici i urednici sajtova kao što znamo uvek dobijaju priznanja. Međutim, gde su tu zasluge za ostale koji su neophodni za uspeh nekog sajta, za one koji sve posmatraju negde iz pozadine, u bekstejdžu? Ovde prvenstveno mislimo na programere i zajednicu, bez kojih ni mi u mCloudu, ni vlasnici sajtova, ne bi mogli da budemo uspešni. Nama, kao hosting provajderu, dovoljna je nagrada to što se ispostavi da se dobar deo sajtova koji dobiju nagradu „Top 50“ hostuje upravo na našim serverima. Veće priznanje od toga nam nije potrebno.

mCloud se inače trudi da podržava zajednicu na sve nama dostupne načine: sponzorisanjem projekata, konferencija, meetupova… No, naša želja je bila da to i konkretizujemo pa smo pokrenuli inicijativu da u okviru PC Press Top 50 svečanosti od ove godine uvedemo specijalnu mCloud nagradu, koju ćemo i u budućnosti dodeljivati za najveći doprinos u razvoju web i IT zajednice. Obzirom da pratimo rad zajednice i imamo dobar uvid u aktivnosti, lako smo izabrali ovogodišnjeg dobitnika.

Ove godine, uručili smo nagradu udruženju PHP Srbija. Mnogo toga su značajnog uradili tokom proteklih godinu dana, a posebno bismo istakli veliki Open Source PHP projekat u Srbiji, koji su sproveli u delo. Sam sajt www.phpsrbija.rs pokreće interno razvijeni CMS od strane ove zajednice. Od te inicijalne ideje da se napravi platforma za sajt udruženja, rodilo se nesto mnogo veće, sa ogromnim potencijalom i za mnogo značajniju primenu. Tako je nastao projekat Unfinished.

Iako izgleda kao klasičan CMS namenjen za potrebe web sajta, organizacija koda je takva da se može lako prilagoditi drugačijim potrebama i različitim projektima. Trenutna arhitektura dozvoljava lako dodavanje novih funkcionalnosti ili ekstendovanje postojećih, omogućujući programeru da Unfinished prilagodi različitim projektima kao npr. od manjih news portala, pa do kompleksnih društvenih mreža. Vizija celog projekta jeste pokretanje PHP Open Source projekta u Srbiji kroz međusobnu podršku PHP zajednice, koja će se ogledati u tome što će programeri imati priliku da doprinose svoj kod u ceo sistem i/ili koriste već postojeće pakete. “Project Unfinished” je samim tim sjajno mesto za učenje dobrih programerskih praksi kako za juniore tako i za seniore.

kaže Aleksandar Varničić, član upravnog odbora udruženja PHP Srbija i vođa projekta Unfinished. Čestitamo, ova nagrada je zaista zaslužena!

Naravno, čestitamo i svim ostalim dobitnicima priznanja za najbolje na domaćem netu.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.