Drugi Developers’ mDay okupio preko 200 zainteresovanih za najnovije Web tehnologije

29 септембра, 2015
Vladimir Cerić

Drugi po redu Developers’ mDay održan je u subotu, 26. septembra, u prostorijama Heineken pivare u Novom Sadu. Ovogodišnji mDay je okupio preko 200 programera i drugih stručnjaka za IT i Internet, koji su došli da iz prve ruke, od predstavnika nekih od najuspešnijih domaćih kompanija i internet portala, dobiju važne informacije o najnovijim Web tehnologijama i njihovoj primeni u praksi.

01_mDay_2015_posetioci

Ulogu domaćina je ove godine preuzeo Aleksandar Nedeljković, finansijski direktor kompanije Mainstream i rođeni Novosađanin, koji je pozdravio prisutne i otvorio skup najavivši prvog govornika, Iliju Studena, direktora i osnivača domaće kompanije A51, koja stoji iza jednog od najpopularnijih svetskih rešenja za upravljanje projektima ActiveCollab.

02_mDay_2015_Ilija_Studen

Ilija Studen, A51

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da govori o iskustvima prilikom zapošljavanja programera, Ilija se fokusirao na tehnički deo svoje prezentacije i prikazao ključne novitete koje donosi PHP7. Predstavljanje nove verzije ovog popularnog programskog jezika je najavljeno za 12. novembar, a glavni noviteti koje donosi su SpaceShip operator za jednostavnije poređenje dva izraza, Type Hints za skalarne promenljive, uvođenje anonimnih klasa, kao i mogućnost definisanja izlaza za funkcije i metode. Ipak, verovatno najznačajnija inovacija je značajno ubrzanje rada, pa je tako probno okruženje koje su kreirali u kompaniji A51 donelo i preko 50% brži rad u odnosu na aktuelnu verziju 5.6 PHP-a.

03_mDay_2015_Sinisa_Maksencuk_Infostud

Siniša Maksenčuk, Infostud

O mogućnostima automatizacije upravljanja infrastrukturom govorio je Siniša Maksenčuk, Linux System Administrator u kompaniji Infostud. Kao kompanija koja ima preko 100 servera, oko 20 fizičkih i preko 80 virtuelnih, Infostud se suočavao sa raznim problemima, od razlika u konfiguracijama pojedinih servera, preko otežane primene sigurnosnih zakrpi, do komplikovane procedure za disaster recovery. Nakon istraživanja odlučili su se za upotrebu rešenja Chef, koje omogućava lakšu izgradnju, puštanje u rad i upravljanje infrastrukturom, a karakterišu ga jake reference (koristi ga čak i Facebook). Upotrebom ovog rešenja IT tim u Infostudu je dobio manje ispada servera, efikasnije upravljanje izmenama, kao i brže rešavanje problema u radu. Deployment servera je olakšan i ubrzan, a dokumentacija se automatski ažurira na osnovu koda iz Chef skripti, što je sve doprinelo većoj pouzdanosti i dostupnosti sistema i nižim troškovima.

04_mDay_2015_Bogdan_Kecman

Bogdan Kecman

Iako je član Oracleovog tima zaduženog za MySQL, Bogdan Kecman je izneo svoje lično viđenje o mogućnostima korišćenja direktne veze sa InnoDB database engineom koji pokreće MySQL Server, bez upotrebe SQL komandi. Jedan od načina za direktnu komunikaciju je korišćenje MEMCACHED plugina, a početkom ove godine objavljen je i InnoDB API (C-API). U slučaju da se koristi MySQL Cluster, koji se suštinski razlikuje od zbira pojedinačnih MySQL servera i nema single-point-of-failure, postoji ndbcluster drajver za MEMCACHED server, a za pristup se primarno koristi primarno ndbAPI (C/C++ API), dok je ClusterJ put za direktnu i brzu komunikaciju iz Java okruženja. Svi navedeni metodi su brži i jednostavniji, i ne zahtevaju poznavanje SQL-a, a u daljem razvoju se očekuju i novi načini pristupa, kao što su SQL over HTTP, CRUD over HTTP i JSON over HTTP.

05_mDay_2015_Marko_Uskokovic_Mainstream

Marko Uskoković, Mainstream

Marko Uskoković iz Mainstreama je na praktičnom primeru pokazao prednosti upotrebe Ranchera, rešenja za orkestriranje primene Docker kontejnera koji služe za automatizaciju instalacije i pokretanja raznih aplikacija. Iako još uvek u beta fazi razvoja, ovaj besplatni OpenSource alat se pokazao kao veoma koristan, jer značajno ubrzava standardne poslove podizanja i konfigurisanja Docker kontejnera. Nakon predstavljanja osnovnih funkcija ovog rešenja, Marko je kroz live demo prikazao kako teče proces kupovine tri mCloud servera, instalacija i podešavanja Ranchera, kao i primena definisanih okruženja na sva tri servera, uključujući i instalaciju i konfigurisanje MySQL servera i WordPress CMS-a. I sve to je uspeo da uradi za samo 25 minuta.

06_mDay_2015_Petar_Obradovic_Trikoder

Petar Obradović, Trikoder

Ovogodišnji mDay je imao i goste iz inostranstva, pa je o iskustvima u upotrebi full text search servera za geolokacijske pretrage govorio Petar Obradović, PHP developer iz hrvatske firme Trikoder. Nakon što su za ranije projekte koristili Sphinx, tragajući za boljim performansama došli su do rešenja Elastic, koje je lansirano 2010. i može da primi standardizovane podatke i pruža opciono indeksiranje za ubrzanje upita. Kao glavna prednost ovog rešenja pokazala se mogućnost da se u jednom dokumentu čuva više podataka, pa je nakon urađene migracije 2,4 miliona unosa iz Sphinxa u Elastic dobijeno samo 41.000 dokumenata sa geolokacijskim podacima, što je ubrzalo pretrage i do nekoliko puta.

07_mDay_2015_Sinisa_Rogic_Infogram

Srđan Rogić, Infogram

Nakon pauze za ručak Srđan Rogić, sistem arhitekta iz kompanije Infogram, predstavio je iskustvo u korišćenju tehnologija za real-time messaging u projektu iz oblasti online klađenja. Zahtev je bio omogućiti komunikaciju u realnom vremenu između servera i klijenata, i za to su korišćena brojna rešenja iz Microsoftovog ekosistema, počevši od Microsoft Service Busa koji služi za message queueing i omogućava pretplatu (subscription) na određene poruke, pa sve do specifičnih rešenja kao što je SignalR za real-time komunikaciju na ASP.NET rešenjima.

08_mDay_2015_Miodrag_Stefanovic_Limundo

Miodrag Stefanović, Limundo

Miodrag Stefanović, rukovodilac IT odeljenja u kompaniji Limundo, održao je predavanja o značaju https protokola i njegovim tehničkim karakteristikama. Https je nastao kao plod potrage za rešenjem za sigurnu razmenu poruka kroz jedan nesiguran kanal kao što je Internet, i zahvaljujući njemu saobraćaj se može šifrovati, asimetrično pa simetrično, uz pomoć javnog i tajnog ključa, a zatim master ključa. Da bi se osigurala validnost asimetričnog para ključeva, za izdavanje SSL sertifikata kreirani su posebni autoriteti koji garantuju ispravnost sertifikata koji omogućuju sigurnu komunikaciju preko https protokola. Iako pretežno teorijsko, ovo predavanje je pokrenulo i najveću diskusiju tokom koje je stiglo puno pitanja iz publike.

09_mDay_2015_Nikola_Mitic_CofaMedia

Nikola Mitić, Cofa Games

Nakon toga je usledilo možda i najzabavnije, ali svakako i dalje vrlo ozbiljno predavanje koje je održao Nikola Mitić, direktor i osnivač Cofa Games, domaće kompanije koja je napravila globalnu multiplayer igru Awakening of Heroes. U pitanju je igra u kojoj u formaciji 5-na-5 igrači iz svih delova sveta igraju jedni protiv drugih, i za to je bilo neophodno rešenje koje će ispratiti pokrete svih igrača uz minimalno kašnjenje, jer se koristi centralizovani mrežni pristup sa master serverom koji služi za logovanje i validira igrača i dozvoljava mu pristup, a omogućava mu i komunikaciju sa drugim igračima. Prema Nikolinim rečima bilo je teško napraviti balans nivoa autoriteta servera, jer visok nivo donosi usporenje u radu, dok je kod nižeg autoriteta manje opterećenje servera, jer se procesiranje radi na klijentu, ali to donosi i lakšu mogućnost prevare. Na početku oni su pošli od nižeg autoriteta servera, pa su tokom daljeg razvoja igre prešli na viši, čime se povećava se protok i opterećenje servera, ali se i mnogo teže vara.

10_mDay_2015_Ivan_Jelic_B92net

Ivan Jelić, B92.net

Ivan Jelić, tehnički direktor B92.net, govorio je o disruptivnoj decentralizaciji, kombinaciji dve stvari koje su važne za današnjicu i trendove, naročito kada je tehnologija u pitanju. Prema Ivanovom mišljenju, disrupcija je ključna, suštinska promena koja dotiče sve stvari kojima se bavite, i na brojnim primerima novih rešenja koja koristimo vidimo sve veći prodor tog trenda. Pored toga, tu je i snažan trend decentralizacije, koji značajno utiče na to kako koristimo neke tehnologije i kako one napreduju. Oba trenda obeležava stalna promena, i zbog toga preko 50% starih platformi više nije aktuelno i gubi primat na tržištu. Da bi se ispratio ovaj trend velikih promena moraju se redefinisati poslovni procesi, potrebno je prilagoditi poslovne modele, i mora se adaptirati dizajn proizvoda prema zahtevima novog, izmenjenog tržišta.

11_mDay_2015_Nemanja_Niciforovic_NullObject

Nemanja Nićiforović, Null Object

Segment mDay događaja sa predavanjima zatvorio je Nemanja Nićiforović, Strategy Manager u kompaniji Null Object, prikazom upotrebe alata AngularJS i Grails za brz i efikasan razvoj aplikacija. Grails Framework omogućava brzo stvaranje prototipova, dok AngularJS kao front-end framework pored ubrzanja rada na elementima interfejsa olakšava i kasniju optimizaciju koda za postizanje boljih performansi aplikacija. Upotrebom ovih alata moguće je isporučiti funkcionalne prototipove klijentima u rekordnom roku, i uz minimalan utrošak resursa. Pored upotrebe ova dva frameworka, za Rapid Application Development moguće je korišćenje i Backend as a Service (BaaS) rešenja, kao što je Parse.

Drugi Developers’ mDay završen je panel diskusijom koju je vodio Nemanja Čedomirović, Project Manager u kompaniji Orange Hill Development, a u kojoj su učestvovali predstavnici domaćih udruženja okupljenih oko popularnih Web tehnologija: Miloš Jovanov (PHP Srbija), Mladen Đurić (Drupal Srbija), Milan Ivanović (WordPress Srbija) i Slobodan Stojanović (JavaScript Srbija). Prva tema je bila zapošljavanje u IT industriji i učesnici su se saglasili da postoji veliki potencijal i da sa visokoškolskih ustanova i dalje ne stiže dovoljno stručnih kadrova. Naglašeno je i da su okupljanja i konferencije odličan vid neformalnog obrazovanja i širenja zajednice, ali da ovakvim vidovima sticanja specifičnih znanja nedostaje priznanje od autoriteta u obrazovanju.

12_mDay_2015_panel_diskusija

Panel diskusija

Učesnici panela su se saglasili i da velika potražnja za kadrovima uslovljava angažovanje mladih i neiskusnih junior developera na odgovornijim pozicijama, kao i veliku fluktuaciju kadrova između firmi, čime se smanjuje motivacija kompanija da ulažu u edukaciju zaposlenih, što je vrlo važno za njihov dalji razvoj. Na ovom panelu se govorilo i o položaju žena u developerskoj zajednici, gde je kao pozitivan primer istaknuto lokalno udruženje globalne inicijative Rails Girls, kao i o mogućnostima i ograničenjima koje kompanijama donosi rad na daljinu.

13_mDay_2015_kraj

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *