Vesti iz new gTLD sveta: Svi žele da budu .vip

18 јула, 2016
Ivan Minić

U svetu new gTLD-jeva se stalno nešto dešava, ali nažalost, malo šta je zaista zanimljivo. Svakog meseca desetak novih domena biva pušteno u promet, ali mali broj njih uspe da privuče pažnju publike. Ipak, povremeno se desi nešto zanimljivo…

Pre oko mesec dana počela je slobodna registracija .vip domena. Zvuči zanimljivo, atraktivno, i bilo je izvesno da će privući pažnju, ali niko nije očekivao da će oboriti sve rekorde.

U prvih pet minuta, 25.696 domena je registrovano. Posle 15 minuta, 45.263 domena. Na 30-om minutu, 53.941; I nastavilo se tako… 45 minuta, 75.649; posle sat 89.285. Za samo 73 minuta .vip je prešao cifru od 100.000 domena.

Trend se nastavio, iako je polako slabio. Na 90 minuta, 108.317 domena, na 120 minuta – 116.423 domena. U prvih dva sata, prema registracionim serverima .vip domena izvršeno je čak 7.313.294 EPP upita.

Koliko je to impresivna cifra najbolje govori podatak da je .xyz koji je i dalje najpopularniji new gTLD prvog dana imao 10.000 registracija.

Mesec dana kasnije .vip i dalje beleži impresivne brojke. Trenutni broj domena je oko 412.000. Od toga, desetak domena je prodato na aukcijama za veoma visoke iznose. A ostalo… Ostalo je otišlo na slobodno tržište 🙂 Posebno zanimljivo je to što .vip nije koristio nikakav promotivni sistem sa besplatnim ili domenima sa velikim popustima. Ne. Ovo su prave registracije.

Obzirom da su prava na .vip, zbog interesovanja više strana, koštala malo preko 3 miliona dolara, izgleda da će investicija biti vrlo brzo vraćena, barem u ovom slučaju. Dobar dil. Google je za .app dao 25 miliona, a GMO Registry je za .shop u januaru platio više od 41.5 miliona.

Ako želite da registrujete vaš .vip domen, to možete uraditi preko mCloud portala. Imajte samo u vidu da kod registracije ovog domena postoje i određene kategorije koje se nazivaju “Premium domeni” (uglavnom popularni termini na engleskom) za koje novi gTLD traže posebnu doplatu. Cena registracije takavih domena može da se razlikuje u odnosu na cenu koja je prikazana na našem sajtu, ali ako domen koji želite spada u tu kategoriju, on neće biti automatski registrovan i vama naplaćen, već ćemo vas naknadno kontaktirati i obavestiti o uslovima registracije.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *