cli gui tui

Šta predstavljaju termini GUI, CLI i TUI u Linux-u

24 новембра, 2020

Ukoliko ste korisnik Linux-a, verujemo da dosta vas već znate šta znače termini kao što su GUI, CLI i TUI.  Ukoliko niste ili ste kojim slučajem novi u Linux-u, verujemo da će vam ovaj tekst pomoći da saznate nešto novo.

Pre svega važno je da napomenemo da ovi termini nisu ekskluzivno vezani samo za Linux. U pitanju su generički termini koji se inače koriste u IT industriji, pa ih možete naći i izvan tema koje se odnose na Linux.

GUI – Graphical User Interface

Verovatno jedan od najčešće korišćenih termina kada su u pitanju desktop distribucije Linux-a. GUI aplikacija ili grafička aplikacija je praktično svako okruženje u kojem interkaciju ostvarujete putem miša, touchpad-a ili touch screen-a. Ovo okruženje ima ikonice i druge vizuelne elemente, a za pristup njima i ostalim funkcionalnostima koristite neki od pomenutih načina.

GUI

Kod Linux-a desktop okruženje obezbeđuje grafički interfejs preko kojeg imate interakciju sa sistemom. Tada možete koristiti GUI aplikacije kao što su GIMP, VLC, Firefox, LibreOffice i dr.

Možemo reći da upravo zahvaljujući GUI Linux postao prihvatljiv i za prosečnog korisnika jer je snalaženje u grafičkom okruženju mnogo lakše nego u terminalu.

CLI – Command Line Interface

CLI je u stvari program u komandnoj liniji koji radi tako što u njega unosite određene komande i tako pokrećete željene funkcije. Praktično svaka aplikacija koju možete koristiti putem unosa komandi u terminal spada u ovu kategoriju.

CLI

Kao što znate prvi kompjuteri nisu bili dizajnirani za rad sa mišem, nego su korisnici sa njima radili tako što su unosili komande. Ako mislite da je to bilo teško, imajte u vidu da rani kompjuteri nisu imali čak ni monitor da biste mogli da vidite šta kucate. Umesto toga korisnici su imali papirni štampač koji bi štampao ono što je korisnik upravo otkucao.

Danas naravno to nije tako, ali je CLI i dalje veoma u upotrebi i ima svojih velikih prednosti naročito u radu sa core funkcionalnostima operativnog sistema, upravljanjem mrežom i upravljanjem paketima.

Čak i ako radite sa GUI aplikacijom, neke zadatke će vam ipak biti potrebna komandna linija. U svakom slučaju, ako se malo više pozabavite načinom na koji funkcioniše GUI, videćete da i GUI aplikacije ostvaruju interakciju sa operativnim sistemom uz pomoć komandi koje su kod njih sakrivene u njihovom kodu.

Činjenica je da korišćenje komandne linije nije tako lako kao korišćenje grafičkog okruženja. Srećom, većinu zadataka u Linux-u možete obaviti putem GUI-a, ali nije na odmet znati i rad sa komandnom linijom. U nekim slučajevima to zna da bude od velike koristi.

TUI – Terminal User Interface (poznat i kaoText-based User Interface)

Ovaj termin spada u one neobičnije u Linux-u. U pitanju je zapravo deo GUI-a a ujedno i deo CLI-a. Hajde da malo bliže pojasnimo:

Već smo pomenuli da su rani računari koristili CLI. Pre zvanične pojave GUI-a, tekstualni interfejs je nudio vrlo ograničenu mogućnost grafičke interakcije u terminalu. Ipak, korisnik je mogao da koristi miša i tastaturu za interakciju sa aplikacijom.

TUI

TUI je skraćenica od text-based user interface ili terminal user interface. Text-base kored jer uglavnom korisnik radi sa gomilom teksta na monitoru, a terminal user interface, jer se koristi isključivo u terminalu.

TUI aplikacije se ne koriste tako često, ali su ipak u upotrebi. Dobar primer takvih programa su pretraživači (pregledači ili browser-i). Čak i igrice koje možete igrati u terminalu spadaju u ovu kategoriju.

TUI aplikacije nisu tako user-friendly kao GUI aplikacije i potrebno je neko vreme da se nauči rad sa njima. Ipak, nešto su lakše od alata koji se korsite u komandnoj liniji.

Na kraju, da napomenemo da se TUI aplikacije često stavljaju u istu kategoriju sa CLI aplikacijama, jer se obe koriste iz terminala.

Nadamo se da smo u ovom tekstu bar malo uspeli da vam približimo šta znače termini GUI, CLI i TUI.

Koju vrstu aplikacija vi najčešće ili najradije korsitite u Linux-u?

Slični postovi:

Izašao je Linux Kernel 5.14
CentOS alternativne Linux distribucije
Koje su novine u Linux kernelu

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.