linux prečice u terminalu

10 korisnih prečica u Linux terminalu

5 октобра, 2020

Linux je veoma fleksibilan, pa je potpuno uobičajeno da postoji više različitih načina da uradite jednu istu stvar. Ono što čini sastavni deo svakodnevnog rada u Linux-u jesu upravo njegov terminal i komandna linija. Terminal zna da bude i onaj teži deo posla, jer vrlo često ponavljate neke komande, pa njihovo ponovno kucanje nekada predstavlja prilično dosadan zadatak.

Iz tog razloga smo vam u ovom tesktu pripremili 10 korisnih prečica koje možete korisititi za rad u Linux terminalu.

Pre nego što nastavimo, samo da ukratko objasnimo da su prečice u ovom slučaju tasteri ili kombinacije tastera koje omogućavaju brz pristup određenom tasku ili komandi. U suštini svako na ovaj ili onaj način koristi prečice, s tim da u Linux-u one zaista mogu i doslovno da skrate vreme.

Napomena: Mi smo korisiti Bash shell, pa imajte u vidu da kod drugih shell-ova mogu da postoje određene razlike u odnosu na naše primere.

  1. Tab

Sigurno jedna od najkorišćenijih prečica u operativnim sistemima uopšte. Ova prečica sama dovršava komande, nazive fajlova  i direktorijuma. Dovoljno je da počnete da kucate naziv neke komade, fajla ili direktorijuma i zatim pritisnete Tab taster. Sistem će na kraju sam dovršiti string ili će izlistati sve dostupne opcije.

  1. Ctrl + C

Ova prečica zaustavlja većinu programa tako što im šalje SIGINT signal. Većina programa ispravno interpretira ovaj signal i uredno se zatvara. Ukoliko kojim slučajem u nekom programu nije definisano na koji način će postupiti kada primi SIGINT signal, procesi na nižem nivou se sami prekidaju, pa neće doći do nekog problema prilikom zaustavljanja programa. Zato je ova prečica veoma bezbedna za rad.

  1. Ctrl + R/O/G

Veoma korisna kod pretraživanja istorije komandi. Komande se mogu ponovo pozvati, pregledati i po želji ponovo pokrenuti. Ovo je veoma korisno kada su u pitanju duge i vezane komande.

– Ctrl + R: Poziva poslednju komandu koja odgovara karakteru koji ste uneli. Ponovo pritisnuta omogućava da se krećete kroz komande koje odgovaraju tom karakteru (ako ih ima više).

– Ctrl + O: Šalje komandu nazad ka terminalu. Odabirom tastera Enter izvršava komandu iz pretrage.

– Ctrl + G: napušta istoriju pretrage bez pokretanja komande.

  1. Ctrl + L

Praktično radi isto što i clear komanda: Čisti vaš terminal (briše ekran terminala).

  1. Ctrl + D

Ova prečica će vas izlogovati sa terminala i zatvoriti ga, ili će vas vratiti na originalnog user-a ukoliko je unesete nakon su ili sudo komande. Ona šalje na Bash EOF (End-of-fine) marker. Bash se nakon toga zatvara. Prečica radi veoma slično kao exit komanda.

  1. Ctrl + Alt + D

Sklanja (minimizuje) sve terminale / prozore da bi se prikazao vaš desktop. Ako ponovo pritisnete ovu kombinaciju, vratiće nazad sve prozore po istom redosledu.

  1. Ctrl + U

Briše sve od trenutne pozicije kursora do početka linije. Veoma je korisna kada pogrešite u kucanju komande ili uočite sintaksnu grešku pa želite da sve otkucate ponovo.

  1. Ctrl + Z

Veoma korisna prečica kada je potrebno da vratite terminal dok radite na nečemu drugom. Šalje SIGTSTP signal pozadinskim procesima. Na primer, ako radite nešto u tekst editoru i želite da na kratko prekinete da biste pronašli neki podatak van editora. Možete korisiti Ctrl + Z da pošaljete editor u pozadinu, potražite željeni podatak, a zatim pokrenete fg da biste se vratili u vaš editor.

  1. Ctrl + A

Pomera kursor na početak linije. Veoma korisna prečica kada treba nešto da ubacite na početak dugačke vezane komande. Može se korititi kao brža verzija tastera strelice.

  1. Ctrl + E

Ova prečica radi suprotno od Ctrl + A. Pomera kursor na kraj linije. Najkorisnija je u kombinaciji sa Ctrl + A kada je recimo potrebno da pomerate brzo kursor sa jedne na drugu stranu, dok kucate dugačke ili vezane komande.

Da li i vi često koristite prečice u terminalu? Koje su vaše omiljene prečice? Podelite sa čitaocima svoje predloge i sugestije. Verujemo da će nekima korisititi da nauče nešto novo.

 

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *