izlaz iz linux terminala

Kako sačuvati izlaz iz Linux terminala u tekstualni fajl

30 новембра, 2020

Dok radite u Linux-u izlaz iz terminala se pokazuje direktno u prozoru terminala. To je sasvim u redu za većinu dnevnih aktivnosti u terminalu. Međutim, postoje situacije u kojima je potrebno da sačuvate izlaz komande u tekstualni fajl da biste kasnije mogli da koristite te podatke (npr. za analizu nekog problema). Srećom, postoji način da ovo izvedete, a mi ćemo danas pokazati dva načina:

Prvi način: Sačuvajte izlaz komande iz terminala u fajl

Na ovaj način, ceo rezultat svake komande će biti upisan u tekstualni fajl, bez prikazivanja na ekranu. Dakle, čuvamo izlazne rezultate direktno u fajl. Da biste ovo izveli potrebno je da koristite operatore > i >>.

Operator > čuva izlaz u željeni fajl. Ukoliko u tom fajlu već postoji neki rezultat izlaza on će ga pregaziti novim rezultatom.

Operator >> će sačuvati izlaz u željeni fajl, a ukoliko taj fajl već sadrži neki rezultat, on ga neće izbrisati nego će novi rezultat dodati na kraj tog fajla.

Uzmimo recimo primer komande ls koja prikazuje listu fajlova i foldera u određenom direktorijumu. Sada želimo da izlaz ove komande upišemo u tekstualni fajl. Komandu naravno treba da napišemo korišćenjem nekog od dva pomenuta operatora i sa željenom putanjom do fajla:

ls > fajl.txt

Sada ostaje da proverimo kako je komanda odradila zadatak. Za ovo možete koristiti bilo koji tekst editor. Takođe, može biti urađeno direktno u terminalu korišćenjem komande cat.

nvm@host:~$ ls > fajl.txt

nvm@host:~$ cat fajl.txt

slika 1.jpg

slika 2.jpg

fajl.txt

nvm@host:~$

Rezultat je očigledno dobar.

U drugom primeru želimo da sačuvamo verziju kernela u istom fajlu. Da bismo pronašli verziju kernela koristićemo uname i opciju –a, a zatim odrediti fajl u kojem želimo da sačuvamo izlaz.

uname –a >> fajl.txt

Ponovo ćemo proveriti rezultat:

cat fajl.txt

nvm@host:~$ uname -a >> fajl.txt

nvm@host:~$ cat fajl.txt

fajl.txt

Linux host.nvm.com 4.8.0-37-generic #39-Ubuntu SMP Fri Nov 29 23:40:39 UTC+1 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

nvm@host:~$

Rezultat je dobar, jer smo sačuvali oba izlaza.

Drugi način: Sačuvajte izlaz u fajl i prikažite ga na ekranu

Nije uvek dovoljno koristiti samo operatore > i >>. nekada je jednostavno potrebno istovremeno sačuvati izlaz u fajl i prikazati ga na monitoru. Za ovo ćemo koristiti tee koja prikazuje izvršene komande na monitoru i istovremeno ih čuva u fajl:

ls | tee fajl.txt

Ova opcija je slična operatoru > koji kod upisa u fajl pregazi stare izlaze novim. Zato, ukoliko želite da već postojećem izlazu samo dodate novi, potrebno je koristiti –a

ls | tee -a fajl.txt

Postoji nekoliko operatora i komandi koje mogu da izvrše ovakve zadatke, a njihovo korišćenje zavisi od konkretnog scenarija u kojem se primenjuju. Za većinu korisnika ova dva načina će biti sasvim dovoljna da sačuvaju izlaz iz Linux terminala u tekstualni fajl.

 

Tags:

Slični postovi:

Uvod u Git
Popularne Linux distribucije u 2020.
Edge za Linux – prvi utisci

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.