Primeri brendova i kompanija koje koriste new gTLD domene

9 августа, 2016
Ivan Minić

New gTLD domeni tema su o kojoj se zaista mnogo priča. Pre nekoliko dana, .web domenski prostor je dostigao cenu od čak 135 miliona dolara na aukciji (i završio kod VeriSign-a, najverovatnije). Ipak… mnogo bure se diglo, ali nema baš previše domena u upotrebi, a da su dostigli mainstream popularnost. Ipak, ima i zanimljivih dobrih primera.

Ukoliko odete u Barselonu, primetićete da iako je (i dalje) deo Španije, jedine zastave koje možete videti su Katalonske (naranžasto crvena, tanke horizontalne pruge). Katalonija je autonomna pokrajina u Španiji, a po ccTLD pravilima, pokrajine nemaju pravo na top level domene. Ali to ne znači da pokrajina ne može da kupi sponzorisani TLD (preteča new gTLD) i time reši taj problem. Zvanični sajt grada Barselone je Barcelona.cat.

Ajfelov toranj se od nedavno nalazi na novoj online lokaciji – toureiffel.paris (prethodno tour-eiffel.com). Google je svoj domen registar postavio na registry.google. Krovna kompanija koja je vlasnik Google-a, Alphabet iskoristila je prigodan domen za kompanijski abc.xyz. Pre nekoliko godina gradonačelnik Njujorka predstavio je online platformu za povezivanje tech zajednice digital.nyc. Cafe Savoy je institucija Beča već više od veka, pa osim savoy.at koristi i savoy.wien.

Kina je, naravno, priča za sebe, i tamo new gTLD-ovi žive potpuno odvojen život. Mnogo je servisa prešlo na nove domene, a samo jedan mali od hiljada primera je poznati pop pevač Jay Chou koji je prešao na 周杰伦.中文网 sa domena jaycn.com.

CERN je nakon više od 25 godina na cern.ch domenu prešao na svoj domenski prostor, a objašnjenje je da .ch domen nikada nije predstavljao globalnu prirodu organizacije na pravi način.

Formula 1 je svoju zvaničnu prodavnicu prebacila na domen f1.store. Iz iste industrije imamo i drugi primer, Suzuki je svoj kompletni sportski segment prosledio na team.suzuki. IKEA je pokrenula magazin sa informacijama na domenu ikea.today.

Čak je i Apple, koji je obično imun na ovakve stvari, kada je predstavio aplikaciju News, iskoristio apple.news za domen.

Sigurnost kao argument?

Značajan broj kompanija koristi i internet bezbednost kao argument u ovoj tranziciji na new gTLD. Tako je recimo Barclays, najveća britanska banka, prošle godine prešao na .barclays za sve svoje operacije. Potkrepimo to i statistikom, doduše iz druge oblasti. Više od 2.5 miliona bookinga godišnje na sajtovima hotela dolazi sa raznih sajtova koji se lažno predstavljaju sa ciljem uzimanja provizije hotelima za tu uslugu. Lanac hotela Marriott počeo je sa tranzicijom svih svojih hotela na sopstveni domen .marriott.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.