Popularni Node.js framework-ovi

24 октобра, 2021

Javascript je danas jedan od najzastupljenijih programskih jezika, a pojavom Node.js je dodatno popularizovan, pogotovo kod backend developera. Od kada se pojavio (2009. godine) Node.js je postao popularna tehnologija za razvoj server-side Javascript aplikacija.

Porast razvoja interaktivnih web aplikacija koji je potom usledio imao je za rezultat ubrzani razvoj i primenu novih Javascript framework-ova.

Tokom godina mnogi iskusni Javascrip developeri su razvili neke veoma zanimljive framework-ove zasnovane na Node.js-u. Među njima se svakako izdvajaju Express.js, Koa.js i Socket.io. Svaki od pomenutih framework-ova ima svoje specifične funkcionalnosti i omogućava lakši razvoj aplikacija.

Express.js

express js

Ekspress.js ili jednostavnije Express se svrstava u sam vrh liste popularnih Node.js framework-ova. Kompanije kao Twitter, Uber, Accenture i drugi tehnološki giganti poput IBM-a koriste aplikacije urađene sa Express-om.

Ovaj framework nudi neke moćne funkcionalnosti koje nude novo iskustvo u razvoju backend aplikacija:

Funkcionalnosti:

 • Ubrzava razvoj pomoću ugrađenih Node.js funkcija,
 • Visoke performanse – sposobnost izvršavanja više operacija pomoću asinhronog programiranja,
 • HTTP helper,
 • Bolja komunikacija između klijenta i servera dodavanjem HTTP header-a u URL,
 • MVC arhitektura.

Kada koristiti Express.js

Pomoću Express.js možete brže razvijati aplikacije s obzirom da ima već spremnu podlogu za API aplikacije. Možete ga korisiti za korporativne aplikacije ili aplikacije bazirane na browser-u zahvaljujući njegovim mnogobrojnim funkcionalnostima vezanim za bezbednost.

Pogodan je za razvoj gotovo svake vrste desktop i mobilne aplikacije, bilo da se radi o manjoj ili većoj aplikaciji. S obzirom da ima veliku zajednicu developera i entuzijasta, zgodan je i za početnike zainteresovane za razvoj aplikacija pomoću Express.js.

Koa.js

koa js

Jedan od najzastupljenijih Node.js framework-ova, Koa je nezamenjliv kada je u pitanju kreiranje različitih web servisa (API). Razvoj API-a pomoću Koa-e postaje lak zadatak, jer se ona efikasno nosi sa HTTP middleware-om.

Sa druge strane, Koa je slična Express-u. Možete i dalje imati sve benefite koje nosi Express sa više slobode i manje kompleksnosti kada je u pitanju pisanje koda.

Funkcionalnosti:

 • Lako se kastomizuje,
 • Dobro upravlja greškama,
 • Ima kaskadni middleware,
 • Omogućava lakše održavanje koda,
 • Nudi više opcija za kastomizaciju.

Kada koristiti Koa-u

Kada su prioritet performanse, onda je Koa pravo rešenje. Posebno kada se radi o velikim projektima. Ovaj framework može da posluži za kreiranje aplikacija u kojima učestvuje mnogo timova. U određenim uslovima se pokazalo da je Koa brži framework od Express-a.

Možda nije baš pogodna za početnike, jer je zajednica okupljena oko Koa-e još uvek u razvoju pa je sa te strane možda manje popularna ukoliko tek ulazite u svet razvoja web aplikacija.

Socket.io

socket

Socket.io se najčešće koristi za razvoj real-time aplikacija. Sa ovim framework-om možete razvijati aplikacije koje zahtevaju WebSocket. Na primer chat aplikacije kao što su Whatsapp neprestano osvežavaju pozadinske procese radi update-a i provera poruka. Takođe nudi i real-time analitiku u nekoliko linija koda.

Više od hiljadu kompanija uključujući Bepro, Barogo i Patreon koriste Socket.io.

Funkcionalnost:

 • Podrška za multiplexing,
 • Pouzdanost,
 • Detekcija grešaka i auto-korekcija,
 • Slični API-ji za razvoj na klijentskoj i serverskoj strani.

Kada koristiti Socket.io

Socket.io je najbolji za razvoj real-time aplikacija, poput chat room aplikacija, aplikacija za video konferencije, multiplayer igara i slično, gde server mora da šalje podatke bez zahteva od strane klijenta. Na primer, aplikacije za video konferencije potput Zoom-a moraju da dvosmerno komuniciraju u realnom vremenu sa nekoliko učesnika.

Zaključak

Svaki od ovih framework-ova dolazi sa jedinstvenim setom funkcionalnosti i aktivnom zajednicom developera i entuzijasta koji naprestano rade na njihovom usavršavanju. Ono što je posebno važno, jeste da se oni prilagođavaju potrebama savremenog web development-a.

Koji je vaš omiljeni javascript framework? Pišite nam u komentarima.

Slični postovi:

Zašto Laravel važi za najbolji PHP framework
Šta nam donosi Laravel 9
Zaštita PHP aplikacija

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.