Popularni backend framework-ovi

Ukoliko ste već upoznati sa web development-om, onda znate da se web tehnologije generalno mogu podeliti u dve velike grupe: frontend i backend. Frontend se bavi onim što korisnik vidi i sa čim prvo ima interakciju (recimo stranica web sajta), dok se backend bavi serverskom stranom aplikacije – onim što korisnik ne vidi, ali što omogućava da aplikacija/sajt u potpunosti funkcionišu. Dakle, backend tehnologije se pre svega odnose na serversku stranu i postoje programski jezici koji su primarno namenjeni ovoj grupi.

Važno je odmah napomenuti da ova podela na frontend i backend programske jezike nije striktna i da u današnje vreme određeni programski jezici mogu biti korišćeni i kao frontend i kao backend jezici. Ipak, tema ovog teksta nisu programski jezici već popularni framework-ovi koji služe za razvoj web aplikacija na backend strani.

Backend developer bi trebalo da poznaje pre svega programske jezike koji su mu neophodni u svakodnevnom radu, ali je isto tako važno da poznaje i framework-ove koji mu mogu pomoći da svoj posao završi na mnogo brži i efikasniji način.

Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti popularne backend framework-ove.

Spring framework + Spring boot (za Java developere)

Java je uvek popularan programski jezik, naročito kada je u pitanju razvoj backend aplikacija. Bez sumnje Spring je jedan od najboljih Java framework-ova, a tu je i Spring Boot sa kojim je razvoj još lakši.

Baš kao što Spring olakšava Java razvoj, Spring Boot olakšava razvoj Java aplikacija koristeći Spring Framevork tako što uklanja sve muke vezane za upravljanje zavisnošću, konfigurisanje, itd.

Sa Spring Boot-om dobijate dosta korisnih funkcionalnosti, kao što su keširanje, upravljanje transakcijama, upravljanje konfigurisanjem, monitoring i slično.

Django (za Python developere)

Django je napopularniji Python framework koji se koristi u web development-u. S obzirom da je baziran na DRY (Don’t Repeat Yourself) principu, aplikacije razvijene pomoću ovog framework-a imaju optimizovaniji kod. Pored toga u pitanju je veoma bezbedan framework.

Kao i sam Python relativno je lak za učenje, pa je iz tog razloga i postao popularan među developerima. Takođe, dolazi sa dosta gotovih funkcionalnosti, kao na primer podrškom za REST API.

Express.js (za JavaScript developere)

JavaScript je bez sumnje jedan od najpopularnijih programskih jezika na svetu. Iako nije primarno namenjen razvoju na backend strani, pojavom Node.js-a postao je popularan i na backend-u. Iz tog razloga je za Node developere 2010. izašlo prvo izdanje Express.js-a.

U pitanju je laka verzija Node.js framework-a napravljena za razvoj visoko fleksibilnih aplikacija.

Imajući u vidu da je JavaScript najpopularniji programski jezik za razvoj web aplikacija i jedan od retkih koji omogućava full-stack development (od frontend-a, preko backend-a, pa sve do mobilnih aplikacija), Express.js može biti odličan izbor za svakog backend developera.

ASP.NET core (za .NET developere)

ASP.NET core je naslednik ASP.NET-a. U pitanju je framework otvorenog koda koji je prilagođen svim platformama i koristi se za kreiranje web aplikacija na .NET platformi.

Smatra se jednim od backend framework-ova sa najboljim performansama.

Praktično predstavlja miks između ASP.NET MVC-a i ASP.NET Web API-ja, što ga čini još moćnijim.

Laravel (za PHP developere)

PHP je jedan od najkorišćenijih programskih jezika kada je u pitanju backend development. Laravel je PHP framework zasnovan na MVC arhitekturi. U pitanju je framework koji je pogodan za početnike, kako zbog linije učenja tako i zbog svog intuitivnog interfejsa, velike biblioteke i odlične API podrške.

Laravel pojednostavljuje backend development, istovremeno kreirajući sigurne aplikacije. To je posebno bitno ukoliko radite na složenijim projektima.

Ruby on Rails (za Ruby developere)

Ruby on rails, ili bolje poznatiji kao Rails, jer još jedan backend framework zasnovan na MVC arhitekturi. U pitanju je takođe i framework koji je lakši za učenje i razumevanje.

Iako su njegove prednosti i mane ponekad predmet debata u developerskoj zajednici, on je ipak omiljeni izbor mnogih developera širom sveta.

Fiber framework (za Golang developere)

Fiber je web development framework za Golang programere. Izgrađen je na Fasthttp-u, najbržem HTTP engine-u za Go. Dizajniran je da olakša rad developerima i da ubrza razvoj i performanse.

U pitanju je legan ali izuzetno moćan framework. Lako se integriše sa third-party bibliotekama pomoću Martini-a i nudi više skalabilnosti.

Sličan je Express.js-u i ima odličnu podršku za rutiranje, posluživanje statičkih fajlova, razvoj REST API-a, template engine, i ujedno veoma malo opterećuje memoriju.

CakePHP (framework za PHP developere)

CakePHP je još jedan PHP framework koji je zasnovan na konceptima drugog popularnog backend framework-a – Ruby on rails.

Prati MVC arhitekturu i nudi nekoliko korisnih funkcija kao što su model-view-controler, front kontroler, aktivni zapis i mapiranje podataka.

Flask framework (za Python developere)

Flask je još jedan Python framework koji možete da koristite za backend development. Smatra se mikro-framework-om jer ne zahteva upotrebu specifičnih alata i biblioteka.

To je jednostavan, veoma fleksibilan i efikasan web framework. Budući da je lagan Flask je lako naučiti i razumeti. Takođe, imajući u vidu da je u pitanju Python framework, veoma je lak za rad.

Play framework (za Scala developere)

Napisan u Scala-i i Java-i, PLAY je jedan od moćnijih backend web framework-ova. Zasnovan je na MVC arhitekturi i nudi različite funkcije kao što su ponovno učitavanje koda, prikazivanje programskih grešaka, sa fokusom na unapređenje efikasnosti razvoja aplikacija.

Slični postovi:

Sve o Laravel keširanju
Popularni alati za PHP development
Šta nam donosi Laravel 9

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *