produktivnost developera

Popularni alati za poboljšanje produktivnosti developera

Developeri neprestano traže načine kako da optimizuju svoje radne procese i ispoštuju zadate (obično kratke) rokove. Naravno, rešenje uvek leži u odabiru pravih alata za optimizaciju.

Softverska industrija se konstantno razvija, nudeći veliki broj alatki za povećanje produktivnosti developera, dizajniranih specifično da unaprede produktivnost.

Bilo da ste iskusni developer koji želi da optimizuje svoj postojeći set alata ili početnik koji tek ulazi u svet razvoja aplikacija, verujemo da će vam naš izbor alata u ovom tekstu pružiti dovoljno informacija da odaberete najbolji alat za sebe.

Timeular

tileular

Timeular je najjednostavniji i najprecizniji softver za praćenje vremena za timove i pojedince. Kombinuje pametne metode praćenja vremena sa automatskim funkcijama praćenja vremena kako bi osigurao najpreciznije podatke.

Timeular funkcioniše kao savršen alat za produktivnost za developere koji žele da optimizuju upravljanje vremenom i poboljšaju fokus na svoje svakodnevne zadatke. Već ga koristi preko 50.000 timova širom sveta.

Ovaj alat je poznat po svom fizičkom Trackeru koji se povezuje sa aplikacijom putem Bluetooth-a. Kako biste ga jednostavno prilagodili, možete koristiti šarene nalepnice i olovke, dok osmougaona kocka služi kao fizički podsetnik koji stoji na vašem stolu.

Korisnici Timeular-a mogu izabrati da koriste fizički Tracker ili digitalnu alternativu Quicktrack koja im omogućava da počnu praćenje vremena pomoću prečica na tastaturi.

Aplikacija pruža jedinstven pristup praćenju i analiziranju vremena, omogućavajući korisnicima da dobiju vredne uvide u svoje obrasce rada. Dok pratite vreme u Timeular-u, možete lako identifikovati zadatke koji troše puno vremena i donose malo vrednosti.

Timeular nudi besplatno probno korišćenje od 30 dana. Plaćeni planovi počinju od 6.30€ mesečno, kada se plaćaju godišnje, ili 8€ mesečno za mesečno plaćanje.

Zašto je Timeular jedna od najboljih aplikacija za developere?

 • Precizno praćenje vremena pomaže vam da razumete koliko vremena se dodeljuje određenim radnim zadacima, pružajući uvide gde se vaše vreme efikasno ili neefikasno koristi.
 • U pitanju je jedna od retkih aplikacija za praćenje vremena koja omogućava praćenje odobrenih odsustava. Tim može pratiti bilo koji tip odsustva i prilagoditi izveštaje o radnom rasporedu prema tome.
 • Praćenjem svog vremena, prikupljate vredne podatke o svojim radnim navikama i obrascima. Ovi podaci mogu biti analizirani kako bi se identifikovali segmenti za unapređenje, optimizovali radni tokovi i donosile odluke zasnovane na podacima o alokaciji resursa, prioritetima radnog opterećenja i upravljanju.
 • Nudi vizualne prikaze alokacije vremena za vas i vaš tim. Ove vizualizacije pružaju jasan pregled kako se vaše vreme raspoređuje među različitim zadacima ili projektima i pomažu u identifikaciji uskih grla ili mesta gde se mogu napraviti prilagođavanja kako bi se optimizovalo upravljanje radnim opterećenjem.
 • Integracije sa popularnim alatima za upravljanje projektima kao što su Jira i Asana omogućavaju sinhronizaciju podataka o praćenju vremena sa drugim sistemima. Ove integracije poboljšavaju ukupan proces upravljanja radnim opterećenjem tako što olakšavaju protok podataka i pružaju celovit pregled vašeg rada na različitim platformama.
 • Mogućnosti za saradnju omogućavaju članovima tima da prate svoje vreme, dele uvide i koordiniraju aktivnosti. Ovo promoviše transparentnost, olakšava efikasnu distribuciju radnih zadataka i podstiče saradnju unutar timova.

ClickUp

clickup

ClickUp je online alat za upravljanje projektima koji pruža funkcije prilagođene potrebama developera. Sa širokim spektrom funkcionalnosti prilagođenih efikasnom upravljanju zadacima, ClickUp omogućava developerima da optimizuju svoje radne procese i povećaju produktivnost.

Ovaj softver podržava prilagodljive prikaze zadataka i zavisnosti između zadataka, omogućavajući developerima da organizuju i prioritetizuju svoj rad.

ClickUp podržava nekoliko metodologija upravljanja projektima, kao što su Scrum i Kanban, sa funkcijama poput Sprint tabli, Burndown grafikona i Agile dashboard-a. To ga čini idealnim za developere koji primenjuju Agile prakse sa fleksibilnim pristupom upravljanju projektima.

Da bi olakšao stvari, ovaj alat se integriše sa brojnim popularnim third-party alatima – oko hiljadu njih, kao što su GitHub, GitLab, Jira ili Slack.

Aplikacija podržava funkcije automatizacije, omogućavajući developerima da kreiraju prilagođene procese kako bi uštedeli vreme na ponavljajućim zadacima koji obično oduzimaju puno vremena. Međutim, važno je napomenuti da, iako ClickUp nudi mnoge funkcije, on može biti pogodniji za kompleksne projekte i veće timove za razvoj, a potencijalno prezahtevan za manje projekte.

Ovaj softver ima potpuno besplatan plan koji može trajno da se koristi, ali je ograničen na 100 MB prostora. Plaćeni planovi počinju od 5$ po korisniku mesečno (Neograničeno), dok Business plan košta 12$ po korisniku mesečno. Za Enterprise rešenja, treba kontaktirati tim ClickUp-a.

VS Code

vscode

Visual Studio Code, poznatiji i kao VS Code, je jedan od najboljih i najpoznatijih  alata za pisanje koda, ali ujedno i jedan od najpoznatijih alata za povećanje produktivnosti developera. Razvijen od strane Microsofta, VS Code svoju popularnost duguje pre svega svojim mnogobrojnim funkcionalnostima i besprekornom integracijom sa različitim programskim jezicima i razvojnim alatima.

Ovaj alat uključuje funkcionalnosti kao što su:

 • označavanje sintakse
 • inteligentno kompletiranje koda
 • refaktoring koda
 • ugrađena integracija sa Git-om
 • podržava širok spektar programskih jezika, čineći ga pogodnim za različite razvojne projekte.

VS Code ima ugrađeni terminal koji omogućava developerima da izvršavaju komande, pokreću skripte i obavljaju debagovanje direktno unutar editora. Ovo eliminiše potrebu za prebacivanjem između više aplikacija, a uz to dolazi i veliki broj mogućnosti za prilagođavanje.

Developeri mogu prilagoditi izgled, ponašanje i funkcionalnost editora pomoću bogate biblioteke ekstenzija koje je stvorila zajednica.

VS Code nudi inteligentne sugestije za kodiranje, automatsko završavanje koda i dokumentaciju za podržane programske jezike, što značajno ubrzava razvoj i smanjuje greške.

Još jedna prednost ovog alata je to što je izuzetno fleksibilan i dostupan za sve operativne sisteme. Takođe, u pitanju je open-source alat, što je samo plus jer zajednica okupljena oko njega obezbeđuje kontinuirano unapređenje i česte nadogradnje.

Važno je napomenuti da VS Code može da troši više resursa prilikom rada na projektima sa velikim bazama koda i sa više ekstenzija.

Desktop verzije VS Code-a su potpuno besplatne, a možete odlučiti i da kupite profesionalnu pretplatu. Planovi počinju od 45$ po korisniku mesečno.

GitHub Copilot

github copilot

GitHub Copilot je AI alat za automatsko kompletiranje koda, dizajniran za programere kako bi povećali produktivnost. Razvijen od strane GitHub-a u saradnji sa OpenAI, GitHub Copilot koristi snagu mašinskog učenja da pomogne developerima da brže i efikasnije pišu kod.

On služi kao inteligentni saradnik za kodiranje, predlaže code snippet-e i kompletira linije koda u realnom vremenu. Alat je sposoban da analizira obrasce koda, dokumentaciju i javno dostupne repozitorijume koda. Takođe, predlaže relevantne code snippet-e, definicije funkcija i čak kompletne linije koda, pomažući ubrzanju procesa kodiranja.

Copilot podržava širok spektar programskih jezika i okvira za razvoj, prilagođavajući se preferiranom jeziku developera. Integriše se sa glavnim editorima koda (uključujući VS Code), a s obzirom da ga koriste developeri širom sveta, neprestano uči iz njihovih obrazaca kodiranja i povratnih informacija zajednice, uostalom kao i drugi AI alati.

GitHub Copilot zavisi od internet veze jer je ona neophodna za njegov optimalan rad. Takođe je važno napomenuti da, iako je u pitanju AI alat, on i dalje zahteva da developer radi ručnu proveru.

Plan za pojedince košta 10$ mesečno, a plan Copilot for Business košta 19$ po korisniku, mesečno.

Jam

jam

Jam je jedan od najboljih alata za povećanje produktivnosti developera jer je usmeren na pojednostavljenje procesa debagovanja. Aplikacija ima veliki broj moćnih funkcija i alata koje pomažu u efikasnom identifikovanju i rešavanju problema u softverskim aplikacijama.

Jam pruža mogućnosti za debagovanje u realnom vremenu, omogućavajući developerima da prate i analiziraju izvršavanje svog koda u realnom vremenu, što pomaže u brzom rešavanju grešaka. Ova funkcija omogućava developerima da precizno lociraju greške, prate promenljive i efikasnije identifikuju osnovne uzroke problema.

Pomoću ovog alata moguće je uhvatiti screenshot ili video (nazvan „jam“) greške i deliti ga sa drugim developerima. Jam automatski beleži korisne informacije, kao što su:

 • mrežni zahtevi
 • informacije o browseru
 • detalji uređaja
 • komentari
 • konzolni logovi

Ovaj alat se integriše sa nekim od najpopularnijih razvojnih softvera kao što su ClickUp, Jira i GitHub.

Takođe je moguće deliti veze do izveštaja o greškama ili ih direktno poslati na alat za praćenje problema. Moguća je situacija da neki screenshot-ovi možda neće obuhvatiti sve detalje potrebne za identifikaciju problema.

Jam nudi besplatan plan za pojedince (koji ne uključuje radni prostor za tim ili neke druge specifične funkcije), plan za timove koji košta 10$ po korisniku mesečno, i plan za preduzeća koji se prilagođava poslovnim potrebama.

GitLab

gitlab

GitLab je platforma specijalno dizajnirana za developere, pružajući im veliki broj alata i funkcionalnosti. To je open-source repozitorijum koda i platforma za saradnju na razvoju softvera za velike DevOps i DevSecOps projekte. Od upravljanja verzijama do praćenja problema i neprekidne integracije i isporuke, GitLab nudi ujedinjeno okruženje koje olakšava saradnju i povećava produktivnost razvojnih timova.

GitLab besprekorno integriše celokupan DevOps radni tok u jedinstvenu platformu. Od planiranja i razvoja do testiranja i isporuke, developeri mogu upravljati celim životnim ciklusom razvoja softvera unutar GitLab-a.

Ovaj softver nudi ugrađene mogućnosti za neprekidnu integraciju i isporuku (CI/CD) i snažan sistem za praćenje problema koji omogućava developerima da prate i upravljaju problemima u projektu, dodeljuju zadatke i prate napredak. Pored toga, GitLab pruža funkcije upravljanja projektima kao što su ciljevi projekta, table i Kanban table.

Međutim, treba uzeti u obzir da ovaj alat zahteva malo više vremena da ga naučite, zbog obimnog skupa funkcionalnosti. Ipak, on ostaje jedno od najboljih rešenja za razvoj i isporuku u industriji.

Takođe, kombinuje osnove planiranja, pakovanja i isporuke sa DevOps funkcijama kao što su nadzor i konfiguracija.

Postoji besplatan plan koji uključuje sve osnovne funkcije za pojedinačne korisnike. Premium plan počinje od 29$ po korisniku mesečno, dok je Ultimate plan namenjen organizacijama i košta 99$ po korisniku mesečno.

Testsigma

Testsigma

Testsigma je aplikacija koja predstavlja sveobuhvatnu platformu za automatizaciju testiranja, koja je pre svega usmerena na jednostavnost i efikasnost.

Ovaj alat omogućava programerima i QA timovima da izgrade sveobuhvatne stekove za testiranje bez potrebe za pisanjem koda, koristeći pristup bez skripti za automatizaciju testiranja.

Platforma koristi obradu prirodnog jezika i intuitivne interfejse, čime je dostupna kako tehničkim, tako i netehničkim korisnicima.

Testsigma je jedan od najboljih alata za produktivnost developera jer podržava testiranje na različitim browser-ima i platformama, štedeći vreme i trud eliminisanjem potrebe za ručnim testiranjem na različitim okruženjima. Jedna od najinteresantnijih funkcionalnosti je paralelno izvršavanje testova, što omogućava developerima da pokreću testove istovremeno. Ovo značajno smanjuje vreme izvršavanja testova i ubrzava čitav proces testiranja, poboljšavajući produktivnost i efikasnost.

Testsigma takođe koristi AI algoritme za automatsko otkrivanje i rešavanje grešaka u testovima koje su izazvane promenama u testiranoj aplikaciji.

Pored toga, lako se integriše sa drugim alatima za neprekidnu integraciju i isporuku kao što su Jenkins, JIRA i Gitlab, ali ima određena ograničenja u prilagođavanju.

Postoji besplatan plan koji uključuje pet aplikacija ili projekata. Pro plan, sa neograničenim automatizovanim testiranjem i aplikacijama, košta 349$ mesečno, a takođe postoji mogućnost zahteva za prilagođeni Enterprise plan.

SaltStack

SaltStack

SaltStack je platforma za upravljanje konfiguracijom i automatizaciju bazirana na Pythonu, koja se pre svega fokusira na skalabilnost i efikasnost. U pitanju je moćan i fleksibilan alat, čak i za infrastrukture velikih razmera, pružajući snažne mogućnosti za udaljeno izvršavanje. Ova funkcionalnost je posebno korisna za obavljanje grupnih operacija, što developerima štedi značajno vreme.

SaltStack se besprekorno integriše sa cloud i kontejnerskim tehnologijama i omogućava developerima upravljanje različitim okruženjima sa jedne platforme. Automatizacija vođena događajima omogućava developerima da reaguju na promene i trigger-e u stvarnom vremenu, poboljšavajući odziv i efikasnost sistema.

Podešavanje SaltStack-a po prvi put može biti izazovno i može zahtevati dodatno konfigurisanje i prilagođavanje infrastrukture, posebno za kompleksna okruženja.

SaltStack nudi besplatnu open-source verziju, dok Enterprise verzija košta 150$ po mašini godišnje.

F.lux

F.lux

Zdravlje programera je takođe izuzetno važno za produktivnost, a f.lux je aplikacija koja može pomoći u tom smislu. Ova inovativna aplikacija pruža rešenje za smanjenje naprezanja očiju i poboljšanje kvaliteta sna tokom dugog korišćenja računara. Radi tako što se fokusira na podešavanja temperature boje, stvarajući udobnije i vizualno prijatno okruženje za developere koji provode dugo vreme ispred svojih monitora.

Korisnici takođe mogu prilagoditi temperature boje prema svojim preferencama i okolini, prilagoditi brzinu tranzicije, postaviti određene nivoe osvetljenja i napraviti personalizovane rasporede koji odgovaraju njihovim dnevnim rutinama.

f.lux može automatski otkriti geografsku lokaciju korisnika i prilagoditi temperaturu boje na osnovu lokalnog vremena izlaska i zalaska sunca. Ponekad, prilagođavanja temperature boje koja se vrše putem f.lux-a mogu blago uticati na tačnost boja, što može biti važno za developere koji rade na zadacima koji zahtevaju precizno prikazivanje boja.

Još jedna napomena je da je f.lux razvijen za Mac računare, dok drugi sistemi mogu zahtevati složenije podešavanje. Ipak, f.lux je potpuno besplatan na bilo kojem sistemu.

Mermaid JS

Mermaid JS

Mermaid JS je korisna aplikacija koja pruža vrhunsko rešenje za kreiranje dijagrama i tokova rada pomoću jednostavne sintakse zasnovane na tekstu. Kao što ime sugeriše, ovo je alat zasnovan na JavaScript-u i integriše se sa najpopularnijim uređivačima koda. Mermaid JS omogućava developerima da vizualizuju kompleksne koncepte i tokove rada, što ga čini vrednim alatom za dokumentaciju i komunikaciju.

Koristi tekstualnu sintaksu inspirisanu Markdown-om, što olakšava developerima kreiranje dijagrama i tokova rada bez potrebe za kompleksnim grafičkim uređivačima.

Jednostavnost sintakse omogućava brzo i efikasno kreiranje dijagrama. Podržava različite vrste dijagrama, uključujući tokove rada, dijagrame sekvenci i Gant dijagrame.

Aplikacija pruža opcije za prilagođavanje izgleda dijagrama, što omogućava developerima da usklade vizuelni stil sa svojim projektom ili brendom. Međutim, Mermaid JS nema mogućnost za editovanje u realnom vremenu, što ga čini manje pogodnim za projekte koji su zasnovani na saradnji u realnom vremenu između developera. Sa druge strane velika prednost ovog alata je što je on potpuno besplatan.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *