xampp alternative

Najbolje alternative za XAMPP

24 фебруара, 2022

XAMPP je odličan alat kada je potrebno da hostujete svoj web sajt na lokalnom računaru (localhost). Detaljnije o instalaciji XAMPP-a možete pronaći u tekstu Kako da migrirate WordPress veb-sajt sa lokalnog računara (localhost) na produkcioni server (live server) – 1.deo. Činjenica je da je u pitanju jedan od najboljih alata iz ove kategorije, ali možda želite da razmotrite i neke njegove alternative. Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti po nama najbolje alternative za XAMPP:

WampServer

WampServer kao i XAMPP omogućava da kreirate Apache lokalni PHP server za web development. Ima podršku za phpMyAdmin pa možete lako raditi sa SQL bazama koristeći grafičko okruženje phpMyAdmin aplikacije.

wampserver

Iako je besplatan, on se koristi samo u WAMP okruženju (Windows, Apache, MySQL i PHP). Dakle, nije u pitanju cross-platform rešenje, jer sadi samo sa Windows-om. Iako WampServer nudi nešto manje mogućnosti u poređenju sa XAMPP-om, koristi nešto manje resursa od XAMPP-a. Pored toga, po nama je i više user-friendly.

Ako tražite server management tool koji manje opterećuje resurse, onda preporučujemo da probate WampServer. Ipak, ako vam je potrebno da koristite SSL, onda ovaj alat nije dobro rešenje jer ne podržava SSL.

MAMP

Iako je naziv ovog alata zapravo akronim od Mac, Apache, MySQL i PHP, on podjednako dobro radi i na Mac-u i na Windows-u. Pored toga ima podršku i za Nginx. Podržava ne samo PHP već i Python, PHP, Perl i Ruby.

mamp

Osnovni MAMP plan vam dozvoljava da istovremeno hostujete jedan sajt lokalno i to sa ograničenim funkcionalnostima. Pored toga, besplatna opcija ne podržava SSL.

U Pro verziji dobijate neograničen broj lokalnih sajtova. Dodatno, dobijate i pristup cloud support-u, koji vam dozvoljavate da realizujete svoj projekat udaljeno, sačuvate vaš progres na tom projektu i tako imate udaljeni pristup sa svakog računara.

Laragon

Laragon je dobra alternativa XAMPP-u. Kao i MAMP, podržava Apache i Nginx. Takođe, pruža podršku za različite programske jezike.

laragon

Jedna od jedinstvenih prednosti Laragon-a je njegova asinhrona funkcija orkestracije usluga, što ga čini super brzim. Pored toga, podržava promene verzija i različite tipove baza podataka, uključujući MySQL i NoSQL-ove kao što je MongoDB.

EasyPHP

Kada koristite EasyPHP ne morate da konfigurišete vaše razvojne alate ispočetka. On koristi WAMP stack da konfiguriše lokalno razvojno okruženje za vas.

easy php

EasyPHP nudi u beta verziji Webserver opciju koja pretvara vaš PC u live hosting server. Na taj način vaš web sajt postaje vidljiv sa bilo koje lokacije na Internetu. Ovo je veoma zanimljiva opcija, kada treba privremeno da podelite rezultate svog rada sa klijentom ili kolegama.

Trenutno EasyPHP podržava samo MySQL, ali bi uskoro mogao da podrži i PostgreSQL i MongoDB. Takođe, za sada podržava samo Windows OS.

Winginx

Wingix pokreće lokalni server pomoću Nginx-a, koji se pokazao kao nešto brža opcija od Apache-a. Podržava lokalni hosting programa razvijenih pomoću PHP-a i Node.js-a.

winginx

 

Pomoću WinGinx-a možete upravljati sa više projekata odjednom. Pored toga nudi i besplatnu online prodavnicu odakle možete preuzeti template-ove za veb sajtove. Takođe, omogućava vam da pratite logove na serveru i brzo debagujete svoju aplikaciju.

Ima local mail delivery protokol. Zato je dobar izbor ukoliko želite recimo da podesite SMTP za vašu aplikaciju i testirate je na lokalnom serveru.

Apache HTTP Server

U pitanju je višeplatformski server koji je i fleksibilniji i robusniji od većine lokalnih razvojnih alata, jer vam omogućava da konfigurišete svoj server kako želite. Osim toga, on poslužuje vaš web sajt preko standardnog HTTP protokola.

Apache HTTP Server

Za razliku od XAMPP-a, Apache HTTP server je malo složeniji i možda nije pogodan za početnike. Ali to je odličan alat ako želite da se upoznate sa osnovnim zahtevima Apache-a tokom live hostinga.

Devilbox

Devilbox je kontejnerski lokalni i veb razvojni alat napravljen kao Docker sistem. Sadrži raznovrsnu podršku za MongoDB, Ekpress.js, AngularJS i Node.js (MEAN) stack-ove i LAMP stack-ove.

devilbox

Sa funkcionalnostima kao što su automatizovani virtuelni hostovi, end-to-end server-client enkripcija i neograničeno hostovanje projekata, Devilbox nudi sve što vam je potrebno u jednom alatu. Dakle, ne morate da preuzimate ili instalirate spoljne resurse.

Iako nudi vredan skup alata, podešavanje i korišćenje Devilbox-a može biti složeno. Ipak, ako ste upoznati sa Docker-om ili želite da proširite svoje znanje, možda će vam biti od koristi da hostujete svoj web sajt lokalno pomoću Devilbox-a.

UwAmp

UwAmp ima jednostavnan i intuitivan korisnički interfejs. Za pristup vašim skriptama i njihovo pokretanje na web-u preko lokalnog hosta potrebno je samo nekoliko klikova. Pored toga, u poređenju sa drugim alatima za upravljanje lokalnim serverima, UwAmp koristi manje resursa.

uwamp

UwAmp koristi WAMP stack za konfigurisanje lokalnog hosta na vašem računaru. Dok koristite UwAmp, možete odlučiti da pokrenete Apache u offline režimu, čineći ga dostupnim samo u lokalnom okruženju.

Takođe UwAmp vam daje mogućnost da pređete i na onlajn verziju. Na taj način drugi korisnici koji dele vašu mrežu mogu da pristupe vašem web sajtu.

Vagrant

Vagrant je višeplatformsko virtualno okruženje za upravljanjem svim fazama web razvoja, od faze dizajna do faze razvoja. Svako vertualno okruženje u Vagrant-u se zove box, što bi bio ekvivalent virtualnoj mašini. Iako setovanje virtualne mašine od početka može biti proces koji oduzima vreme, sa Vagrant-om to ide brzo jer on koristi tzv base image.

vagrant

U suštini Vagrant je dobar izbor ukoliko želite da odvojite vaš deo projekta od razvoja drugih komponenti. Svaki modul koji instalirate radi unutar virtualnog box-a u kojem je kreiran.

Za razliku od drugih alata Vagrant nema korisnički interfejs, već radi samo u shell-u. Iz tog razloga možda nije user-friendly za korisnike koji nisu navikli za rad u shell-u. Iako se na prvi pogled zbog toga možda čini da je tehnički zahtevniji od sličnih alata, instalacija Vagrant-a je zapravo jednostavna i radi se u samo nekoliko koraka.

Zaključak

Iako večina navedenih alata ima slične funkcionalnosti, među njima ipak postoje značajne razlike. U ovom tekstu smo predstavili po nama najbolje alternative za XAMPP. Naravno, to ne znači da je XAMPP lošiji od navedenih alata. Naprotiv, u pitanju je odličan alat i smatramo da realno nema neke veće potrebe za traženjem alternativa. Ipak, ako vam je iz bilo kog razloga treba da probate neki drugi alat sličnih funkcionalnosti, možete probati neki od ovih koje smo vam predstavili u ovom tekstu.

 

 

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.