mDay 2018 – Developersko druženje pokraj Novog Sada

6 новембра, 2018

Kuda plovi ovaj developerski brod“ – uz taj naslov započeo sam izveštaj sa prošlogodišnjeg tradicionalnog okupljanja developera u organizaciji mCloud-a. Ove godine dobili smo i odgovor na to pitanje – plovi u Novi Sad (doduše u međuvremenu je imao i jedno skretanje u Banja Luku). Ako vam je nekako promakla informacija da je početak novembra rezervisan za održavanje novog Developers’ mDay-a, sada već šestog u nizu, ovaj tekst bi trebalo da vam posluži kao vodič kroz dešavanja i predavanja koja su održana ovog 3. novembra. Naravno, i oni koji su bili tamo ovde će moći da se podsete mDay-a, a da sve bude još lakše u tekstu ćete naći linkove za prezentacije, kao i snimke predavanja.

Mesto dešavanja – ABSOLUT terasa na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu. Vreme – subota, 3. novembra. Uslovi – gotovo idealni za održavanje skupa na mestu sa kojeg „puca“ pogled na Dunav. S obzirom da mDay pratim bukvalno od početka i onog prvog koji je održan 2014. u KC Grad, mogu slobodno da kažem da je ovogodišnji bio najbolje organizovan i generalno najoptimalnije popunjen sadržajem. U prevodu – organizator je okupio učesnike koji su imali zanimljive, aktuelne i raznolike teme u svojim predavanjima; predavači su se uglavnom držali satnice; i na kraju krajeva i publika je dosta aktivno učestvovala i imali smo prilike da čujemo zanimljiva pitanja na kraju svake prezentacije. A i propratni sadržaj je ispunio očekivanja – ima li šta lepše nego započeti dan slasnim krofnama iz „Slatkoteke“, a završiti ga hladnim Heineken i Amstel pivom (i u pauzama se osvežavati Knjaz Miloš napicima). Dobro, to je bio blok posvećen prijateljima konferencije, a da mi sada pređemo na sadržaj.

Za početak snimke predavanja možete da pogledate u ovoj plejlisti:

A na ovom linku možete da bacite pogled i na kompletnu foto galeriju sa događaja: mDay 2018 foto galerija

Kao što je i red konferenciju je otvorio organizator i tu smo imali prve novosti koje nam je prenela direktorka mCloud-a Jelena Opačić. Kao što je već verovatno poznato mCloud od ove godine posluje kao nezavisna firma, tj. više nije deo Mainstream-a. To je nekako i logično s obzirom da su klijenti kojima se Mainstream i mCloud obraćaju dosta različiti. U svakom slučaju mCloud kao prva domaća public cloud platforma sada kreće u širenje svoje ponude, a u skladu sa novim poslovnim planovima predstavljen je i novi logo iz kojeg odmah postaje jasno šta se menja – umesto dosadašnjeg natpisa „cloud hosting services“ sada će stajati „hosting services“ što će reći da ponuda neće biti ograničena samo na cloud već možemo očekivati i shared hosting pakete. mCloud se u međuvremenu udružio sa još jednim poznatim i kvalitetnim domaćim hosting provajderom, firmom Plus hosting iz Novog Sada, i Jelena je najavila nove usluge koje će ova dva brenda veoma skoro ponuditi korisnicima. Ipak, na konkretne informacije o novinama moraćemo još malo da sačekamo, a Jelena nije odugovlačila i ubrzo je mikrofon prešao u „ruke“ još jednog starog znanca i nezaobilaznog predavača na mDay okupljanjima.

Šta reći? mDay bez Bogdana Kecmana iz Oracle-a je postao zaista nezamisliv – nešto kao pivo bez pene. Iako baze podataka ne deluju kao preterano inspirativna tema Bogdan uvek uspeva da unese zaraznu energiju u svoja predavanja i da publici ponudi pregršt korisnih informacija. I ovog puta je svojih pola sata posvetio MySQL bazi podataka s kojom se uostalom web developeri i najčešće susreću u svom radu. E sad, jedan od sve češćih problema sa kojima se susreću developeri je kako napuniti bazu sa sve većim količinama podataka, a da to na kraju ne rezultuje tromim upitima za koje je potrebna čitava večnost da se izvrše. Bogdna se zato fokusirao na to da pruži uvid u najčešće probleme sa kojima se susreću korisnici MySQL baza i kako da se pametnom primenom upita i njihovom optimizacijom ubrza rad. Kao i uvek, suvu teoriju je obogatio prigodnim primerima, a posebno je bio zanimljiv onaj u kojem je prikazao kako da upit za koji je potrebno 10 minuta skratite na samo 10 sekundi. (preuzmite prezentaciju)

Sledeće predavanje bilo je prilika da predahnemo od svakodnevnih izazova u razvoju i da zavirimo u budućnost. Jovan Stojanović iz AI zajednice Novi Sad, koja predstavlja deo globalne zajednice posvećene pitanjima razvoja veštačke inteligencije, osvrnuo se na aktuelna pitanja vezana za AI. Ukratko nas je uputio u osnovne termine i koncepte veštačke inteligencije – od Tjuringovog testa, preko razvoja neuronskih mreža do kortikalne teorije – da bi na kraju pružio uvid u jedan svet u kojem napredak mašinskog učenja i veštačke inteligencije treba da pomogne ljudima u svakodnevnom životu – tu je svakako zanimljiv primer Kine u kojoj 80.000 radiologa svake godine mora da pregleda oko 1,4 milijarde snimaka i koliko bi upotreba tehnologije tu pomogla u lečenju, ne tako što bi potpuno zamenila lekare, već ih oslobađajući od neproduktivnog posla (sa druge strane tu je i priča o razvoju veštačke inteligencije u Zalivskom ratu, ali to je ta večita debata o upotrebi i zloupotrebi tehnologije). (preuzmite prezentaciju)

Prvi blok predavanja zatvorila je tema koja nas je vratila na osnovne razloge okupljanja na mDay-u. Dragutin Ćirković iz KupujemProdajem održao je predavanje u kojem se osvrnuo na razlike između Docker i Kubernetes tehnologija. E sad, za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama, u pitanju su dve popularne tehnologije koje su postale ključne za izgradnju i upravljanje modernom cloud infrastrukturom. Naizgled su slične pošto obe omogućavaju pokretanje aplikacija unutar Linux kontejnera, i napisane su u Google-ovom jeziku Golang, ali se odvijaju na različitim slojevima steka pa ih je moguće i kombinovati ukoliko se ukaže potreba. Dragutin je vrlo detaljno prikazao prednosti i mane obe tehnologije, gde je koju bolje primeniti, i svakako je dao dobru temu za razmišljanje ljudima koji se bave diplojmentom. Dobra stvar, za koju organizator zaslužuje još jednu pohvalu, je to što su učesnici mDay-a imali priliku da čuju još jedno predavanje posvećeno ovoj temi, ali koje je dodatno produbilo čitavu priču. (preuzmite prezentaciju)

Međutim, pre tog predavanja usledila je kraća pauza, nakon koje usledila priča o još jednoj veoma aktuelnoj temi. Nikola Vitanović iz firme Atomia pokušao je da demistifikuje pojam i ulogu koju DevOps ima u razvoju softverskih proizvoda. Po reakciji publike i pitanjima koja su usledila nakon predavanja potvrdili su utisak da je i uspeo u svojoj nameri. DevOps kao što se da naslutiti iz naziva predstavlja kovanicu nastalu spajanjem developera i operacija. Poenta je bila da se nađe odgovor na sve veći pritisak koji se osećao u organizacijama zbog kratkih rokova za razvoj softvera – verovatno ste naleteli na oglase koji kao rešenje za probleme u firmama traže nekog superheroja sposobnog da pokrije desetak programskih jezika i da upravlja projektima. Poenta DevOps-a je da što više automatizuje razvoj, testiranje, deployment i na kraju krajeva, da dobije feedback od klijenta. Nikola je u prezentaciji istakao da iako generalizacija DevOps posla nije moguća zbog raznovrsnosti, da postoji set veština koje bi takva osoba trebala da poseduje. Tu je recimo poznavanje opensource tehnologije, skripting jezika, principa automatizacije, zatim iskustvo u operacijama, kao i sposobnost sagledavanja celokupnog sistema i naravno komunikacija i rad u timu. (preuzmite prezentaciju)

Pošto smo malo zavirili u organizacionu tematiku bilo je vreme da se vratimo na čist development. Kao svojevrstan nastavak predavanja koje je održao Dragutin Ćirković, usledilo je predavanje Nikole Milojevića iz firme Mailerlite u kojem se osvrnuo na to kako izgleda moderan ciklus deploymenta aplikacije i to kroz upotrebu Golang jezika, Docker i Kubernetes tehnologija i Google Cloud. Kako ne bi sve ostalo na teoriji Nikola je u okviru prezentacije prikazao i kompletan deployment jedne jednostavne aplikacije. (preuzmite prezentaciju)

Do ovog trenutka imali smo MySQL, veštačku inteligenciju, razne dokere i kubernete, developere i operacije, pa je svima dobro došla pauza za ručak i networking. Pošto je poznato da ljudi punih stomaka baš i ne prate sa punom pažnjom teške teme, organizator je napravio odličan potez kojim je razmrdao dremljivu publiku.

Za razmrdavanje su bile zadužene tri sjajne cure iz Banja Luke koje imaju svoju firmu StressLess i bave nečim što veoma pogađa zaposlene ljude, posebno u visoko zahtevnim okruženjima kao što su upravo ona u kojima borave developeri. Una, Jana i Nela su se specijalizovale za probleme koje stvara stresno radno okruženje, a svima je jasno da ovaj sumanuti tempo u kojem funkcionišu IT organizacije samo uvećava stres. Devojke nisu previše vremena potrošile na teoretisanje i nakon uvoda u kojem su nas podsetile na posledice izloženosti stresu kako na pojedince, tako i na posao, kao i na razlike između stresa i „pregorevanja“ (burnout) na poslu, potrudile su se da kroz živu komunikaciju sa publikom ponude i neka rešenja koja su primenjiva u svakodnevnom radu i životu – da vidimo šta je to na šta možemo i sami uticati. (preuzmite prezentaciju)

Da li ste mislili da će ova konferencija proći bez pomena blokčein tehnologije i kriptovaluta. E pa tu opkladu ne biste dobili. Oba ova termina su svakako postala deo opšte kulture, ali u ovih par godina koliko vlada „ludilo“ za rudarenjem dosta toga se promenilo i čini se da onaj prvobitni nalet entuzijazma polako jenjava i da sada ulazimo u vode neke normalne i dugoročno zaista korisne primene blokčein tehnologije. Ivan Đukić, programer i jedan od članova ECD tima koji stoji iza prvog automata za kupovinu BTC-a, „prošetao“ nas je kroz koncept ICO, odnosno inicijalne ponude tokena. Nešto slično IPO (inicijalnoj javnoj ponudi u svetu tradicionalnih kompanija) ICO se pojavio pre četiri godine kako bi kompanije na lakši način prikupile inicijalni kapital za dalji razvoj. Verovatno je najpoznatiji primet ICO-a Etherium koji je prikupio 18,4 miliona dolara za samo 42 dana prodaje tokena. Od 29 projekata i ukupno 90 miliona dolara u 2016. ICO je došao do cifre od 1150 projakata i 7,2 milijarde dolara u ovoj godini, međutim postalo je jasno da ovaj koncept i pored brojnih dobrih strana ima i ne zanemarljive mane i da će stvari morati da se menjaju zbog brojnih zloupotreba. U svakom slučaju Ivan je na kraju prezentacije dao zanimljiv savet – „Learn, don’t trade“. U prevodu nemojte trgovati već naučite kako funkcioniše blokčein pošto je to nešto što ima dugoročnu vrednost. (preuzmite prezentaciju)

Nakon blokčein „izleta“ poslednje predavanje iz regularnog programa bilo je posvećeno još jednoj gorućoj temi u IT svetu – monitoringu distribuiranih sistema. Nenad Božić iz firme SmartCat imao je zadatak da publici predstavi koji su problemi kod monitoringa kompleksnih sistema i na koji način bi mogli da se prevaziđu. Nenad je istakao da je veoma važno da vam je dostupna prava količina informacija – ni premalo ni previše, i da u tome važnu ulogu igra odabir metrike i logova, odnosno da je potrebno da metriku prilagodite sopstvenim potrebama i da se ne libite da napravite nove alate ako oni koji su dostupni ne odgovaraju vašem slučaju. Osvrnuo se i na upotrebu alarma i podsetio na priču o dečaku koji je bez potrebe vikao “vuk, vuk“ sve dok seljaci nisu prestali da reaguju na njegova upozorenja, a pravi vuk se na kraju i zaista pojavio (samo nikog nije bilo da reaguje). Tako je i kod alarma u distribuiranom sistemu važno da ne budu prečesti kako ne biste počeli da ih ignorišete. (preuzmite prezentaciju)

Nakon ovih „teških“ predavanja usledila je kratak predah, a onda je nastupio Antonije Pušić, poznatiji naravno kao Rambo Amadeus. On je donekle reprizirao svoje prošlogodišnje predavanje u kojem je kroz svoj moralno ekonomski koordinatni sistem „propustio“ IT zajednicu, ali se ovog puta osvrnuo i na nagli razvoj veštačke inteligencije i na implikacije koje bi to moglo da ima u budućnosti na ljudski rod.

Kao što je tradicija da mDay otvara Bogdan Kecman, tako je tradicija da konferenciju zatvara panel diskusija u kojoj učestvuju predstavnici različitih segmenata IT industrije. Ovog puta učesnici su bili Jelena Kovač, HR Manager – HTEC GroupJasna Komatović, Corporate Communication Manager sa preko 10 godina iskustva u IT, Srđan Vranac – Code4HireVladimir Bašić, Senior software engineer –Toptal. Njih četvoro je uz moderiranje Ace Gagića iz GrowIT pokušalo da odgovori na neka goruća pitanja domaće IT zajednice: Gde su Senior Developeri, kako ih animirati i šta je njima interesantno na oglasima? Da li je DevOps marsovac? Da li se razumeju SysAdmin i Developer? Junior/Medior/Senior – gde su granice, da li ih ima kod nas? Gde se sve edukuju programeri? Kako i šta učiti, a šta ne učiti? Koja je uloga kompanija u edukaciji programera i na kom je nivou Srbija po tom pitanju? U, na momente veoma žustru, raspravu uključila se i publika, a na kraju je dosta vremena otišlo na priču o ulozi i značaju formalnog obrazovanja, ali i sve brojnijih kurseva u stvaranju neophodnog kadra sposobnog da odgovori na sve veće zahteve IT kompanija.

Diskusija je završena  kada je već davno pao mrak i Dunav se utopio u noć, pa je preostaloj ekipi ostalo još da dokusuri Heineken i Amstel i da se se uz osmehe polako raziđe svojim kućama. Srećom pa je nakon mDay-a dolazila nedelja i bilo je vremena da se svi oporave do još jednog ponedeljka. Sve u svemu, sjajna konferencija i jedva čekamo mDay 2019.

I za kraj, kratak video:

Tags:

Slični postovi:

mDay 2019 – Po sedmi put sa mCloud-om
Developers’ mDay u Heineken pivari
Besplatan kurs „Osnove linuxa“

1 komentar. Ostavi novi

Divno, prelepo iskustvo zaista.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *