Kako ubrzati učitavanje vašeg WordPress sajta

21 јуна, 2016
Ivan Minić

U poslednje vreme Google postaje sve zahtevniji po pitanju kriterijuma po kojima rangira sajtove u pretrazi. Jedan od najvažnijih kriterijuma je i brzina učitavanja sajta. Google je čak i napravio alat za testiranje, da bi svako mogao da unapredi svoj sajt maksimalno moguće. Ako dobijate ocenu preko 70 ili 80, to je jako dobro. Ipak, možda postoji nešto jednostavno što ne radite, a što bi vam moglo pomoći da značajno unapredite svoj skor. Hajde da krenemo redom.

 1. Odaberite dobar web hosting za svoj sajt. Danas je kvalitetan hosting dostupniji neko ikada. Ne dozvolite da zbog, najčešće, nekoliko desetina eura godišnje, vaš sajt bude penalizovan.
 2. Odaberite kvalitetnu WordPress temu kao osnovu za vaš sajt. Idealno je da koristite temu koja je u potpunosti pravljena prema vašim potrebama. Ona će imati tačno ono što treba, bez nepotrebnih komplikacija. Obično ako je tema koju koristite pravljena da može da se koristi za sve – ni jednu od stvari neće raditi kako treba – a to je brzo!
 3. Instalirajte neki od pluginova za keširanje, naša preporuka W3 Total Cache.
 4. Razmislite o upotrebi CDN-a. CDN (Content Delivery Network) je, pojednostavljeno, mreža za distribuciju sadržaja koja se sastoji od mnoštva servera globalno, i koja omogućava da svojim posetiocima servirate sadržaje sa najpogodnije lokacije, obično i najbliže. Obično se koristi za serviranje statičkih fajlova (CSS, javascript, fotografije, video, pdf i sl.).
 5. Optimizujte slike. Koristite WP-SmushIt, besplatan je. Deluje vam mozda nebitno, ali u danasnje vreme kada su veze sve brze a slike sve vece, i prikazuju se na mnostvo raznih nacina ovo mozda moze napraviti i najvecu razliku.
 6. Optimizujte bazu s vremena na vreme. Ovo obicno ne znači neke spektakularne rezultate, ali nije loše uraditi s vremena na vreme. Možete koristiti WP-DBManager.
 7. Omogućite LazyLoad za slike. Lako je, samo instalirajte jQuery Image Lazy Load Na taj način, korisnici će moći da konzumiraju sadržaj odmah, a slike će se učitati ubrzo.
 8. Onemogućite hotlinking slika u .htaccess. Možete koristiti WP htaccess Control.
 9. Kontrolišite broj revizija svake od stranica koji se čuva. Koristite Revision Control. Ako često menjate, obično vam je dovoljno 3-5 revizija za svaku stranu, a posle par meseci, desiće se na nekim stranicama da imate i više desetina. To nema konkretne veze sa učitavanjem, ali ima veze sa resursima koji su vam dostupni.
 10. Isključite pingbacks i trackbacks. Sistem pingback-ova je između ostalog i jedan od najčešćih kanala zaDDoS napad (distributed denial of service). Pročitajte više o tome ovde Kako ugasiti pingbacks u WordPress-u i ovde WordPress Pingbacks, Trackbacks and Linkbacks.
 11. U slučaju da zaista tražite vrhunske performanse, smanjite PHP svuda gde ga može zameniti HTML. Mnogo nepotrebnih upita na svakoj strani, iako su brzi pojedinacno, ukupno mogu napraviti razliku. Više o tome ovde.
 12. Uradite test koji pluginovi vas usporavaju. Možete za ovakav test koristiti P3 ili WP performance profiler.
 13. Kompresujte ceo sadrzaj stranica Gzipom. Kroz .htaccess ili WordPress Gzip Compression.
 14. Onemogućite upotrebu Gravatar sličica. Možete izvesti upotrebom WP User Avatar.

Ukoliko ste implementirali barem deo ovih preporuka vrlo verovatno ste popravili svoj Site Speed skor za nekoliko desetina poena.

Slični postovi:

1 komentar. Ostavi novi

Da li plugin WP Smush čuva originalne slike na serveru ili ih brise nakon kompresije ostalih velicina?

Jako je bitno da originalne slike po svaku cenu ostanu na serveru, verujem da svi tako misle?

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.