Kako podesiti VPN kroz Webmin / Virtualmin Server GUI koristeći PPTP

18 марта, 2020

Ovih dana je aktuelna tema rad od kuće, pa se nekako sama po sebi nametnula tema VPN-a. Sigurno već znate dosta toga na ovu temu, ali da za one možda manje upućene podsetimo šta je to VPN i za šta ga zapravo koristimo.

VPN (Virtual Private Network) je privatna komunikaciona mreža koju koristimo u okviru javne mreže (Internet). Najčešće se koristi tamo gde je potrebno obezbediti zaštićenu komunikaciju koja neće biti dostupna nikome van VPN-a. Ovo je posebno važno kada su u pitanju osetljivi kompanijski podaci. Zato će većina nas ovih dana bezbedno raditi od kuće upravo zahvaljujući VPN tehnologiji.

Postoji nekoliko dobrih rešenja za konfigurisanje VPN-a, ali smo mi danas odabrali jedno za koje smatramo da najbolje odgovara nameni i može brzo i lako da se podesi.

Zapravo objasnićemo vam kako da instalirate osnovni PPTP VPN server kroz vaš Webmin / Virtualmin server grafički interfejs, bez potrebe da bilo šta radite kroz komandnu liniju.

Virtualmin je dodatak Webminu koji služi za lakše upravljanje web serverom. Isto kao i Webmin, nudi veliki broj alata koji olakšavaju posao web hosting provajderima, developerima, dizajnerima, ali i krajnjim korisnicima.

Lagan grafički interfejs nudi jednostavno upravljanje i pregled svih sistema/domena/opcija, ali nudi i mogućnost upravljanja celim sistemom preko komandne linije/terminala.

Više o ovom dodatku možete pronaći na linku sa našim Cloud Ready servisima.

Korak po korak uputstvo za instaliranje PPTP VPN servera kroz vaš Webmin / Virtualmin server

U Webmin konzoli sa leve strane pronađite opciju Un-used modules i iz padajuće liste modula ćete pronaći modul pod nazivom PPTP VPN server. S obzirom da je na listi nekorišćenih modula, znači da moramo da ga instairamo/konfigurišemo za korišćenje (slika 1).

Slika 1

Zato je potrebno da sada iz opcija sa leve strane interfejsa izaberete opciju System, pa zatim i Software Packages.

Otvoriće vam se prozor kao na slici 2.

Software Packages option

Slika 2

U okviru ovog modula pronađite opciju Install a New Package i radio button pod nazivom Package from YUM. Kao što verovatno već znate YUM (Yellowdog Updater Modified) je package management tool za Linux sisteme koji koristimo radi lakše instalacije ili deinstalacije softverskih paketa. I u ovom slučaju ga koristimo upravo za tu namenu.

Nakon čekiranja pomenute opcije u prazno polje unesite naziv paketa koji želite da instalirate. U našem slučaju je to PPTP, pa je potrebno da u prazno polje unesete upravo pptp (slika 2).

Sada kliknite na Install, kako biste započeli proces instalacije paketa.

Nakon završene instalacije možete proveriti u padajućoj listi sa leve strane interfejsa da li je iz liste nekorišćenih modula (Un-used modules) nestao PPTP VPN server. Ukoliko jeste, znači da je instalacija prošla uspešno. Instovremeno on treba da se pojavi u padajućoj listi pod nazivom Networking (slika 3).

Networking option

Slika 3

Kliknite sada na modul u gornjem delu interfejsa pod nazivom PPTP Server Options, kako biste konfigurisali server i spečifična podešavanja za PPTP. Proverite da li vam je čekiran radio button pod nazivom PPTP specific settings (slika 4)

U polje IP address for server end of connection unestite IP adresu koja odgovara nameni. Na primer adresa 10.0.0.1 sasvim odgovara za ovu konfiguraciju.

U polje IP adress to allocate to clients možete uneti na primer 10.0.0.100-101 ukoliko želite da postavite opseg adresa za dva računara. U našem primeru za poslednji oktet smo definisali opseg od 100-200. Ovo već zavisi od vaših potreba i namena, pa ćete u skladu sa tim i najbolje znati kako da definišete ovu adresu ili opseg adresa. Umesto opsega naravno uvek možete uneti i konkretne adrese, ukoliko je potrebno omogućiti komunikaciju za tačno definisane adrese.

 PPTP Server Options

Slika 4

Ukoliko ste završili sa ovim podešavanjima, kliknite na Save da biste sačuvali podešavanja.

Pojaviće vam se prozor kao na slici 5.

PPP account option

Slika 5

Sada je potrebno da definišemo PPP nalog.

Kliknite na ikonicu PPP account da biste otvorili prozor sa poljima za konfiguraciju (slika 6).

Create PPP account

Slika 6

Kliknite na opciju Create PPP account i otvoriće vam se prozor kao na slici 7.

Create PPP account 2

Slika 7

Sada je potrebno da definišete korisničko ime lozinku za vaš PPP nalog. Unesite željene kredencijale i kliknite na dugme Save. Ovim ste kreirali i vaš PPP nalog.

Sada je potrebno samo da aktivirate način na koji će se server ponašati u ovoj konfiguraciji. Kliknite na opciju sa leve strane interfejsa pod nazivom Network Configuration. Otvoriće vam se prozor kao na slici 8.

 

Slika 8

Sada kliknite na ikonicu u gornjem delu interfejsa pod nazivom Routing and Gateways. Otvoriće se prozor kao na slici 9.

Routing and Gateways

Slika 9

Od ponuđenih opcija za konfigurisanje potrebno je samo čekirati radio button YES pored opcije Act as router? Veoma je važno da ovo uradite, jer u suprotnom server neće ispravno raditi.

Kliknite sa dugme Save da biste sačuvali ova podešavanja, a zatim i na Return to Network Configuration, kako biste se vratili na osnovni modul za mrežna podešavanja.

Kliknite sada na Apply Configuration da biste primenili podešavanja (slika 10).

Apply Configuration

Slika 10

Nakon toga je potrebno da odaberete opciju sa leve strane interfejsa pod nazivom Networking i unutar nje izaberete opciju PPTP VPN server i zatim kliknete na zeleno dugme pod nazivom Start PPTP service. Ovim ste zvanično i pokrenuli vaš upravo konfigurisani VPN server.

Nakon toga možete i proveriti da li je konekcija uspostavljena, tako što ćete u istom prozoru kliknuti na ikonicu pod nazivom Active Connections gde ćete videti već aktivne servise (slika 11).

Active Connections

Slika 11

Ovim ste konačno i završili konfiguraciju svog VPN servera koji je sada spreman za rad.

Nadamo se da vam je ovo uputstvo bilo od koristi i da niste imali problem da ga ispratite u slučaju da ste zajedno sa nama konfigurisali server. Ukoliko ste imali problema ili imate neka pitanja na ovu temu, slobodno nam pišite u komentarima, a mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo i pomognemo da rešite problem.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.