Kako instalirati Icecast na Linux server

Kako instalirati Icecast na Linux server

Nemanja Joksimović

Imate radio stanicu i potrebno vam je da se ona čuje putem interneta u bilo kom delu sveta?

U ovom tekstu ćemo objasniti kako možete doći do striming servera za vaš radio, lako i bez velikog poznavanja Linux-a, samo praćenjem koraka instalacije.

U slučaju da hostujete lokalno striming server, sigurno se suočavate sa dosta saobraćaja i smetnji na lokalnoj internet konekciji. Prednost hostovanog rešenja je upravo ta da se lokalna internet konekcija ne opterećuje, već se saobraćaj odvija na serveru.  U ovom slučaju, kada imate svoj striming server na udaljenoj lokaciji, vi zapravo šaljete samo onoliko saobraćaja na koliko ste podesili da radi striming server, a to može biti do 320kbps. U slučaju da želite da šaljete manje podataka ka serveru, ali veći kvalitet zvuka možete koristit AAC protokol koji za 32kbps zapravo daje isti kvalitet kao 320kbps MP3.

Zašto baš Icecast?

Icecast je audio/video media server za strimovanje sadržaja preko interneta, a njega smo izabrali zbog toga što je u pitanju softver otvorenog koda, koji potiče sa kraja 1998 i početka 1999 godine i takođe pruža mnogo opcija kao i stabilnost u radu – star i proveren softver!

Ovaj server podržava razne besplatne protokole za prenos zvuka, ali i one koji nisu besplatni, a to su: Ogg (Vorbis, Theora), Opus, FLAC and WebM (VP8/VP9), kao i komercijalne MP4 (H.264, MPEG4), M4A, NSV, AAC i MP3.

Kako instalirati Icecast na VPS server

U ovom uputstvu, mi smo koristili Ubuntu, ali ovo može biti primenjeno i na Debian OS.

Za početak je potrebno da se ulogujete kao root korisnik na vaš server. To možete uraditi putem CMD-a ili Powershell-a ili ako ipak koristite Linux ili macOS, to možete uraditi preko terminala.

U pretrazi na vašem Windows računaru, unesite CMD ili PowerShell i otvorite ga. Mi smo koristili CMD. Kada se CMD otvori, upišite sledeće: ssh root@IP-servera i pritisnite Enter.

ssh root@IP-servera Enter

Upišite „yes“, pritisnite Enter i unesite lozinku. Lozinku za svoj server možete pronaći u portalu. Kada uđete u portal, na početnoj stranici kliknite na svoj server, a zatim u delu „Administratorska SSH/Console šifra“ kliknite na prikaži.

VAŽNO: imajte na umu da na Linux-u, prilikom unosa lozinke, simboli nisu vidljivi.

Sada, kada smo ušli na server, pokrenućemo prvu komandu:

apt update

kako bi bili sigurni da su sistemski paketi ažurirani na poslednje verzije. Nakon pokrenute komande, imaćemo ovakav rezultat ispred sebe:
system load

Postojeći paketi nemaju nove verzije.

Nakon toga pokrećemo komandu za instaliranje samog Icecast servera:

apt install icecast2

Ubrzo nakon što prođemo pitanje da li stvarno želimo da instaliramo Icecast, dobijamo ovakav rezultat i strelicama idemo na levo, zatim pritisnemo Enter, kako koršćenje Icecast bez prethodnog postavljanja lozinke i naziva servera nije moguće.
koršćenje Icecast bez prethodnog postavljanja lozinke i naziva servera nije moguće

Nakon ovoga, postavljamo naziv servera, on može biti sama IP – što ćemo mi iskoristit ili naziv poddomena vašeg glavnog domena, na primer: live.vasdomen.rs – svakako je potrebno kreirati A zapis sa IP servera gde je striming.

Kako biste kliknuli OK nakon postavljanja naziva servera, pritisnite taster Tab, a zatim enter:

kreiranje A zapis sa IP servera gde je striming

Dalje, postavite lozinku za sam striming, koja je potrebna pri podešavanju na striming programu. Postavite neku jaku, možete je generisati putem random.org i nalepiti u polje desnim klikom:

postavljanje lozinke za streaming

Relay je važan samo ukoliko ga koristite, ali svakako ne treba ostaviti lozinku koja je podrazumevano „hackme“. Relay je zapravo funkcija ako imate na primer jedan server koji je previše opterećen, vi kreirate još jedan i onda on isto tako strimuje ono što ide preko glavnog servera i samim tim smanjuje opterećenje.

relay password

I konačno, moramo podesiti lozinku za administratora striminga, putem koga možemo menjati mnoge stvari:

podešavanje lozinke za administratora striminga

Posle ovih koraka, instalacija se nastavlja i završava.

Sada možemo preći na drugi deo,a to je izmena koliko korisnika može da sluša naš striming.

Da bismo to uradili, potrebno je da izmenimo konfiguracionu datoteku, a to možemo uraditi pomoću komande:

nano /etc/icecast2/icecast.xml

Kada otvorimo konfiguracionu datoteku, imaćemo ovakvu sliku:

nano /etc/icecast2/icecast.xml

U liniji „clients“, je potrebno obrisati 100 i dodati svoju vrednost koja može biti ako želite i „9999999“.
Sačuvavamo putem CTRL+X, a nakon toga „yes“.

Da bi se podešavanja sačuvala, potrebno je da uradimo restart servera, putem sledeće komande:

service icecast2 restart

I to je to, sve osnovne parametre za rad smo zadali i sada možemo krenuti da šaljemo sadržaj u etar!

Kako napraviti online radio

Ostalo je još da podesimo „mount point“, tj. putanju gde će radio biti vidljiv kada pokrenemo naš strim. U podešavanjima striming programa treba da podesimo određene parametre.

Kao korisničko ime možete koristiti „source“ i to se ne može promeniti, a kao „mount point“ koristimo „stream“. Hostname je svakako IP servera, a port je onaj koji smo zadali, tj. 8000.

Naravno, putanju gde će striming raditi, kao i port možete promeniti bilo kada, ako vam trenutno ukazano u konfiguracionoj datoteci ne odgovara.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *