kako smisliti ime za domen

Mala pomoć pri smišljanju imena domena za vaš sajt

18 новембра, 2015
Ivan Minić

Razmišljate o pokretanju sajta, ali niste sigurni oko imena domena? Evo nekoliko servisa koji će vam možda raspaliti maštu i pomoći vam da nađete adekvatno ime domena.

Smišljanje imena novih domena:

  • Domainr: Osim testiranja najčešćih ekstenzija, servis nudi mogućnost kreiranja „domenskih hakova“ odnosno pretvaranja imena servisa zajedno sa domenom u smislenu celinu npr. (del.icio.us).
  • BustANameSimpatičan servis koji će vam omogućiti da kreirate zanimljive kombinacije prefiksa i sufiksa uz ključne reči koje su vam važne u imenu domena. Ideje možete dobiti i na Looka, kao i Dot-o-mator.
  • DomainTyper je idealan ukoliko vam je potrebno da ime domena bude što kraće, i da podseća na Web 2.0 servise (Flickr, Flippa, Fiverr, Bit.ly i sl).
  • NameMesh će vaše ključne reči proveriti za sve dostupne domene u svim domenskim prostorima.
  • Wordoid će vam dati konkretne predloge slobodnih domena za zanimljive reči koje imaju jasno značenje.
  • Panabee će vaše ključne reči isprevrtati na sve moguće načine i dati vam sve opcije na tanjiru.
  • NameStation će vam dati mogućnost da tražite, ali ćete dobiti i gomilu gotovih predloga koje je neko pronašao.

Istekli domeni koje je neko već imao:

Često je dobra opcija odabrati i neki domen koji je neko već imao ali pustio da istekne. Možda ima dobre SEO karakteristike, ili čak i neke backlinkove.

Neki od servisa koji vam besplatno nude ove usluge su FreshDrop.com, ExpiredDomains, DomainHoleExpired-domains, a svoje domene koji ističu nudi i Name.com.

Domeni koje neko i dalje poseduje:

Mnogi domeni su kupljeni sa ciljem da se pokrene neki sajt ili servis, ali zbog nedostatka vremena ili entuzijazma ti sajtovi nikada nisu ugledali svoju željenu publiku. Posle nekoliko godina, ukoliko je domen dobar, mnogi vlasnici će pokušati da ga prodaju. Ukoliko se odluče za to, obično će koristiti jedan od ovih servisa:

  • SEDO – Najstarija i najveća pijaca domena. Cene koje prodavci traže su često visoke, ali će pristati i na mnogo manje ako im je zaista bitno da prodaju domen.
  • GoDaddy Aukcije: Pre nekoliko godina GoDaddy je pokrenuo servis preko koga su ponudili svoje premium domene (često ste ih viđali u pretragama), ali i otvorili mogućnost da njihovi korisnici ponude svoje domene na slobodnom tržištu. Ima jako zanimljivih ideja. Sličnu stvar ima i NameCheap.
  • Flippa: Servis koji je pre nekoliko godina postao veoma popularan a nudi mogućnost da prodate aplikacije, sajtove, servise ili samo domene. Često je moguće kupiti vrlo zanimljive stvari za malo novca.

Pogledajte i naš tekstove:

Razmišljate o kupovini domena?

Registrujte neki od ovih domena po najpovoljnijim uslovima baš kod nas, za svega nekoliko minuta!

Tags:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.