hestia cp

Hestia CP – novi kontrolni panel u mCloud ponudi

Hestia CP je kontrolni panel za hosting, slobodnog i otvorenog koda, koji vam omogućava da lako upravljate svojim hosting okruženjem na svom Cloud VPS serveru. U pitanju je softver koji dolazi sa velikim brojem funkcionalnosti koje se obično mogu naći u plaćenim kontrolnim panelima. 

Zahvaljujući tome, kao i user-friendly korisničkom interfejsu, postao je popularan izbor kod manjih i srednjih kompanija kojima je potreban upravo spoj jednostavnosti i naprednih funkcionalnosti.

Hestia CP sledi minimalistički pristup u dizajnu, pa je zato veoma intuitivan i lak za navigaciju. Imate čak i opciju da one funkcionalnosti koje su vam najčešće potrebne u svakodnevnom radu, postavite u dashboard na stranicu za brz pristup. 

Pored toga, Hestia CP nudi i interfejs prilagođen mobilnim uređajima, što je još jedna pogodnost za admine koji moraju da pristupaju kontrolnom panelu i kada nisu u kancelariji.

Naročito važna karakteristika Hestia CP je bezbednost. Ovaj kontrolni panel dolazi sa ugrađenim bezbednosnim merama koje se brinu o tome da radite u bezbednom hosting okruženju. To uključuje i dvofaktorsku autentifikaciju (2FA), IP blocking, kao i firewall, automatsko pravljenje backup kopija i podršku za SSL.

Takođe, Hestia CP dolazi sa velikim brojem alata koji vam olakšavaju upravljanje vašim hosting nalogom. Iz jednog interfejsa možete da upravljate domenima, poddomenima, email nalozima, FTP nalozima, bazama podataka i DNS zapisima. 

Istovremeno, Hestia CP omogućava laku integraciju sa popularnim web aplikacijama kao što su WordPress, Joomla i Drupal, što olakšava instalaciju ovih aplikacija i upravljanje njima.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti Hestia CP kontrolni panel i objasniti kako da ga koristite za upravljanje svojim hosting nalogom.

Napomena: Hestia CP kontrolni panel dolazi sa našom Cloud Ready uslugom. Cloud Ready severi su zapravo preinstalirani serveri koji stižu sa najnovijim verzijama softvera koje možete odmah koristiti. Ovaj tip servisa je unmanaged, ali vam omogućava brz početak rada sa željenim sofverom. 

Logovanje na Hestia CP na Cloud VPS serveru

Da biste se ulogovali na Hestia CP potrebni su vam kredencijali i IP adresa vašeg servera, koje ste upravo preuzeli sa vašeg mCloud portala.

Nakon što ste preuzeli ove podatke, otvorite svoj browser i u address bar kopirajte IP adresu vašeg servera, praćenu sa :8083 (na primer https://127.0.0.1:8083).

Otvoriće vam se prozor za unos korisničkog imena.

Nakon što uneste korisničko ime kliknite na dugme Sledeće.

Sada je potrebno da unesete svoju lozinku.

hestia cp password

Nakon unosa kliknite na dugme Sledeće. Ako ste uneli dobre kredencijale, bićete automatski ulogovani na svoj server.

hestia cp dashboard

Po logovanju ćete se automatski naći u dashboard-u svog Hestia CP naloga.

Korisnik

Podrazumevano ćete se naći u tabu pod nazivom Korisnik gde ćete imati već definisanog jednog admin user-a. Dobra praksa je da kreirate najmanje jednog korisnika koji neće biti admin.

Da biste kreirali korisnika prvo kliknite na dugme Dodaj korisnika. Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

hestia cp dodavanje korisnika

Sada možete uneti podatke korisnika. U svako polje unestite odgovarajući podatak. 

Obratite pažnju da prilikom kreiranja lozinke morate ispoštovati sledeća pravila: Vaša lozinka mora najmanje biti:

  • 8 karaktera duga
  • 1 veliko i 1 malo slovo
  • 1 broj

Takođe, po potrebi možete za tog korisnika definisati određena pravila/dozvole koje mu dodeljujete. Ukoliko pravite samo nalog za korisnika koji nema potrebe za logovanjem na Hestia CP, čekirajte opciju Ne dozvoli korisniku da se prijavi u Kontrolni Panel.

Kod kreiranja lozinke za korisnika, potrebno je da kliknete na ikonicu osveži iznad polja Lozinka. To će automatki kreirati lozniku za tog konkretnog korisnika. Sačuvajte ovu lozinku negde na sigurnom mestu na svom računaru.

Ukoliko želite možete poslati email dobrodošlice novom korisniku. Dovoljno je da čekirate polje Pošalji email dobrodošlice i Hestia CP će poslati email na email adresu korinsika koju ste definisali u polju Email.

Sledeće važno polje je polje Uloga. Ovo polje vam nudi opciju da za korisnika definišete jedu od predefinisanih uloga: Korisnik, Administrator, DNS Sync User.

hestia cp uloga

Evo ukratko i objašnjenja svake od predefinisanih uloga:

  1. Administrator:
    • Korisnik sa ovom ulogom ima punu kontrolu nad serverom i svim nalozima na njemu.
    • Može da kreira, menja i briše druge korisnike, kao i da pristupa svim funkcijama i podešavanjima u kontrolnom panelu.
    • Ova uloga je rezervisana za glavnog administratora servera.
  1. Korisnik:
    • Korisnik sa ovom ulogom ima osnovne privilegije za upravljanje sopstvenim nalogom i resursima.
    • Može da menja svoje lozinke, pristupa svojim fajlovima, bazi podataka, email nalozima, ali nema pristup administrativnim funkcijama sistema.
  2. DNS Sync User
    • Specifična vrsta korisnika u Hestia kontrolnom panelu koja se koristi za sinhronizaciju DNS zona između više servera. 
    • Ova funkcionalnost je korisna kada imate više servera koji treba da imaju identične DNS zapise, što je često slučaj u distribuiranim sistemima ili kada koristite više servera za visoku dostupnost ili ravnotežu opterećenja

Sledeća opcija je Paket, gde možete birati između dva predefinisana paketa: Default i System. U pitanju su dva različita načina za organizovanje i upravljanje web hosting paketima.

hestia cp sistem

Evo osnovne razlike između njih:

  1. Default paketi:

   – Ovi paketi su standardni paketi koji se nude korisnicima.

   – Mogu biti prilagođeni prema potrebama korisnika, ali obično dolaze sa predefinisanim resursima poput određenog prostora na disku, propusnog opsega, broja email naloga, itd.

   – Default paketi su namenjeni opštoj upotrebi i nude standardne funkcionalnosti.

  1. System paketi:

   – Ovi paketi su dizajnirani za naprednije korisnike koji žele veći nivo kontrole i prilagođavanja.

   – Uključuju sve resurse i alate koji su potrebni za upravljanje sistemom, kao što su SSH pristup, FTP nalozi, MySQL baze podataka, itd.

   – Omogućavaju korisnicima da prilagode svoj hosting okruženje prema svojim specifičnim zahtevima, što može biti korisno za web developere ili administratore sistema.

U suštini, dok su default paketi jednostavniji i lakši za upotrebu, system paketi pružaju više fleksibilnosti i kontrolu korisnicima koji žele da prilagode svoje hosting okruženje prema svojim potrebama.

Kada ste uneli sve podatke i odabrali željene opcije, kliknite na dugme Save u gornjem desnom uglu prozora, kako biste sačuvali podešavanja i kreirali korisnika.

Time ste završili prvi važan korak u podešavanju Hestia CP.

Ukoliko ste sve uradili kako treba, dobićete u dashboard-u poruku da je korisnik uspešno kreiran. 

Da biste proverili da li je novi korisnik na listi korisnika, kliknite na dugme Nazad u gornjem levom uglu. Ukoliko ste sve uradili kako treba, novi korisnik će se pojaviti na listi korisnika.

Ukoliko postoji potreba da dodatno uredite podešavanja za korisnika, kliknite na ikonicu olovke odmah pored naziva korisnika.

hestia cp edit korisnik

Otvoriće vam se slika kao na slici ispod.

hestia cp

Ovde sada imate na raspolaganju još nekoliko dodatnih opcija koje niste imali tokom kreiranja korisnika. Između ostalog tu je opcija pod nazivom Enable two-factor authentication.

Kako sam naziv kaže, čekiranjem ove opcije možete da aktivirate dvofaktorsku autentifikaciju, kako biste omogućili viši nivo bezbednosti prilikom logovanja na Hestia CP.

Ukoliko je potrebno, među opcijama u podešavanjima korisnika možete naknadno promeniti i paket i rolu korisnika.

Takođe, tu su i dve dodatne opcije koje se prikazuju nakon klika na dugme Advanced Options.U pitanju su opcije SSH pristup i PHP CLI Verzija

Opcija SSH pristup omogućava da izaberete način SSH pristupa, dok PHP CLI verzija omogućava da izaberete verziju PHP-a za pristup preko interfejsa komandne linije (CLI).

Opcija nologin onemoguće SSH pristup za određene naloge na serveru. Kada se ova opcija aktivira za određeni korisnički nalog, taj nalog neće moći da se prijavi na server putem SSH protokola, čime se dodatno osigurava server od neovlašćenog pristupa. Ova opcija može biti korisna ako želite da ograničite pristup određenim korisnicima ili ako želite da sprečite pristup određenim nalozima koji nisu potrebni za SSH pristup.

Kada ste završili podešavanja, kliknite na dugme Sačuvaj.

Ovim ste ujedno završili sva bitna podešavanja pod tabom Korisnik.

Sada možete i da se ulogujete kao novi korisnik. Da biste to uradili kliknite na ikonicu desno od naziva korisnika.

hestia cp logovanje korisnika

Automatski ćete biti ulogovani kao novi korisnik. Obratite pažnju da sada desno od logotipa Hestia (u gorenjm levom uglu) sada piše ime vašeg novog korisnika, umesto Admin.

hestia CP ulogovan korisnik

To znači da ste ulogovani kao novi korisnik.

Ukoliko ste sve uradili kako treba, bićete automatski premešteni na tab Web, gde sada možete da pridružite domen ovom hosting nalogu.

Podešavanja na nivou korisnika

Web – kako da dodate domen na Hestia panelu na svom Cloud VPS serveru

Unutar ovog taba možete vršiti podešavanja vezano za domen. Da biste dodali domen na vaš hosting paket, kliknite na digme Dodaj domen na hosting.

hestia cp ulogovan

Ovde unesite naziv domena koji želite da pridružite hosting paketu, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

hestia cp

Ukoliko ste sve uradili kako treba, u dashboard-u će vam se prikazati poruka da je domen uspešno kreiran.

Mail

Sada možete preći na tab pod nazivom Mail.

U ovom tab-u, kako i sam naziv kaže, možete podesiti mail za vaš domen.

Da biste to započeli kliknite na dugme Kreiraj mail za domen.

hestia cp kreiranje domena za email

Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod. Sada treba da unesete naziv domena za koji kreirate mail.

hestia kreiranje maila za domen

Sledeće polje je Webmail klijent u kojem možete da izaberete Roundcube klijent za webmail, ili da potpuno onemogućite webmail pristup.

Kada je u pitanju zaštita od spam poruka, već su podrazumevano čekirane opcije da koristite filtriranje dolaznih poruka na spam (Spam Filter), kao i da automatski odbijate poruke koje se smatraju spam-om (Reject Spam).

Dodatno, tu su i dve dodatne opcije, koje podrazumevamo nisu čekirane, pa ako želite da ih koristite ne zaboravite da ih čekirate. To su opcije DKIM podrška i SMTP Relay.

DKIM (DomainKeys Identified Mail) je tehnologija koja omogućava digitalno potpisivanje email poruka kako bi se verifikovala njihova autentičnost i sprečilo falsifikovanje. Opcija DKIM podrška omogućava podršku za DKIM, što može poboljšati pouzdanost i sigurnost vaših email poruka.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) Relay je proces slanja email poruka preko servera. Ova opcija omogućava konfigurisanje servera za prosleđivanje ili „relaying“ email poruka putem drugog SMTP servera, što može biti korisno u različitim scenarijima kao što su slanje emailova sa web aplikacija ili korišćenje SMTP servera drugih provajdera za slanje email poruka.

Ne zaboravite da na kraju kliknete na dugme Sačuvaj, kako biste sačuvali svoja podešavanja.

Ukoliko ste sve uradili kako treba, u dashboard-u će vam se pojaviti poruka da je mail domen uspešno kreiran.

DB

Sledeći tab je DB. Kao što mu i sam naziv kaže, ovde možete kreirati svoju bazu podataka. 

Postupak je i više nego intuitivan, pa ukoliko vam je potrebna baza podataka, dovoljno je da kliknete na dugme Dodaj bazu podataka i otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

hestia dodavanje baze

Sada je potrebno da unesete podatke za svoju bazu, po želji kreirate lozinku i na kraju kliknete dugme Sačuvaj.

hestia cp dodavanje baze

Kao i u prethodnim primerima, ukoliko ste sve odradili kako treba, u dashboard-u će vam se prikazati poruka da je baza podataka uspešno kreirana.

Klikom na dugme Nazad se vraćate na prethodni prozor.

Ako vam je u nekom momentu potreban pristup bazi putem phpMyAdmin aplikacije, to možete učiniti klikom na dugme phpMyAdmin.

Cron

Sledeći tab nosi naziv Cron. Takođe veoma intuitivnog interfejsa, omogućava da jednostavno definišete cron job-ove koji će se izvršavati u tačno određeno vreme.

hestia cron

Klikom na dugme Dodaj cron posao možete definisati koja komanda i kada treba da bude izvršena, kao i u kojim intervalima će se ona ponavljati, odnosno izvršavati.

hestia cp dodavanje cron job-a

Klikom na dugme Sačuvaj, sačuvaćete svoj kreirani cron job.

Rezervne kopije

Sledeći tab je Rezervne kopije. Kako mu i samo ime kaže, u pitanju je interfejs za kreiranje rezervnih kopija. 

hestia backup

Klikom na dugme Napravi rezervnu kopiju pokrećete izradu nove kopije. Nakon što kliknete pojaviće se pop-up prozor sa porukom da je kreiranje rezervne kopije u toku i da ćete biti obavešteni kada ovj proces bude završen.

pravljenje rezervne kopije u toku

Nakon što rezervna kopija bude kreirana, pojaviće se u listi kopija (fajlova) unutar taba Rezervne kopije.

hestia cp kreirana kopija

Na istom tabu se nalazi i dugme pod nazivom Backup Exclusions. Klikom na ovo dugme otvara vam se prozor u kojem možete da za određene kategorije podesite da budu isključene iz rezervne kopije.

Možete isključiti backup za sledeće kategorije: mail, web, db i user.

hestia cp backup exclusions

Kliknite sada na dugme Edit Backup Exclusions da bi ste podesili iključivanje za određene kategorije.

hestia cp edit backup

Sada će vam se otvoriti prozor sa kratkim instrukcijama kako da isključite backup za određene kategorije.

Pročitajte kratku instrukciju za neku od kategorija za koju želite da isključite backup i primenite pravilo iz instrukcije. 

Na kraju ne zaboravite da kliknete na dugme Sačuvaj.

Time ste ujedno završili osnovna podešavanja na nivou korisnika.

Podešavanja na nivou Admin-a

Kada ste završili sa podešavanjima na nivou korisnika, verovatno ćete želeti da proverite koja podešavanja možete da radite na nivou admin-a. Ovde su naravno spakovane sve one opcije koje su podrazumevano dostupne administratoru i za koje je predviđeno da kontrolu nad njima ima prevashodno admin.

Da biste pristupili ovim opcijama, potrebno je da se izlogujete sa nivoa korisnika i ponovo ulogujete kao admin.

Po logovanju pri vrhu prozora, u mini toolbar-u pronađite ikonicu zupčanika i kliknite na nju.

settings

Pojaviće vam se prozor kao na slici ispod.

hestia cp podešavanja

 

U prvom planu će vam biti lista aktivnih modula i servisa. Svako od njih možete urediti i promeniti mu definisane vrednosti. To radite klikom na ikonicu olovke desno od svakog naziva usluge/modula.

S obzirom na veliki broj modela/servisa, ovde nećemo ulaziti pojedinačno u svaki od njih. Dovoljno je da znate da ih možete uređivati, pa po potrebi možete proveriti i sami koje su vam opcije na raspolaganju za podešavanja.

Konfigurisanje na Hestia panelu na Cloud VPS serveru

Opcija konfigurisanja servera se pokreće klikom na dugme Konfigurisanje u gornjem levom uglu.

konfigurisanje

Klikom na ovo dugme otvara vam se prozor kao na slici ispod.

hestia cp konfigurisanje

Kao što vidite imate na raspolaganju dosta opcija koje možete konfigurisati prema svojim potrebama.

Prva opcija je Basic options.

Basic options

basic options

Ovde možete podesiti neke osnovne informacije o serveru, od hostname-a, preko vremenske zone, pa do podrazumevane teme i jezika. 

Ažuriranje

hestia ažuriranje

Ova opcija vam nudi mogućnost da prilagodite neke osnovne stavke vezano za ažuriranje vaših aplikacija. 

Ove opcije su odnose pre svega na notfikacije vezano za update sistema.

Web Server na Hestia Cloud VPS serveru

web hestia cp

Pod ovom opcijom možete omogućiti ili onemogućiti podršku za određene verzije PHP-a. Na raspolaganju su vam verzije od 5.6 do 8.2. 

Takođe, možete podesiti verziju PHP-a na kojoj server radi. To radite odabirom verzije u polju System PHP version.

Na kraju ovde možete podesiti i verzije za Proxy server, Web server i Backend server. Podešavanja za ove opcije radite klikom na ikonicu olovke pored naziva opcije.

Email server na Hestia Cloud VPS serveru

hestia cp Email Server

Pos ovom opcijom možete da podesite Webmail alias i eventualno aktivirate globalni SMTP relay. Takođe, možete podesiti i Email server i Spam filter. Ove poslednje dve opcije podešavate klikom na ikonicu olovke. Za obe opcije potrebno je podesiti conf fajl pomoću kojeg se inače setuju njihove vrednosti. 

Zgodno je što ovo možete uraditi pomoću ugrađenog editora, pa je to još jedno dobro rešenje unutar Hestia CP.

Baze podatka

baze podataka

Unutar ove opcije možete da podesite opcije za phpMyAdmin aplikaciju, kao i opcije vezano za podršku za MySQL.

Rezervne kopije

Rezervne kopije

Kao što i sam naziv opcije kaže, ovde možete podesiti sve dostupne opcije za rezervne kopije (backup). Možete izabrati da li želite da se rezervne kopije čuvalu lokalno na serveru i koji tip i nivo kompresije treba da bude primenjen.

Takođe, možete podesiti u kojem folderu će ovaj backup biti čuvan.

Ako čekirate opciju Remote Backup, dobićete dodatne opcije za podešavaanje pristupa preko FTP-a, za automatski upload backup kopije na udaljeni server.

SSL sertifikat

hestia cp ssl

Pod ovom opcijom je potrebno da unesete standardni ili generisati self-signed SSL sertifikat za svoju aplikaciju/web sajt.

Sigurnost

hestia cp sigurnost

Ova opcija sadrži podešavanja na nekoliko nivoa: Sistem, System Protection i Policies.

Sistem

sistem

Ovde možete podesiti pristup za API i za korisnike, kao i neka osnovna pravila vezano za logovanje. Prilično su intuitivna, pa ih nećemo detaljno predstavljati.

Na kraju ove opcije imate mogućnost podešavanja prevencije CSFR-a, putem opcije pod nazivom Prevent CSRF.

U pitanju je sigurnosna funkcija koja pomaže u zaštiti od napada CSRF (Cross-Site Request Forgery). CSRF napadi se događaju kada napadač iskoristi autorizovanu sesiju korisnika kako bi izvršio neželjene akcije na web aplikaciji, obično putem manipulisanja HTTP zahtevima.

Kada je opcija Prevent CSRF aktivirana u Hestia CP-u, ona uključuje dodatne sigurnosne mehanizme koji generišu i proveravaju CSRF token-e za svaki zahtev koji dolazi sa stranica koje su zaštićene ovom opcijom. Ovo pomaže u sprečavanju neovlašćenih zahteva i održava sigurnost vaše Hestia CP instalacije.

Aktiviranje opcije Prevent CSRF može biti korisno za održavanje sigurnosti vašeg sistema i zaštite podataka od neovlašćenih pristupa ili izmena.

System Protection

system protection

Unutar ove opcije možete da podesite nekoliko osnovnih opcija vezano za pravila za ostale administratore, odnosno da li ćete im dozvoliti pristup određenim podešavanjima i omogućiti da konkretan nalog bude vidljiv ili ne.

Policies

hestia cp policies

U ovoj opciji možete podesiti određena pravila za korisnike. Ova pravila se pre svega odnose na mogućnost menjanja određenih administrativnih podataka, ali i menjanje template-ova i kontrolu toga šta korisnik može da vidi i čemu može, i na koji način da pristupi.

U pitanju je poduža lista opcija, pa možete i sami da istražite sve ponuđene opcije.

Plugins

hestia cp plugins

Na kraju, opcija Plugins vam nudi opciju podešavanja za određene aplikativne postavke. Tako ovde možete podesiti da li će vaš server imati Installer aplikacija, aplikaciju za upravljanje fajlovima (file manager), aplikaciju za oraničenje prostora na disku i firewall.

Ako ste završili sa podešavanjem, ne zaboravite da kliknete na kraju na dugme Sačuvaj.

Mreža

Za dodavanje IP adrese možete kliknuti na dugme Mreža u gornjem levom uglu i otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

hestia cp mreža

Ovde možete dodati IP adresu klikom na dugme Add IP Address. Otvoriće vam se novi prozor u koji možete uneti IP adresu i ostale bitne mrežne parametre.

add new ip address

Ako ste završili sva podešavanja, izađite iz opcije Konfigurisanje tako što ćete kliknuti na dugme Nazad.

Naći ćete se ponovo u interfejsu kao na slici ispod.

hestia cp podešavanja

Hestia CP vam nudi opciju monitoringa u realnom vremenu najvažnijih resursa vašeg servera, preko intuitivnog grafičkog interfejsa. Ova opcija se aktivira klikom na dugme Task monitor.

Pomoću ove opcije imate mogućnost da nadgledate opterećenje servera, iskorišćenost memorije, iskorišćenost protoka i mnoge druge resurse servera.

Možete posmatrati i iskorišćenost resursa u nekim vremenskim periodima, što podešavate odabirom na odgovarajući period: Dnevno, Mesečno, Nedeljno…

hestia cp task monitor

Klikom na dugme Advanced Details imate mogučnost da vidite detalje o procesima i modulima koji su pokrenuti na serveru. Ovaj prikaz je u formi terminal loga, pa je zgodan za admine koji su navikli za rad sa Linux alatima poput htop.

hestia cp monitoring

Ovde iz toolbara možete izabrati konkretan resurs (RAM, Disk, Mreža …) za koji možete videti sve podatke vezano za taj resurs ili modul. Ovo je prilično široka lista podataka, koja je sigurno dragocena za svakog administratora sistema.

Klikom dva puta uzastopno na dugme Nazad ponovo ćete se naći u prethodnom interfejsu.

Odavde dalje možete izabrati opciju Ažuriranje, da biste ažurirali softvere za server.

hestia cp ažuriranje

Pored ove opcije imate još i dugme Zaštitni zid.

hestia cp firewall

Svaka od ovih opcija ima dodatna podešavanja, pa ih možete samo istražiti ukoliko vam je potrebno da nešto menjate prema svojim potrebama.

Tu je i opcija Logovi, koja sadrži sve zapise sa vašeg servera.

hestia cp logovi

Na kraju tu je i dugme Restartovanje koje vam nudi opciju da po potrebi restartujete server.

Instalacija aplikacije

Sada kada smo završili sa opisivanjem opcija za podešavanje i predstavljanjem nekih osnovnih funkcionalnosti Hestia CP-a, vreme je da isprobamo instalaciju neke od aplikacija.

Za potrebe ovog teksta instaliraćemo WordPress. Uradićemo to direktno iz Hestia CP-a, sa spiska raspoloživih aplikacija za brzu instalaciju.

Da biste pristupili ovoj instalaciji, kliknite na tab Korisnik, a zatim pronađite korisnika za kojeg želite da uradite instalaciju. 

Ulogujte se kao taj korisnik, a zatim kliknite na ikonicu olovke pored naziva tog korisnika/domena (opcija Edit Domain).

logovanje

Sada iz gornjeg desnog ugla izaberite dugme Brza instalacija aplikacija.

instalacija aplikacija

brza instalacija aplikacija

Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

hestia cp lista aplikacija

Sada među ponuđenim aplikacijama izaberite WordPress i kliknite na dugme Podesi.

wordpress

Verzija koja je dostupna je poslednja zvanična verzija WordPress-a, pa ne morate da brinete o tome da li je aplikacija ažurna.

Nakon što ste kliknuli na dugme Podesi, otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

instalacija wordpress-a

Unesite sada sve podatke koje želite da podesite za svoj WordPress sajt. Opcije koje se odnose na bazu podataka, root instalacioni folder i naziv korisnika možete po želi ostaviti prazne. Aplikacija će sama generisati te nazive, koje uvek možete pogledati unutar ovog prozora.

Kada ste završili popunjavanje polja, kliknite na dugme Sačuvaj, kako biste završili proces instalacije. Sve ovo traje manje od minut, nakon čega ćete u dashboard-u dobiti poruku da je WordPress uspešno instaliran.

Sada možete otvoriti svoj domen i ukoliko ste sve uradili kako treba, videćete instaliran svoj WordPress sajt sa podrazumevanom temom.

instaliran wordpress

Zaključak

Hestia CP je besplatan kontrolni panel otvorenog koda koji olakšava upravljanje vašim hosting okruženjem. Nudi širok spektar funkcionalnosti koje se obično nalaze u plaćenim kontrolnim panelima, čineći ga popularnim izborom za manje i srednje kompanije. Njegov minimalistički dizajn čini ga intuitivnim i lakim za korišćenje, a interfejs prilagođen mobilnim uređajima omogućava pristup i van kancelarije.

Bezbednost je prioritet, sa ugrađenim merama poput dvofaktorske autentifikacije, IP blokiranja i firewall-a. Hestia CP takođe nudi brojne alate za upravljanje hosting nalogom, kao i integraciju sa popularnim web aplikacijama kao što su WordPress, Joomla i Drupal.

Za logovanje na Hestia CP biće vam potrebni samo kredencijali i IP adresa servera. Nakon uspešnog logovanja, možete upravljati domenima, email nalozima, bazama podataka i drugim resursima. Takođe, možete kreirati korisnike sa različitim privilegijama i podešavati pakete resursa prema potrebama.

Uz mogućnost prilagođavanja i podešavanja raznih aspekata servera, Hestia CP pruža korisnicima potpunu kontrolu i jednostavnost u upravljanju hosting okruženjem.

Dakle, u pitanju je jedan odličan kontrolni panel koji može zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih admina.

Ukoliko želite da isprobate Hestia CP za svoje potrebe, javite nam se na podrska@mcloud.rs, a naši tehničari će vam pružiti sve neophodne informacije i pomoć.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *