mhosting vs mserver

Koja je razlika između mHosting-a i mServer-a?

12 маја, 2015
Jelena Opačić

Od uvođenja nove ponude, često nas pitate u čemu je razlika između naše dve usluge – mHosting (Cloud Hosting) i mServer (Cloud Server) i kako se to razlikuje u odnosu na naše stare usluge, sa početka mCloud-a. U ovom tekstu možete pronaći sve odgovore na ova pitanja.

mServer (Cloud Serverje virtuelni server sa garantovanim resursima u cloud-u i punim root pristupom. Svi resursi i opcije su dostupne kroz kontrolni panel, njihove izmene automatizovane, tako da je servis u potpunosti skalabilan i omogućena vam je potpuna kontrola nad serverom, bez ikakvih ograničenja. Novina su brzi SSD diskovi i još popularnije cene, tako da naša ponuda kvalitetom i cenama sada konkuriše najvećim svetskim cloud provajderima poput Amazona, Digital oceana i drugih. Na raspolaganju je izbor Microsoft ili Linux operativnog sistema, kao i mogućnost one-click instalacije najpopularnijih web skripti poput servisa WordPress, Joomla, Magento, CPanel i drugih, koje možete odmah koristiti (kao nekada na mApp serverima). Ovi serveri su unmanaged, što podrazumeva da korisnici sami brinu o aplikacijama i sajtovima koje na njemu hostuju. ali smo mi svakako tu da pomognemo sve što treba. Takođe, u zavisnosti od potreba moguće je dogovoriti pomoć pri migraciji aplikacije, postavci setupa i druge dodatne usluge. Zagarantovana dostupnost servisa je 99.99%.

mHosting servis (Cloud Hosting) takođe podrazumeva zakup virtuelnog servera sa garantovanim resursima na cloud platformi, ali bez punog pristupa (ne dobija se root i ssh pristup), jer je servis prvenstveno namenjen korisnicima koji bi želeli naprednije hosting rešenje od shared hostinga, ali se „boje“ unmanaged servera, jer nemaju iskustva u radu iz konzole i sa održavanjem servera. Servis je namenjen korisnicima kojima je dovoljan kontrolni panel za administraciju, FTP i phpMyAdmin. mHosting paketi stižu sa već instaliranim kontrolnim panelom Sentora, koji je veoma jednostavan za rad.  Sentora je open source rešenje koji pruža sve neophodne funkcionalnosti kao i cPanel, ali bez nepotrebnih alata koje većina obično i ne koristi, pa korisnici na ovaj način štede jer nisu u obavezi da kupuju skupe WHM/cPanel VPS licence. Cene ovog servisa su slične (čak i povoljnije) od shared hosting usluga, iako je u pitanju značajno naprednija i kvalitetnija usluga. Takođe, pored garantovanih resursa na koje ne mogu da utiču drugi korisnici, kao sto je slučaj kod shared hosting usluga, SSD diskovi koje koristimo hostovanim sajtovima daju brzinu i stabilnost koja im je potrebna.

Da ponovimo, za korišćenje mHosting servisa nije potrebno da korisnik zna administraciju VPS servera, dovoljno je da želi bolju i kvalitetniju hosting uslugu od shared hostinga, jer praktično usluga predstavlja ‘managed VPS uslugu i u našoj nadležnosti je i održavanje sigurnosti svih kritičnih sistemskih komponenti. Međutim, ovo ujedno podrazumeva da korisnici mHosting-a ne mogu samostalno proširivati pojedinačne resurse (prostor na SSD disku, memorija, protok, broj jezgara procesora i slično, kao što je to slučaj kod Cloud Servera), već mogu samo prelaziti sa paketa na paket, ako žele da povećaju ili smanje zakupljene resurse. Podrška garantovana našim SLA važi i za mHosting pakete, a dodatno uključuje i jedan do nekoliko support ticketa (u zavisnosti od izabranog paketa), dok se dodatna pomoć može dokupiti.

Svi mCloud serveri zasnovani su na potpuno superiornom hardveru i softveru i top-of-the-class rešenjima. Serverski sistemi su Fujitsu i HP oprema, čuvanje podataka se vrši na NetApp SSD storage jedinicama, a mrežno okruženje je bazirano na Cisco opremi. Softversko rešenje za Cloud čini renomirana i veoma napredna OnApp platforma koja omogućava trenutnu skalabilnost i potpunu kontrolu.

U nekom od narednih članaka napisaćemo i neke primere i preporuke u pogledu potrebnih resursa za određene platforme, kao i razlike. U međuvremenu, pišite nam šta biste još želeli da dodatno pojasnimo.

Slični postovi:

Nextcloud servis
Šta stoji iza najvećih sajtova u Srbiji?
Šta je Cloud hosting i kako funkcioniše

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.