Kako epidemija može da utiče na kontinuitet poslovanja

9 марта, 2020
Jelena Opačić

Da li je vaš biznis spreman za scenario “vanredno stanje” i imate li plan za osiguranje kontinuiteta poslovanja?

Corona virus (COVID-19) još uvek nije napravio probleme u Srbiji i nadamo se da neće. Međutim, da li je vaš posao spreman za neke vanredne situacije (bilo kog tipa, npr. u ovom slučaju velike razmere epidemije) koje bi podrazumevale da iznenada sve zaposlene pošaljete da rade od kuće i to na duži period, a da se to ne odrazi na vaš posao? Koliko ste razmišljali o tome:

  • Da li svi zaposleni imaju sve potrebne uređaje za rad i dobar internet kod kuće?
  • Mogu li zaposleni od kuće da pristupaju svim poslovnim aplikacijama i bazama, odnosno svim potrebnim podacima i alatima za neometano obavljanje svakodnevnog posla i to na siguran način?
  • Da li su dostupni podaci sinhronizovani i oslikavaju ispravno stanje u realnom vremenu?
  • Da li će telefoni u vašoj firmi zvoniti u prazno ili zaposleni mogu da se javljaju od kuće?
  • Hoće li prodaja vaših usluga i prozvoda opasti? Da li će podrška klijentima trpeti?

Ovo su samo neka od pitanja koja treba da postavite sebi ako ste direktor ili na menadžerskoj poziciji i da na vreme napravite jasan plan za osiguranje kontinuiteta poslovanja (business continuity plan). Popišite ključne poslovne procese, ljudske resurse i mogućnosti da zaposleni rade od kuće (ili već neke druge udaljene ili izolovane lokacije), analizirajte sve rizike i osmislite stragiju da možete odmah da reagujete.

Naša sugestija se ne odnosi direktno na aktuelan COVID-19 i nije nam cilj da dižemo paniku, ali potencijalna epidemija treba da bude povod da se dobro razmisli i spremi plan. Čak i ako se ne proglasi epidemija, odgovorno postupite i omogućite svojim zaposlenima da ukoliko to žele (imaju decu, starije, bolesne i osetljivije ukućane) smanje svoju izloženost rizicima.

Razmislite o scenariju da svi sektori rade van kancelarije:

  • Da li pored interneta, mobilnog i laptopa, zaposleni imaju npr. slušalice (da buka iz okruženja ne ometa poslovne razgovore) i mogućnost da fiksne brojeve iz kancelarije preusmere na drugu lokaciju? Da li je vaša kompanijska telefonska centrala u cloudu
  • Da li su vaše poslovne aplikacije (ERP, knjigovodstveni programi, dokumentacija, podaci o kupcima i dobavljačima, lageru, projektima, tiketing, intranet i drugo) vezane za fizičku lokaciju vaše kompanije ili su na Cloud serveru i uvek dostupne putem sigurne konekcije?
  • Sigurna konekcija? Mislimo na VPN (virtual private network) server koji su mnogi naši korisnici podigli na mCloud serverima. Javite nam se ako vam treba naša pomoć.
  • Koji su to još alati i aplikacije bez kojih ne možete neometano da radite? 

Uz pojam business continuity plan uvek se u kompletu pominje i disaster recovery plan (oporavak samog IT sistema na rezervnoj lokaciji). Međutim, temom disaster recovery plana bavićemo se drugom prilikom. Velike kompanije DR planove spremaju dugo i ozbiljno, a sama tema kontinuitet poslovanja u konkretnom i praktičnom smislu se često tek usput podrazumeva. Ako imate dobro razrađen plan, a podaci i aplikacije se nalaze na Cloud serverima (sve dostupno online, ne zavisi od fizičkog servera), zaštićeno je i imate dobar bekap, rizik za vaše poslovanje je već značajno umanjen u bilo kakvim vanrednim situacijama. 

Ako ste, dok ovo čitate, uočili nešto što još uvek nemate rešeno, nemojte da ostavite samo mentalnu belešku i da se podrazumeva. Stavite scenario na papir, dokumentujte vaš plan kakve god da su trenutne mogućnosti i ne dozvolite da vas obuzme panika ako se desi nešto neočekivano – ipak ćete imati spreman plan. U plan stavite i šta su buduća unapređenja pa i njih blagovremeno planirajte i dopunjujte. Kada je „na papiru“, već je opiljivo i napravljen je prvi korak.

Slobodno u komentarima dopunite naš spisak, ako smo nešto bitno propustili. Cilj je bio samo da vas podstaknemo na razmišljanje.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.