mobile friendly website

Da li vaš sajt prolazi Google-ov test prilagođenosti za mobilne uređaje?

Ivan Minić

U februaru ove godine Google je objavio da će, počev od 21. aprila u algoritmu rangiranja sajtova u pretrazi doći do promena, a najvažnija od njih je favorizovanje sajtova koji imaju prilagođeno izdanje za mobilne uređaje. Ovo se posebno odnosi na mobilne pretrage u kojima će ovakvi sajtovi biti značajno bolje rangirani od onih koji ove uslove ne ispunjavaju.

Mnogi ovoj vesti nisu pridavali dovoljno pažnje, očekujući da će promene biti male i gotovo neprimetne, a posao prilagođavanja prikaza za prenosne uređaje nije uvek baš jednostavan i brz posao. Taj dan je došao i mnogi su u svojim Google analytics statistikama primetili značajne promene. Oni koji ne prate ove stvari baš redovno, možda i dalje ne znaju za promenu i čeka ih neprijatno iznenađenje.

Kako da znam da li i moj sajt pogađa ova promena?

Google je objavio i alat za testiranje, a webmasterima je dostupan i vodič sa konkretnim savetima u vezi implementacije svih potrebnih rešenja. Postoje i 3rd party rešenja za testiranje, kao npr. mobiletest.me, ali svakako je najbolje rešenje da koristite zvanični test.

Šta da radim, ako moj sajt ne ispunjava zahteve?

Negativne efekte već osećate, a dobra vest je da ukoliko ispravite problem, ranking sajta će se oporaviti u narednih nekoliko nedelja. Ukoliko koristite neku od poznatih platformi kao što su WordPress, Drupal, Joomla, Magento i slično, gotova rešenja za vaš problem postoje bilo u formi pluginova za mobilni prikaz, bilo u formi gotovih tema koje su responzivne. Rešenja za WordPress, koja ovaj problem rešavaju bez obzira na to koju i kakvu temu koristite, su WPtouch, WP Mobile Detector, WordPress Mobile Pack 2.0, WP Mobile Edition, a i JetPack nudi mogućnost da učitate posebnu temu za mobilne uređaje. Za Joomla CMS možete koristiti Mobile Joomla. Za Drupal postoji detaljan vodič. Magento ima uključenih funkcionalnosti koje mogu rešiti problem ako se podese ispravno, a jedno od dodatnih rešenja koja se mogu koristiti je Giganto.

Naravno, druga opcija je da zamenite temu koju koristite, ili da postojeću prilagodite zahtevima. Ako razmišljate da o jednom trošku rešite problem i modernizujete sajt, zahtev sa kojim treba da idete pred dizajnera i developera je da novi dizajn za sajt bude responzivan. To znači da se prilagođava automatski različitim uređajima koji se mogu koristiti za pregled sadržaja tako što se prikaz elemenata sajta reorganizuje na svakom od njih.

Responzivni dizajn je koncept koji postoji oko pet godina, iako tehnologija tako nešto omogućava i duže. Prvi put se pojavljuje kao detaljno razrađen koncept u ovom tekstu na kultnom A list apart sajtu. U međuvremenu je značajno uznapredovao i sve je više zanimljivih rešenja koja se primenjuju.

Ovako koncipiran dizajn dobro će izgledati i funkcionisati na svim aktuelnim pametnim uređajima, a Google će to znati da ceni.

1 komentar. Ostavi novi

Responzivan dizajn od sada i na Kupindu! :)
13 јануара, 2016 9:48 am

[…] skoro, kao jedan od parametara za dobro pozicioniranje u pretrazi, uveo i to koliko je sajt dobro prilagođen mobilnim uređajima. Ukoliko se stranica ne prikazuje lepo na mobilnim telefonima i tabletima, Google će je lošije […]

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *