CyberPanel – brzi kontrolni panel za Cloud VPS server i sajtove baziran na LiteSpeed-u

Nemanja Joksimović

Ukratko o CyberPanel-u

CyberPanel je moderan kontrolni panel za vaš Cloud VPS server i sajtove, koji se izdvaja od drugih po svojoj jednostavnosti i brzini OpenLiteSpeed web servera. Kreiran je tako da može da zadovolji sve očekivane potrebe korisnika jer je veoma intuitivan i omogućava lako kreiranje i održavanje web sajtova, ali i iskusnih system administratora. Zbog brzog OpenLiteSpeed web servera koji se koristi, CyberPanel nudi fleksibilnost i funkcionalnosti koje će vam pomoći da brzo i efikasno upravljate vašim Cloud VPS serverom i sajtovima u samo par klikova.

CyberPanel podržava razne popularne CMS-ove, kao što su WordPress ili Joomla, što omogućava laku i brzu instalaciju istih koji dolaze sa LiteSpeed dodatkom za keširanje.

Može se reći da je sigurnost ovog kontrolnog panela na visokom nivou, jer server koristi ConfigServer Security Firewall (CSF) koji je besplatan i koji vas može zaštiti od dosta napada, a tu je takođe i Imunify antivirus (za koji potrebno dodatno zakupiti licencu), kao i 2FA autentifikacija za koju znamo da sprečava nedozvoljen pristup korisničkim i admin nalozima.

Izgled CyberPanel-a i njegove mogućnosti

Nakon što pristupimo CyberPanel-u, videćete sliku kao na primeru, koja sa leve strane prikazuje ceo meni ovog panela i njegove mogućnosti, a sa desne strane trenutno opeterećenje CPU-a, iskorišćenost RAM-a i zauzeće diska, što je važno, kako bi admin imao grafički uvid u stanje svog VPS servera.

Kao što možete videti, CyberPanel zaista nudi mnoštvo funkcija i opcija koje su dostupne kako adminima, tako i regularnim korisnicima. U to svakako spada laka instalacija CMS-a, podešavanje SSL sertifikata, kreiranje baza podataka, kreiranje email adresa i mnogo toga.

Inicijalna podešavanja Cloud VPS CyberPanel servera

Nakon što smo pristupili panelu, potrebno je da se on podesi pravilno, kako bi se sve operacije izvršavale bez grešaka. Da bismo pokrenuli inicijalni proces na početnoj stranici kliknućemo na: Please launch the set-up wizard to get maximum out of your CyberPanel installation.

Otvoriće se stranica gde je potrebno uneti domen, potom kliknuti na Start Configuration, nakon čega čekamo da proces bude gotov. Tokom ovog procesa se izdaje SSL sertifikat, koji će se koristiti i za mejl server. Nakon što se proces završio, dobijamo odgovor Completed i možemo nastaviti dalje, klikom na dugme Restart CyberPanel.  Nakon toga čekamo tri sekunde i obnavljamo stranicu, kako smo dobili novi samopotpisani sertifikat za sam kontrolni panel.

VAŽNO!!! Prilikom unosa domena u ovo polje, ne zaboravite da taj domen treba biti postojeći i validan. Da biste postavili naziv vašeg domena kao hostname servera, na portalu u meniju sa leve strane kliknuti na Moje usluge -> Cloud Ready -> kliknete na vaš server -> kada se otvore informacije servera kliknite na Mreža -> zatim kliknite na Reverzni DNS, te u polje Hostname upišite naziv vašeg domena i kliknite na Update Reverse DNS.

Takođe, još jedna važna stavka je da na svom serveru u /etc/hosts preimenujete kako vaš server vidi svoju IP adresu na tom domenu, jer tu često može stajati nešto što je predefinisano pri samom naručivanju servera, a to nije bio domen.

Instalacija WordPress-a na sajt koji smo dodali

Da bismo instalirali WordPress za naš sajt, potrebno je da u meniju kliknemo na Websites, zatim kliknemo na List websites. Kao što vidite na snimku ekrana, i na početnoj stranici u velikom plavom dugmetu postoji WEBSITES, a kada kliknete na to, otvoriće vam se nova stranica gde će takođe u velikom plavom dugmetu pisati LIST WEBSITES. Na vama je kako želite da da pristupite tom delu, obe varijatne su prihvatljive i odvešće nas na istu lokaciju.

Kada smo pristupili stranici sa svim dostupnim websajtovima, u našem primeru je to samo jedan, potrebno je da pored domena kliknemo na Manage, kao što je prikazano ispod.

Na stranici sa našim sajtom idemo do kraja stranice i potrebno je da pronađemo i kliknemo na WP + LSCache u sekciji APPLICATION INSTALLER.

Nakon što se otvorila nova stranica, unosimo podatke za naš novi WordPress websajt i oni su:

  • Naslov sajta
  • Korisničko ime
  • Lozinku
  • Email adresu
  • „Path“ ostavljamo prazno, kako želimo da instalacija sajta bude vidljiva putem domena, a ne na primer na adresi https://domen.rs/blog.

Posle unošenja neophodnih podataka potrebno je da kliknemo na Install Now, kako je pokazano na snimku ekrana ispod.

WordPress se instalirao pravilno, te smo dobili sledeću poruku, da sada možemo posetiti naš sajt:

Ušli smo na naš sajt i ulogovali se sa podacima koje smo uneli prilkom instalacije, pa ćemo ujedno proveriti da li on funkcioniše ispravno.

Ono što možemo videti je to da sajt funkcioniše sasvim normalno i dosta brzo, što je krajnim korisnicima jako bitno, a u tome pomaže dodatak LiteSpeed Cache koji se uspešno aktivirao prilikom same instalacije WordPress-a.

Nakon što smo podesili sajt, možete testirati njegovu brzinu alatom koji preferirate. Evo rezultata našeg testa bez ikakvih dodatnih optimizacija, koji pokazuje brzinu sajta 99%. Ostali parametri su takođe pokazali odličan rezultat.

Dodatne opcije OpenLiteSpeed web servera

Kreatori CyberPanel-a su dosta marili za krajnje korisnike, pa su omogućili da se OpenLiteSpeed web serverom upravlja kroz web konzolu, što čuva dosta vremena, jer konfiguracioni fajl web servera nećemo menjati i prilagođavati našim potreba putem terminala.

Kako se ulogovati na OpenLiteSpeed WebAdmin konzolu?

Da bismo pristupili OpenLiteSpeed WebAdmin konzoli, potrebno je za početak da pristupimo našem serveru kroz terminal.

Nakon što smo pristupili serveru, potrebno je da pokrenemo sledeću komandu:

/usr/local/lsws/admin/misc/admpass.sh

Nakon pokretanja ove komande, potrebno je da unesete korisničko ime za admin korisnika, mi ćemo upisati upravo admin.

Upisujemo lozinku, potom Enter, pa ponovo upisujemo lozinku i pritiskamo Enter.

VAŽNO!!! Na Linux sistemima polje za lozinke ne prikazuje zvezdice, te se ne morate plašiti da ne kucate ništa. Upišite istu lozinku dva puta i dobićete odgovor da je lozinka ažurirana.

Veza ka WebAdmin konzoli je sledeća: https://VAŠA-IP-ADRESA:7080

Kada pristupimo putem web pretraživača konzoli, otvoriće se stranica za ulazak. Upravo tu upisujemo korisničko ime i lozinku koju smo definisali i ulazimo u konzolu.

Kao što možete videti, pristupom konzoli vama se otvaraju nove mogućnosti za dodatna podešavanja OpenLiteSpeed web servera, ali ako se dovoljno ne razumete ili ne snalazite u podešavanjima OpenLiteSpeed, ovaj deo nije neophodno dirati dok nemate neke veće posete na sajtu, jer su ova podešavanja za početak sasvim dovoljna. Zanimljivo je da na ovoj stranici takođe možete pratiti uživo saobraćaj ka vašem sajtu što dosta može značiti i pomoći u vreme velikih poseta i na taj način možete na mnogo lakši način da upravljate web serverom bez upotrebe terminala.

Dodatna zaštita naših sajtova i servera u vidu ConfigServer Security and Firewall i ModSecurity

CSF je odličan firewall koji blokira dosta stvari i jako česte zahteve prema serveru, što će dosta smiriti CPU servera ako ne mora sve vreme da odgovara na zahteve zlonamernih botova koji skeniraju vaš server na eventualne propuste, a za zaštitu samog sajta tu je ModSecurity dodatak.

Da bismo instalirali CSF, potrebno je da u sekciji Security kliknemo upravo na istoimeno dugme CSF, a nakon toga na Install now i to će započeti instalaciju. Nakon instalacije prikazaće vam se sledeća slika, na njoj možete videti sve dozvoljene izlazne i ulazne portove. Postoje i jezičci u kojima možete blokirati ili deblokirati IP adrese.
VAŽNO!!! Za kompletnu kontrolu CSF-a, u meniju pri dnu kliknite na ConfigServer Services, a zatim na ConfigServer Security & Firewall i otvoriće vam se sva dostupna podešavanja CSF-a, gde možete dodavati IP adrese u dozvoljene spiskove ili ih blokirati i još mnogo toga.

Da bismo instalirali ModSecurity u sekciji Security je potrebno je da kliknemo na ModSecurity Conf i zatim na dugme Install now. Nakon par momenata ModSecurity će biti instaliran i spreman za rad.

Kada se ModSecurity instalira on će izgledati ovako. Za početak možemo da ga ostavimo da radi tako, pa ćemo blagovremeno reagovati ako vidimo da neki napadi ipak prolaze kroz njega.

Za dodatna pravila ModSecurity u sekciji Security je potrebno kliknuti na ModSecurity Rules Packs kako bismo uključili pravila od OWASP koja su dosta pouzdana i koja će vam pomoći dosta sa zaštitom sajta.

Ukoliko želite da testirate VPS server sa preinstaliranim CyberPanelom, možemo vam omogućiti besplatan test period  – dovoljno je samo da nam se javite.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *