Zašto je važno da registrujete svoj domen čak iako ga nećete koristiti?

10 јула, 2017
Ivan Minić

Pitate se možda zašto je agent Molder na slici? Ne brinite, ovo nije slučaj iz Dosijea X, iako priča počinje upravo u periodu kada je ova serija bila na svom vrhuncu, 1996. godine. Tada je kanadska firma Alberta Hot Rods registrovala DavidDuchovny.com.

Pa dobro, ali danas je 2017. godina. Tačno, ali tek sada, i to pre nekoliko dana, Foks Molder odnosno glumac David Duchovny došao u posed domena sa svojim imenom. Ukoliko vas zanimaju detalji celog slučaja, možete ih pročitati na sajtu Nacionalnog foruma za arbitražu i medijaciju koji je u ovakvim slučajevima nadležan.

Skratiću vam muke – ovo telo je veoma efikasno, i procedura je trajala relativno kratko, svega oko mesec dana. Svakako tuženom nije pomoglo to što je ovo samo jedan u nizu sličnih slučajeva. Prethodno su isti problem imali Halle Berry, Pamela Anderson, Sandra Bullock, Cameron Diaz, Tom Cruise i Kevin Spacey, pa je ishodište bilo izvesno.

Sistem funkcioniše i to je ono što je utešno. Čak iako pogrešite, grešku je moguće ispraviti, ali to košta i može predstavljati problem. Ako je u pitanju vaše ime, niste u problemu osim ukoliko sa druge strane nije neko ko se zove isto kao vi 🙂 Ukoliko je u pitanju vaša kompanija, takođe, ukoliko je naziv jedinstven i nedvosmisleno ga je moguće vezati za vas – biće sve ok. Ali šta ako je to neki drugi pojam, vama važan, ali važan i vašoj konkurenciji, a koji nije nešto što je samo i neotuđivo vaše?

Priom, iako sistem funkcioniše, nije uvek 100% fer. 2005. godine je Milka Budimir vlasnica butika visoke mode u Parizu bila primorana da svoj Milka.fr da kompaniji Kraft Foods, u okviru koje je i brend Milka. U koliko je u pitanju .rs ili .срб domen, procedura je manje više slična, a sistem takođe funkcioniše dobro… ali ne rešava problem trenutno. Setite se prošlogodišnjeg incidenta sa domenom poznatog proizvođača telekomunikacione opreme. Nije to bio prvi takav slučaj, takve stvari se dešavaju s vremena na vreme, ali nažalost, ljudi ih zaborave, jer se nalaze u „polju tuđeg problema“.

Zato, zaštite važne domene odmah – proverite da li su nazivi domena slobodni na mCloud portalu!

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

mCloud mailing lista
Da li želiš da se prijaviš na mCloud mailing listu i svake nedelje dobijaš informacije o našim tekstovima na blogu i novostima iz mCloud-a?
Nemoj više prikazivati