male tajne wP-a

WordPress: Male tajne wp-config.php

7 новембра, 2014
Ivan Minić

WordPress u svojoj osnovnoj instalaciji ima gotovo 1000 različitih fajlova. Veliku većinu njih, prosečan, pa čak i napredan, korisnik, nema potrebu da otvori, ali kod nekih to nije slučaj. Fajl koji se nalazi u root direktorijumu, a u kome se nalaze najvažniji podaci za funkcionisanje sajta, podaci za pristup bazi, putanje, osnovna konfiguracija – wp-config.php. Iako default konfiguracija koju WordPress setuje prilikom podizanja sajta funkcioniše sasvim lepo, postoje neke sitnice koje mogu napraviti manju ili veću razliku kada je funkcionisanje vašeg sajta u pitanju.

Nekoliko stvari koje mogu unaprediti performanse vaše sajta:

Limitiranje broja revizija za postove. Jedna od prvih stvari koje vam sugerišu u svim vodičima za optimizaciju WordPress sajtova. Naime, kako postove menjate pre objavljivanja (ili posle), WordPress snima njihove verzije, svako malo. I ovo je odlična stvar, jer ako negde nešto pogrešite, ili zaboravite snimiti, ili vam pukne browser, izvućićete poslednju snimljenu reviziju i imaćete spasen sadržaj. Ipak, svaka revizija, zauzima u bazi prostor kao i ceo novi post, a ako ste često menjali, revizija može biti i na desetine. Zato je dobro limitirati ih na nekoliko za svaki post. To je taman dovoljno da ih imate u slučaju problema, a neće previše negativno uticati na performanse.
define( 'WP_POST_REVISIONS', 15 );

Praznite smeće, redovno. Kao što i vaš računar uspori kada se Recycle bin prepuni, tako slično i vaš WordPress može imati problema ako se nagomilaju komentari i objave koji su završili u smeću. Možda je 7 dana premalo, ali 30 je vrlo verovatno sasvim ok. Procenite sami, ali ako ne brišete smeće ručno, i ne želite da razmišljate o tome, podesite to u wp-config.php automatski.
define('EMPTY_TRASH_DAYS', 7 );

Setujte putanje i adresu do sajta. Ovo se najčešće koristi kada sajt selite na drugi domen, ali zapravo može biti vrlo korisno i u slučaju da imate jako posećen sajt. Naime, ako ovde navedete potrebne putanje, WordPress neće praviti upit u bazi svaki put kada mu treba ta informacija, a svaki upit manje je zlata vredan.
define('WP_HOME', 'http://www.mcloud.rs/blog');
define('WP_SITEURL', 'http://www.mcloud.rs/blog');
define('TEMPLATEPATH', '/absolute/path/to/wp-content/themes/active-theme');
define('STYLESHEETPATH', '/absolute/path/to/wp-content/themes/active-theme');

Podesite domen za cookie. Iako ne deluje kao bitna stvar, može doneti poboljšanje performansi ako se koristi static server za serviranje statičkih sadržaja (slika, css, js, dokumenata).
define('COOKIE_DOMAIN', '.mcloud.rs');

Podesite memory limit. Većina deljenih hostinga ne omogućava ovo, ali ipak, vredi probati. Naime, vaš WordPress možda zahteva više memorije nego što mu sistemski default dodeljuje, i možda bi zapravo neuporedivo bolje radio u slučaju da ovo promenite. Vredi probati, a vrednosti koje upisujete odnose se na količinu RAM memorije koju će koristiti, najčešće je 64 default, a probajte 96M, 128M, 256M i sl.
define('WP_MEMORY_LIMIT', '64M');

To nije sve što možete kroz konfiguraciju uraditi. Evo još nekoliko zanimljivih opcija sa mogućim primenama.

Zabranite izmene fajlova iz konfiguracije. Administratorski pristup nudi mogućnost, ako su dozvole pristupa fajlovima i folderima na serveru takve, da admin iz web interfejsa administracije WordPress-a menja sadržaj fajlova teme, dodataka i slično. Ako želite da to onemogućite, dovoljno je da dodate ovu liniju u wp-config.php:
define('DISALLOW_FILE_EDIT',true);

Zabranite instalaciju i update tema i dodataka. To postižete ovim kodom, a verujem da može nekada biti korisno.
define('DISALLOW_FILE_MODS',true);

Uključite debug mod dok razvijate. Dok razvijate vaš WordPress sajt, želite da vidite sve greške i upozorenja koje vam php šalje. Ovako možete aktivirati njihov prikaz:
define('WP_DEBUG',true);

Aktivirajte php_error.log. Ako želite da sve greške WordPress zapiše u log koji kasnije možete pregledati, napravite fajl php_error.log, podesite CHMOD na 777, a u wp-config.php upišite ovo (uz odgovarajuću putanju u 3. liniji):
@ini_set('log_errors','On');
@ini_set('display_errors','Off');
@ini_set('error_log','/home/path/domain/logs/php_error.log');

Ako vam instalacija dodataka i tema traži stalno ftp podatke. Ovo ume biti jako iritantno, a možete ga vrlo lako rešiti.
define('FS_METHOD', 'direct');

1 komentar. Ostavi novi

Postovani bilo bi interesantno opisati resenje problema sa nasim latinicnim slovima u raznim wordpress temama u ovom fajlu. Ja sam po jednom resenju promenio tag itf8 u lat1 , ali se onda pri editovanju postova i strana tekst nije video. Kad sam vratio na staru vrednost opet sam mogao u edit reziu da vidim tekst.
Moj zakljucak je da izmene na fajlu wp-config.php treba uraditi pre pocetka rada na sajtu.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.