Optimizujte slike na svom WordPress-u

1 јула, 2015
Ivan Minić

Ne tako davno, cilj svakog pravog web dizajnera je bio da u što manje kilobajta smesti što više stvari. Ekrani su bili mali, veze sporije, rezolucije niže, a hosting resursi manje dostupni. Cela stranica bogata raznim sadržajem i sličicama težila je svega 100-200 Kb. Danas toliko teži samo Stylesheet ili Javascript. Poslednje analize kažu da prosečna stranica danas teži 2100 Kb, a čak 70% toga odlazi na slike.

Ne vodimo računa o veličini slika verujući da sa brzim Internet konekcijama, kakve gotovo svi imamo u kući ili na poslu, prosto ne moramo brinuti o tome. Veliki ekrani, visoke rezolucije, čak i na telefonima, navike i trendovi koji diktiraju da se svuda koriste ogromne fotografije. Mnogi urednici sajtova nisu svesni problema, a neki od njih i ne znaju kako mogu brzo i jednostavno optimizovati fotografije koje se koriste.

Responsive dizajn sa sobom takođe donosi to da neretko korisnicima serviramo mnogostruko više podataka nego što je potrebno. To je takođe donekle moguće unaprediti, iako je veoma komplikovano potpuno rešiti, ali svaka ušteda, a moguće su mnoge, može biti veliki korak napred. Prosto, lepo je kada Internetu pristupate brzinom od više desetina Mbit, bilo da je u pitanju kablovska, ADSL ili 4G, ali šta sa korisnicima koji nemaju mogućnost da uvek koriste ulta brz Internet. Šta ako je signal 4G pa i 3G mreže slab, ili je konekcija već zagušena.

Već smo pričali, kako da generalno ubrzate svoj WordPress sajt, a ovoga puta fokusiraćemo se na to kako da automatski optimizujete fotografije koje prate sadržaje koje objavljujete. Prvo rešenje preporučujemo svima, a ostala su za korisnike koji imaju malo više znanja i iskustva, i koriste responsive dizajn.

1. EWWW Image Optimizer

Najbolji i najkompletniji WordPress plugin za ovu namenu. Korisnici ga uglavnom ocenjuju najvišim ocenama. Osim podrške za sve osnovne funkcionalnosti, podržava i najpoznatije WordPress pluginove za galerije i slične sadržaje. Nudi mogućnost bulk optimizacije, što znači da može i naknadno optimizovati grupu fotografija ili čak celu medijsku biblioteku vašeg sajta. Omogućava optimizaciju i .jpg i .png slika, kao i mogućnost da slike konvertuje u format u kome će zauzimati najmanje prostora. Potpuno je besplatan i radi automatski. Preporuka!

2. RICG Responsive Images

Automatizacija rešenja o kome se mnogo pisalo u prethodnom periodu. Naime, upotrebom popularne PictureFill javascript biblioteke i WordPress funkcionalnosti, korisnicima se nudi mogućnost da za svaku sliku generišete nekoliko verzija thumbnailova i da se u zavisnosti od veličine uređaja, koristi ona koja najbolje odgovara.

3. Hammy

Takođe sve radi automatski, plugin je besplatan a od vas se očekuje da plugin pravilno podesite i odaberete pravilno pozicije slika.

4. PB Responsive Images

Nudi sličnu funkcionalnost kao i Hammy, ali od vas zahteva malo više saradnje oko implementacije u okviru WordPress teme koju koristite.

Ako imate još neki predlog, dopišite u komentarima.

Slični postovi:

Korisni SQL upiti za vlasnike WordPress sajtova
WordCamp Niš
Saveti kako ubrzati WordPress sajt

1 komentar. Ostavi novi

poucan tekst sigurno da cu koristiti neke od gore nadevednih tehnika hvala veliko

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.