Važne promene u procedurama registracije .RS i .СРБ. domena

јул 21, 2016
Jelena Opačić

Fondacija RNIDS u utorak, 26. jula 2016. pušta novi sistem za registraciju i administraciju nacionalnih domena, što donosi i određene promene u opštim uslovima o registraciji naziva internet domena.

Tokom samog prelaska na novi sistem, 26. jula od 10 časova ujutru do poslepodnevnih sati, poslovi registracije novih naziva domena i WHOIS servis privremeno neće raditi. Naravno, neće biti nikakvih prekida u funkcionisanju postojećih registrovanih naziva domena, tako da posetioci internet sajtova na nacionalnim internet domenima neće ni primetiti prelazak, ali nove registracije i provera raspoloživosti domena u tom periodu neće moći da se rade.

A šta su novosti koje donosi novi sistem?

  • Najveća novost koju omogućava novi sistem je korišćenje standardnog EPP protokola, koji se inače koristi kod generičkih domena (.com i drugi). To znači da će od sada i kod nacionalnih domena, kada registrant zatraži transfer domena ovlašćenom registru od koga želi da preseli domen, na njegovu email adresu stići autorizacioni kod (EPP). Taj EPP kod će potom dostavljati novom ovlašćenom registru da bi mogao da se pokrene transfer. Razlika u odnosu na internacionalne (generičke) domene je što transfer neće porazumevati i automatsko produženje domena za godinu dana.
  • Procedura se menja i kod registracije novih domena ili promena podataka o domenu. Naime, prilikom registracije domena na email adresu registranta sistem će slati link za potvrdu podataka o kontaktima koji je potrebno da se potvrdi u roku od 20 dana. Ako registrant ne izvrši potvrdu u predviđenom roku, RNIDS će deaktivirati naziv domena. Slična procedura je i kod promene kontakt podatka koje registrant takođe treba da potvrdi klikom na dostavljen link, samo što u tom slučaju, ako se promena ne potvrdi, neće doći do deaktivacije domena već se promena neće izvršiti.
  • Procedura promene registranta se neće menjati – i dalje će se raditi uz propisanu naknadu i posredstvom ovlašćenog registra.
  • Nove funkcije omogućavaju i Registry Lock, odnosno serversko zaključavanje podataka o nazivu domena. Procedura otključavanja će se raditi ručno uz visok nivo opreznosti.

Ovo su glavne i najvažnije promene, a pogledajte pažljivo nove Opšte uslove o registraciji naziva nacionalnih internet domena koje uz ove promene počinju u potpunosti da se primenjuju.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

mCloud mailing lista
Da li želiš da se prijaviš na mCloud mailing listu i svake nedelje dobijaš informacije o našim tekstovima na blogu i novostima iz mCloud-a?
Nemoj više prikazivati