Kako rešiti problem ako WordPress ostane u Maintenance režimu?

18 априла, 2016
Ivan Minić

Odlučili ste se da uradite redovni update WordPress-a, pluginova, tema… Sve ide kako treba, a onda, nešto negde pukne… Dešava se i najboljima, a kada se desi veoma je iritirajuće. I nije vaša krivica, uglavnom. Splet nesrećnih okolnosti. Ali sada problem treba rešiti.

Kako uopšte dolazi do ovakvog problema?

Ako updatujete WordPress iz admin panela, proces updatea ide kroz predefinisani niz koraka koje je wp tim razvio ne bi li sprečili potencijalne probleme. Prvi od koraka je da vaš WordPress pošalju u mod održavanja (Maintenance) dok se radi update fajlova. Ovo se radi da bi se sprečile eventualne aktivnosti koje bi mogle da kompromituju instalaciju npr. delimičnim ili neispravnim upisima u bazu, dok se fajlovi koji se možda pozivaju, menjaju.

Dakle, WordPress je „onesposobljen i zaključan“ dok traje taj proces update-a. Obično je to kratko, ali nekada, može i da potraje. Updateuje se WordPress core, zatim plugin po plugin, zatim tema po tema… i ako u nekom trenutku dodje do nepredviđenih situacija, može se desiti da ovaj proces pukne na pola. To spreči sistem da dođe do poslednjeg koraka, koji je vraćanje WordPress-a u normalan režim.

I onda WordPress ostane „negde između“, i mora mu se pomoći „ručno“.

Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do ovoga je preveliki broj update-a, i nekompatibilni pluginovi ili teme sa vašom aktuelnom verzijom WordPress-a.

Kako to uraditi?

Sistem funkcioniše tako što u tom prvom koraku, kreira .maintenance fajl u root-u vašeg WordPressa. Kao i .htaccess, ovaj fajl je skriven, i vrlo je moguće da ga „na prvi pogled“ nećete videti kada pregledate root. Ali, ukoliko u svom FTP klijentu podesite prikazivanje sakrivenih i sistemskih fajlova, prikazaće vam se.

Sve što je potrebno je da obrišete ovaj fajl. Ukoliko ga ne vidite iz vašeg FTP klijenta, pokušajte da koristite cPanel i njegov file manager.

Brisanje ovog fajla, vraća vas WordPress u normalni režim rada i tada je potrebno da pregledate još jednom šta je ostalo neosveženo i da li eventualno postoji neki problem.

Slični postovi:

2 komentara. Ostavi novi

Miodrag Ljubenovic
19 априла, 2016 2:04 pm

Dobro, kratko i jasno obasnjenje. Nadam se da mi nece zatrebati.
Pozdrav

Одговори

Upravo iz tih razloga se ne treba razmahivati temama i pluginovima. Jednostavno, elegantno i pouzdano!

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.