trendovi u razvoju softvera

Trendovi u razvoju softvera u 2022. godini

24 јануара, 2022

Početak godine je pravo vreme da pokušamo da predvidimo koji su to trendovi u razvoju softvera koji nas očekuju u 2022. godini. Trendovi razvoja softvera su se uvek brzo menjali, a trenutna pandemija je samo dodatno ubrzala taj proces. Ono što se danas čini prihvatljivom praksom u razvoju softvera možda više neće biti tako i u bliskoj budućnosti. Zato ćemo u ovom tekstu proći kroz očekivane trendovi u razvoju softvera u 2022. godini.

Veća upotreba automatizovanog review-a koda

Tehnološke kompanije sve više prepoznaju važnost dobro definisanog proces review-a koda, kao fundamentalni deo procesa razvoja softvera. Review-i koda su među najboljim načinima za poboljšanje kvaliteta koda. Automatski alati za ovu namenu postaju sve popularniji kako sve više kompanija počinje da ih uključuje u svoje review procese, omogućavajući programerima da provode više vremena u izgradnji novih funkcionalnosti softvera umesto u review-u koda. Možemo očekivati da će rešenja za automatizaciju review-a koda postati još popularnija tokom 2022. godine.

Veći fokus na standarde kvaliteta

Softverska rešenja su sve više implementirana u naš svakodnevni život i u većinu uređaja koje koristimo. Kao rezultat toga, raste i potreba da softver prati standarde kvaliteta poput onih koje predlaže ISO. Primeri uključuju ISO/IEC 25010 o kvalitetu softverskih proizvoda ili ISO/IEC 27001 o informacionoj tehnologiji. Kompanije takođe počinju da uviđaju prednosti ISO sertifikacije, kao što su poboljšani kvalitet, efikasniji procesi, povećana reputacija i veće zadovoljstvo klijenata.

Pragmatičan fokus na standarde kodiranja

Kako kompanije i timovi rastu, počinju da imaju i svoju listu pravila i smernica za pisanje koda. Ova lista takođe uključuje jezičke konvencije i doslednost stila. Posedovanje jasnog standarda može pomoći vašim postojećim programerima, a takođe je relevantno za uključivanje novih programera. U 2022. očekujemo da će više kompanija uvideti prednosti standarda kodiranja.

Stalno unapređenje/obnavljanje sistema

Svi znamo da zastareli sistemi povećavaju rizik kompanije od napada ili curenja podataka jer je napadačima lakše da iskoristite bezbednosne propuste kod starijih sistema. Kao rezultat toga, kompanije su sve više fokusirane na namerno i periodično procenjivanje i modernizaciju svojih sistema, pa očekujemo da će se ova tendencija nastaviti u 2022. godini.

Kubernetes postaje sve popularniji

Globalne tehnološke kompanije sve više usvajaju Kubernetes. On postaje očigledan izbor za automatizaciju isporuke softvera. S obzirom na popularnost Kubernetes-a, otvara se odlična prilika i za razvoj njegovih alata za podršku.

Usvajanje infrastrukture kao koda (IaC)

Infrastruktura-kao-kod (IaC) je sve češće u upotrebi jer omogućava upravljanje kompletnom IT infrastrukturom preko mašinski čitljivih konfiguracionih datoteka. Prednosti IaC-a uključuju lakše usvajanje zasnovano na cloud-u, lakše praćenje, primenu sličnih konfiguracija i veću efikasnost. I sve to tokom čitavog životnog ciklusa razvoja softvera, što znači da možemo da očekujemo da će se usvajanje IaC-a nastaviti i tokom 2022. godine.

Dominacija tehnologije zasnovane na cloud-u

Cloud-hosted rešenja su konfigurabilna i nezavisna od infrastrukture, za razliku od servisa kojima se upravlja u cloud-u. Sa cloud-hosted rešenjima možemo imati sistem zasnovan na kontejnerima, gde se servisi postavljaju kao deo mikroservisa i pokreću u kontejnerima. Ovaj pristup kontejnerima može na kraju da poboljša brzinu i efikasnost, omogućavajući kompanijama da brzo reaguju na promene na tržištu.

Veća bezbednost uz DevSecOps

Briga za veću bezbednost računarskih sistema raste poslednjih nekoliko godina, u 2022. će nastaviti da bude jedan od glavnih fokusa tehnoloških kompanija. Iz tog razloga verovatno je da će doći do većeg usvajanja DevSecOps-a. DevSecOps može biti prvi korak ka garantovanju standarda visoke bezbednosti, gde se bezbednost razmatra u svakom commit i pull request-u. Na taj način se sve pretnje po sistem mogu brzo otkriti i ublažiti, pri čemu kompanije teže da implementiraju bezbednost tokom celog životnog ciklusa proizvoda i aplikacija.

Veća usmerenost na AI i ML

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje mogu da promene način na koji timovi razvijaju i primenjuju svoje proizvode, tako što će poboljšati svoje performanse i produktivnost bez mnogo napora. Nove terminologije, kao što su AIOps, MLOps i DataOps, postaju stvarnost. Očekujemo da će njihov značaj porasti u 2022. godini jer donose automatizaciju za ubrzavanje procesa i poboljšanje efikasnosti.

Veća upotreba prediktivne analitike

U kombinaciji sa veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem, prediktivna analitika podataka postaće sigurno novi trend u 2022, godini u skoro svakoj industriji. Svaka kompanija proizvodi podatke, a iskorišćavanje šablona pronađenih u istorijskim podacima može pomoći u identifikaciji rizika i šansi. Dakle, ovo istraživanje podataka može oblikovati pravce razvoja proizvoda i njihovog dizajna.

Porast upotrebe progresivnih web aplikacija (PWA)

Progresivne web aplikacije (PWA) su izvorna rešenja koja kombinuju mogućnosti web sajta i mobilne aplikacije. One uklanjaju potrebu za preuzimanjem aplikacije i daju prednost razvoju web rešenja koja daju isto iskustvo kao i aplikacije na mobilnim uređajima. Osim toga, PWA su responsivnije i jeftinije za razvoj i održavanje, što ih čini dobrim izborom za startap kompanije ili manje timove koji žele da naprave nove aplikacije u 2022. godini.

Veća transparentnost softvera

Sve više klijenata i kupaca zahteva da znaju kako kompanije razvijaju svoj softver. Ova veća potražnja stvara potrebu za većom transparentnošću u pogledu razvoja softvera. Tehnološke kompanije treba da pruže više informacije o tome kako su napravile softver i koliko dugo će ga održavati. Pored toga, mape razvoja proizvoda će postati dostupnije javnosti, a klijenti će imati konkretnije informacije vezano za razvoj proizvoda.

Novi pristup udaljenom i hibridnom radu

Pandemija COVID-19 promenila je način na koji vidimo kancelarijski prostor. Više kompanija će primeniti politiku rada na daljinu ili hibrid, gde zaposleni mogu da biraju radno mesto koje najbolje odgovara njihovim potrebama. Ono što je sigurno, jeste da će svet programera sigurno nastaviti svoju kontinuiranu evoluciju i tokom ove godine.

Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu? Koji su to po vama trendovi u razvoju softvera, koje nismo naveli u našoj listi? Pišite nam vaša iskustva i ideje u komentarima.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.