najveci sajtovi u srbiji

Šta stoji iza najvećih sajtova u Srbiji?

23 априла, 2014
Vladimir Cerić

Prosečnog korisnika najčešće zapravo i ne zanima kako funkcioniše ceo sistem koji koriste hosting provajderi. On očekuje da njegov sajt funkcioniše brzo i da bude konstantno dostupan. Jednostavno? Ne baš.

Svaki hosting provajder mora da uloži puno novca, vremena i znanja kako bi instalirao i konfigurisao sistem koji može da odgovori na sve zahteve. Nisu tu samo serveri, već pored njih treba voditi računa o aktivnoj i pasivnoj mrežnoj opremi, neprekidnom napajanju, čak i klimatizaciji prostorija u kojima se oprema nalazi.

Igra velikih brojeva

Na serverima kompanije Mainstream se trenutno „vrti“ 8 od 10 najposećenijih Web sajtova u Srbiji. Najveći medijski portali, popularni aukcijski sajtovi, forumi… ima tu svega, i svima su im zajedničke milionske posete na dnevnom nivou. Prevedeno u brojke, na dnevnom nivou to znači preko 30 miliona serviranih dinamičkih stranica, čime se generiše ukupan dnevni saobraćaj od 20 TB, dok skokovi u poseti ponekad dostižu 15.000 HTTP zahteva u sekundi i do 4 Gbps protoka.

Samo jedan od domaćih medijskih portala dnevno ima oko 2,2 miliona poseta, i svi ti posetioci zajedno otvore preko 10 miliona stranica na ovom sajtu. A na Mainstream-ovim serverima takvih sajtova trenutno ima preko deset.

Da bi se takva vrsta opterećenja adekvatno opslužila, stručnjaci iz Mainstream-a su projektovali, instalirali i održavaju infrastrukturu koja se sastoji od preko pedeset Fujitsu servera, kompleksne i redundantne Cisco mrežne opreme, i NetApp storage rešenja koje to sve podržava.

Na „prvoj liniji fronta“ nalaze se ruteri u aktivnom režimu, primljeni saobraćaj preusmeravaju load balancing serveri i kroz firewall ga propuštaju ka frontend serverima, koji vuku podatke iz baza smeštenim na backend serverima i storage sistemima i serviraju ih korisnicima.

Redundansa kao rešenje

Mainstream koristi koncept cloud hostinga, koji omogućava da se nagli skokovi u opterećenju lakše i brže preraspodele unutar postojeće hardverske infrastrukture, kao i u slučaju otkaza bilo kog hardverskog elementa. Da bi se to i realizovalo, potrebno da se infrastruktura nalazi na fizički razdvojenim lokacijama, povezanim brzim linkovima.

Oprema se nalazi u dva datacentra u Beogradu, koji su međusobno povezani optičkim linkovima brzine 10 Gbps. Svi su opremljeni naprednim sistemima za neprekidno napajanje, klimatizaciju i protivpožarnu zaštitu, a ispunjavaju i visoke Tier3 zahteve za obezbeđenjem. Sve to zajedno omogućava garantovanu dostupnost servisa od 99,99%.

Svi ti podaci hostovanih Web sajtova se moraju smestiti negde, pa za ovu namenu Mainstream koristi NetApp-ov storage sisteme, i to njih četiri. Primarni, opremljen brzim 15k diskovima, opslužuje najzahtevnije korisnike, srednja dva koriste nešto sporije 10k diskove i SSD cache za smeštaj ostalih podataka, dok se poslednji storage sistem koristi za backup. Ovi sistemi su međusobno povezani optičkom infrastrukturom, a backup dinamika zavisi od zahteva korisnika i količine podataka kojom se barata.

Lokalna podrška za brzu reakciju

U centrali kompanije nalazi se glavni ekran sa grafikonima koji prikazuje trenutno stanje sistema, a ljudi u podršci na raspolaganju imaju preko 15.000 grafikona koji prikazuju funkcionisanje celog Mainstream-ovog hosting sistema, koji se sastoji od više od 400 uređaja. Inženjeri podrške konstantno nadziru ceo sistem i prosečno vreme reakcije na bilo kakav poremećaj je ispod pet minuta. Sve navedeno vodi ka cilju koji je Mainstream postavio: pružanje uvek dostupnog servisa. A to je upravo ono što je u hosting biznisu najvažnije.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *