Šta je to Google Tag Manager?

27 фебруара, 2017
Ivan Minić

Pre nekoliko godina kompanija Google je predstavila novi, revolucionarni alat – Google Tag Manager. Godinama unazad Google i brojni drugi proizvođači alata za oglašavanje i analitiku do informacija dolaze tako što prethodno u kod svog sajta, najčešće zaglavlje, postavite nekoliko redova Javascript koda. Vremenom, količina ovakvih kodova se povećava i sve je teže pratiti šta se sve učitava na stranici.

Tag Manager rešava taj problem. Omogućava vam da sve ove kodove unosite ručno u sajt, iste implementirate kroz jednostavan web interfejs u Tag Manager. Ne postoji ograničenje na samo Google kodove, ili određeni set vendora. Sistem je otvoren i može se koristiti za bilo koji kod za praćenje ili npr serviranje oglasa. Pored toga, GTM nudi i gomilu dodatnih funkcionalnosti.

Google Tag Manager nije zamena za Google Analytics. U pitanju su dva potpuno nezavisna proizvoda, a iza oba stoji Google. Ipak, ova dva alata imaju odličnu saradnju, i ukoliko implementirate Analytics kroz Tag Manager, mnoge kompleksne funkcije Analyticsa dostupne su i jednostavnije za imlementaciju i upotrebu – npr user ID tracking, napredne ecommerce opcije, cross domain tracking i tako dalje. Mnoge stvari koje je u Analytics nemoguće uhvatiti, uz saradnju ova dva alata postaju moguće – evo nekoliko predloga.

Još jedna veoma bitna stvar je što upotrebom GTM možete značajno ubrzati učitavanje svog sajta, a pretraživači to umeju da cene.

Ukoliko ste davno implementirali Google Analytics, vreme je da kod zamenite aktuelnom verzijom, a ako već razmišljate o tome, možda je najbolje ubiti dve muve jednim udarcem i rešiti potencijalne probleme trajno, implementirajući Google Tag Manager, a kroz njega zatim sve ostale kodove.

Saznajte više na zvaničnom sajtu.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.